Πρόγραμμα Μητροπολίτη
εγκόλπιο Ημερολόγιο 2020
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ – ΟΜΙΛΙΕΣ
Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM

Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
EVS
(European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Ιστορικό

Facebooktwitter

Facebooktwitter

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Άρματος, με την συμμετοχή πολλυπληθούς εκκλησιάσματος. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμ. π. Βασίλειος Αθανασόπουλος. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος του Αγίου.

Το πρωί του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Πυρί Θηβών, στην οποία συμμετείχαν πάρα πολλοί πιστοί. Το θείο λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Παΐσιος Ναυπλιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Αθανάσιο. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και ο Άγιος Αθανάσιος να πρεσβεύει στον Κύριο για όλους.

Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τη βασιλόπιτα του Θεραπευτηρίου Χρονίως Πασχόντων «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ» της Μητροπόλεώς μας στη Λιβαδειά, με την παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των εργαζομένων και των τροφίμων του Θεραπευτηρίου. Ο Σεβασμιώτατος μοίρασε τη βασιλόπιτα στους τροφίμους του Θεραπευτηρίου και σε όλους τους παρισταμένους ευχόμενος καλή και ευλογημένη χρονιά.

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Μεγάλης Παναγίας – Αγίου Δημητρίου Θηβών. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Δήλεσι, όπου ευλόγησε τη βασιλόπιτα του Συλλόγου Κρητών Δηλεσίου στο Πνευματικό Κέντρου του Συλλόγου.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας o Σεβασμιώτατος ευλόγησε τη βασιλόπιτα του Παραρτήματος Λιβαδειάς της Αντικαρκινικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο Λιβαδειάς. Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση και ευχήθηκε στο Δ.Σ. και στα μέλη της Αντικαρκινικής Εταιρείας Λιβαδειάς, καθώς και σε όλους τους παρισταμένους καλή και ευλογημένη χρονιά, με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία.

Facebooktwitter

Στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Τανάγρας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, με την συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμ. π. Νικόδημος Κάστιζας. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αντωνίου. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και πλούσιες τις ευλογίες του Αγίου Αντωνίου.

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου στη Λιβαδειά. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την αρτοκλασία και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά.

Facebooktwitter

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ευλόγησε τη βασιλόπιτα των παιδιών του Κέντρου Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδος ΑΜΕΑ  “Ειδική Παιδεία” της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, με την παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των υπευθύνων του Κέντρου και γονέων των παιδιών. Ο Σεβασμιώτατος μοίρασε τη βασιλόπιτα στα παιδιά, συνομίλησε μαζί τους και τους ευχήθηκε καλή χρονιά.

Την επομένη ημέρα, Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τη βασιλόπιτα στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, πλαισιούμενος από τον πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Θεόδωρο Μίχα, ο οποίος εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες του Νοσοκομείου, παρουσία της απερχόμενης Διοικήτριας και του νέου Διοικητή του Νοσοκομείου, του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του Νοσοκομείου. Πριν την ευλογία της βασιλόπιτας έγινε η παράδοση – παραλαβή της διοίκησης από την μέχρι τώρα Διοικήτρια κ. Μόρφω Βαλλά στον νέο Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Αθανάσιο Τσαντήλα. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον νέο Διοικητή όσο και στην απερχόμενη Διοικήτρια και σε όλους τους παρισταμένους καλή και ευλογημένη χρονιά, υγεία, και δύναμη στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Facebooktwitter

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου στο Βαθύ Αυλίδος χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, το εσπέρας της Τρίτης 14 Ιανουαρίου 2020, παραμονή της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου, στον οποίο συμμετείχαν ιερείς της περιοχής και πολυπληθές εκκλησίασμα.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στην πίστη και στην ασκητική ζωή του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου, ευχήθηκε οι πρεσβείες του Αγίου προς τον Κύριο να συνοδεύουν όλους, και το νέο έτος να είναι ειρηνικό, ελπιδοφόρο και ευλογημένο. Στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας και του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου, που φυλάσσεται στον περικαλλή Ιερό Ναό Του στο Βαθύ.

Facebooktwitter

Το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020, στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Κορωνείας, έκοψε τη βασιλόπιτα η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου. Αρχικά τελέστηκε Ιερά Παράκληση υπέρ υγείας των μελών της Ένωσης από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία στο αρχονταρίκι της Μονής ευλογήθηκε η βασιλόπιτα. Επίσης, τα μέλη της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου επισκέφθηκαν το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων «Ο Άγιος Βλάσιος» στη Λιβαδειά.

Facebooktwitter

Τη βασιλόπιτα της Ενοριακής Στέγης Γερόντων-Μ.Φ.Η “Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ” του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πυρίου Θηβών ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε Καλή χρονιά στους φιλοξενουμένους του Ιδρύματος, τους προσέφερε δώρα και επισκέφθηκε όλους τους χώρους και τους θαλάμους της Ενοριακής Στέγης. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για τη νέα χρονιά στον Εφημέριο της Ενορίας του Αγίου Αθανασίου, στον Διευθυντή και στα μέλη του Ιδρύματος καθώς και στο προσωπικό.

Facebooktwitter

 

Facebooktwitter

Με λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Θεοφάνεια στη Λιβαδειά την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020. Το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο. Ενώ, στη συνέχεια στις πηγές της Κρύας πραγματοποιήθηκε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, καθώς και πλήθους πιστών.

Την παραμονή της εορτής Κυριακή 5 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Αλιάρτου. Ενώ, στη συνέχεια μετέβη στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου που είχε χιόνι, όπου και τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό των Θεοφανείων στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου  Ρηγίνου Λεβαδείας, πλαισιούμενος από τους ιερείς της πόλεως.

Το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, όπως κάθε χρόνο, τέλεσε την ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Ορχομενό. Μετά το τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την βασιλόπιτα της ενορίας της Παναγίας Σκριπούς.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, Τρίτη 7 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ησυχαστήριο «Η Μήτηρ του Ηγαπημένου» στο Κλειδί, καθώς και το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Δημητριάδος κυρού Ηλία Τσακογιάννη, κτήτορος και πνευματικού πατρός του Ιερού Ησυχαστηρίου.

Facebooktwitter

Γέμισαν παιδικές φωνές σήμερα, 3 Ιανουαρίου 2020, τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λιβαδειά.  Μικροί κύριοι και μικρές δεσποινιδούλες συνοδευόμενοι από τους γονείς τους κατέκλυσαν την Αίθουσα Τελετών της Μητροπόλεως, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας σε μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των Κληρικών και των λαϊκών συνεργατών της Μητροπόλεως.

Η γιορτή ξεκίνησε με το παραμύθι  “Χριστουγεννιάτικα δώρα στην Ταραχώρα”. Ένα όμορφο παραμύθι  για την ειρήνη που παρουσίασε η δημιουργός του κ. Κατερίνα Δημόκα, Φιλόλογος- Συγγραφέας, η οποία με τον καταπληκτικό της λόγο και τον υπέροχο τρόπο της πέρασε στα παιδιά τα μηνύματα της ειρήνης και της αγάπης.

Κατόπιν ακολούθησε παράσταση καραγκιόζη, όπου τα παιδιά γέλασαν με τις ατάκες του αγαπημένου τους καραγκιόζη και της παρέας του, ενώ στη συνέχεια τραγούδησαν μαζί με τον Σεβασμιώτατο χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τα κάλαντα. Ο Σεβασμιώτατος χαιρέτησε ένα ένα τα μικρά παιδιά, τους εξέφρασε την αγάπη του, τους ευχήθηκε και μοίρασε στο καθένα το δώρο του και γλυκά.

Facebooktwitter

Facebooktwitter

Facebooktwitter

Η κατά σάρκα περιτομή του Ιησού Χριστού και η μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου εορτάσθηκαν σήμερα, Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020, σε όλους τους Ναούς της Μητροπολιτικής μας περιφερείας.

Στη Θήβα και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία για το νέο έτος τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος.

Κατόπιν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μητροπολιτικού Γραφείου Θηβών ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ευλόγησε τη Βασιλόπιτα παρουσία των κληρικών της πόλεως, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου και πολλών πιστών. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά, η νέα χρονιά να είναι ευλογημένη, δημιουργική, ειρηνική, με υγεία, αγάπη, σύμπνοια και ελπίδα. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλους τη βασιλόπιτα, καθώς και το Εγκόλπιο Ημερολόγιο 2020 της Μητροπόλεως που φέτος είναι αφιερωμένο στα 50 χρόνια λειτουργίας των Κατασκηνώσεών μας στον Παρνασσό.

Facebooktwitter

Σήμερα Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019 στην Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λιβαδειά, πραγματοποιήθηκε η τελετή ευλογίας της Βασιλόπιτας με την παρουσία κληρικών, των τοπικών αρχόντων, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, πλήθους κόσμου και μικρών παιδιών που τραγούδησαν τα κάλαντα.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος στην σύντομη προσλαλιά του ανέφερε ότι καθώς αυτή είναι η πρώτη βασιλόπιτα η Εκκλησία στέλνει την ευλογία της προς κάθε κατεύθυνση. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία και την αξιοποίηση του χρόνου από τον άνθρωπο, με την ευκαιρία του νέου έτους. Ανέφερε ότι απλώνουμε εύκολα τα χέρια να ανταλλάξουμε ευχές ο χρόνος όμως δεν θα είναι ευτυχισμένος και δημιουργικός μόνο με λόγια. Τόνισε ότι χρειάζεται να αξιολογούμε τον εαυτό μας, την πορεία μας, την προσφορά μας, τα χαρίσματα που αναπτύξαμε και το πόσο ανοιχτοί είμασταν στον Θεό και τους συνανθρώπους μας. Να βλέπουμε κατάματα την πραγματικότητα και να αφήνουμε πίσω τα λάθη και τις αστοχίες και να κρατάμε σταθερές τις παραμέτρους που δεν αλλάζουν και αυτές που αλλάζουν να τις βελτιώνουμε προς το καλύτερο. Να εξαγοράζουμε το χρόνο όπως λέει ο Απόστολος Παύλος και τότε οι ευχές θα ανταποκρίνονται και στην εσωτερικότητά μας και θα είναι πραγματικά και ουσιαστικά αληθινές.

Ευχαρίστησε όσους προσήλθαν στο κάλεσμα της Μητρόπολης ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να κόψουμε τη βασιλόπιτα. Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του κληρικούς και λαϊκούς στον αγώνα της Τοπικής μας Εκκλησίας για την πνευματική πρόοδο των ανθρώπων, καθώς και για την στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, λόγω προβλημάτων υγείας, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσεως εκφράζοντας την ευχή να τελειώσει σύντομα η οικονομική κρίση. Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά, το νέο έτος να είναι ευλογημένο, ειρηνικό, δημιουργικό, με αγάπη και ελπίδα.

Μαζί με τη βασιλόπιτα ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλους το Εγκόλπιο Ημερολόγιο 2020 της Μητροπόλεως που φέτος είναι αφιερωμένο στα 50 χρόνια λειτουργίας των Κατασκηνώσεών μας στον Παρνασσό.

Πριν την ευλογία της Βασιλόπιτας μικροί μαθητές του κατηχητικού σχολείου του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας έψαλαν τα κάλαντα στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, ο οποίος τους ευχήθηκε καλή χρονιά και καλή πρόοδο και τους μοίρασε γλυκά και βιβλία.

Το απόγευμα της Κυριακής 29 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ορφανική Στέγη “ΑΓΙΑ ΤΑΒΙΘΑ” , όπου συνομίλησε με τα παιδιά, τους πρόσφερε δώρα και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και καλή χρονιά. Ενώ, τα παιδιά με πολύ χαρά τραγούδησαν και έψαλαν τα κάλαντα στον Σεβασμιώτατο. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας της υπεύθυνης του Ιδρύματος κυρίας Θεμιστοκλείας.

Μερικές φωτογραφίες από την ευλογία της βασιλόπιτας προέρχονται από την ιστοσελίδα https://www.stereanews.gr και την κ. Χρυσάνθη Τσεπραηλίδου την οποία ευχαριστούμε.

 

Facebooktwitter