Πρόγραμμα Μητροπολίτη
εγκόλπιο Ημερολόγιο 2018

Νέα των Ενοριών
  • Δεν υπάρχουν νέα
Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ – ΟΜΙΛΙΕΣ
Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM

Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
EVS
(European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Who's Online
10 visitors online now
2 guests, 8 bots, 0 members
Αρχείο

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε την ακολουθία της θεμελίωσης του υπό ανέγερση Ιερού Παρεκκλησίου των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Άσκρη.   


Facebooktwittergoogle_plus

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στην ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Οινοφύτων. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο και ευχήθηκε σε όλους καλό υπόλοιπο της Αγίας Τεσσαρακοστής.


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μαυρομματίου. Στο τέλος της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ιερέα π. Πασχάλη Γαγανέλη, ο οποίος συνταξιοδοτείται, για τη διακονία του για τρία χρόνια στην ενορία του Μαυρομματίου, τόνισε ότι ο π. Πασχάλης ξεκίνησε την ιερατική του διακονία από την Μητρόπολή μας και του έδωσε ως δώρο έναν επιστήθιο σταυρό. 


Facebooktwittergoogle_plus

Την Τρίτη 13 Μαρτίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος επισκέφθηκε το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Δροσιάς κατόπιν σχετικής προσκλήσεως του Σχολείου.

Ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε με τα παιδιά για θέματα που αφορούν τη Σαρακοστή και το Πάσχα και απάντησε σε ερωτήσεις που είχαν τα παιδιά. Τους ευχήθηκε καλή πρόοδο στα μαθήματά τους και τους πρόσφερε μικρά δώρα ενώ οι μαθητές πρόσφεραν στον Σεβασμιώτατο μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου ευχαριστώντας τον για την επίσκεψη στο Σχολείο τους.

 

Facebooktwittergoogle_plus

Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος τέλεσε Αγιασμό στην εταιρεία Δωδώνη, που παράγει τυρί φέτα, και βρίσκεται στην περιοχή των Θηβών. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχές του αλλά και τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του για την στήριξη της εταιρείας στις προσπάθειες της Τοπικής μας Εκκλησίας με την προσφορά προϊόντων στα Ιδρύματά μας, στις Τράπεζες αγάπης και στις οικογένειες των εμπερίστατων συνανθρώπων μας.


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός στην πόλη των Θηβών την 18η Μαρτίου 2018 θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Νικολάου και Ρούφου, λόγω του εορτασμού του Αγίου Ρούφου, που μετατίθεται από την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών στην Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, λόγω της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Facebooktwittergoogle_plus

Το εσπέρας της Κυριακής 11 Μαρτίου ε.έ. τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Θηβών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σαγματά πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Παΐσιος Ναυπλιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δύναμη του Σταυρού στη ζωή μας.


Facebooktwittergoogle_plus

Την Κυριακή 11 Μαρτίου ε.έ., Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, που η Εκκλησία μας τιμά τον  Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου, στον νεόδμητο Ναό του Τιμίου Σταυρού Πέρα Χωρίου Λεβαδείας τελέστηκε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας καθώς και το Μυστήριο της Ιερωσύνης.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Μιχαήλ.

Ο π. Μιχαήλ με έκδηλη την συγκίνηση ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την στήριξη και την αγάπη με την οποία τον περιέβαλε, όσους τον στήριξαν καθώς και τους οικείους του ζητώντας το έλεος του Θεού, ώστε να ανταποκριθεί στη διακονία του που λαμβάνει με το μέγα της ιερωσύνης μυστήριο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στο Σύμβολο της πίστεώς μας, που προβάλλει και τιμά η Εκκλησία μας, τον Σταυρό του Κυρίου, που μας θυμίζει το μέγεθος της Θεϊκής αγάπης, τη λύτρωση και την σωτηρία που μας έφερε. Τόνισε, πως η αγάπη που μας παρέδωσε ο Κύριος πρέπει να εμπνέει τις καρδιές μας, τις σχέσεις μας, τις κινήσεις μας και τις επιλογές μας. Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στο μέσο της Αγίας Τεσσαρακοστής, η προβολή του Σταυρού μοιάζει σαν δέντρο ευσκιόφυλλο, για να μας ξεκουράζει με την παρουσία του, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος. Και  ευχήθηκε στον π. Μιχαήλ ο Σταυρός του Κυρίου μας να είναι πάντοτε στην  καρδιά του και η διακονία του να είναι κατά Θεόν, η δε αναφορά του να είναι στον Εσταυρωμένο Κύριο, ο οποίος είναι ο Συνοδοιπόρος μας, διότι δικό του είναι το πνευματικό αμπέλι και εμείς καλούμεθα να γίνουμε οι καλοί εργάτες. Και σε κάθε δυσκολία να θυμάται το παράδειγμα του Εσταυρωμένου Κυρίου μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του, που βρίσκεται στον νεόδμητο Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Πέρα Χωριό, και έχει καθιερώσει την εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως να λειτουργεί σε αυτόν τον ωραίο Ναό που βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση. Και έκανε έκκληση, επειδή ο ναός είναι ημιτελής, να συγκροτηθεί η ενορία και να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να ξεχρεωθούν οι οφειλές που υπάρχουν, τονίζοντας επίσης ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να πλαισιώνουν και να συμμετέχουν στις ιερές ακολουθίες της ενορίας.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο νεοχειροτονηθείς διένειμε κατά το έθος το Αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές του εκκλησιάσματος.

Το απόγευμα στον ως άνω Ιερό Ναό τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός με την συμμετοχή ιερέων της πόλεως Λεβαδείας και πιστών. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμ. π. Ιερώνυμος Κυριαζής με θέμα: «Γιατί σε μένα Θεέ μου;» εστιάζοντας στο θέμα του πόνου στη ζωή των ανθρώπων.

Facebooktwittergoogle_plus

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε την ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ακραιφνίου. Στο τέλος της ακολουθίας των Χαιρετισμών ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία είναι η ασφαλής ολκάς και ο επήνεμος λιμένας, όπως ο υμνωδός στην τρίτη στάση των Χαιρετισμών αναφέρει: “Χαῖρε, ὁλκὰς τῶν θελόντων σωθῆναι, χαῖρε, λιμὴν τοῦ βίου πλωτήρων”.

Ο ιστορικός Ναός του Αγίου Γεωργίου οικοδομήθηκε το 1311 μ.Χ. από τον Φλαμανδό αφέντη της περιοχής Αντώνιο ντε Φλάμα, ως τάμα για την διάσωσή του κατά την μάχη της Κωπαΐδας το 1311 μ.Χ. Πρόσφατα έγιναν εργασίες αποκατάστασης του Ναού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και όπως φαίνεται και εσωτερικά και εξωτερικά είναι ένας όμορφος Ναός και όχι μουσείο· μάλιστα ο Δήμος Ορχομενού έχει καταβάλει τη δαπάνη για να γίνει μελέτη για την εξωτερική ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.


Facebooktwittergoogle_plus

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος την Πέμπτη το απόγευμα 8 Μαρτίου ε.έ στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Λουκισίων.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στην Ομιλία του Μεγάλου Βασιλείου εις τους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια, την μνήμη των οποίων η Εκκλησία μας τιμά την 9η Μαρτίου.


Facebooktwittergoogle_plus

Την Πέμπτη το πρωί 8 Μαρτίου ε.έ στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Υψηλάντη τελέστηκε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας πρωτοπρ. π. Δημήτριο Ταγκαλέγκα και τον πανοσ. αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Παυλίδη, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στον Άγιο Θεοφύλακτο Επίσκοπο Νικομηδείας και ευχήθηκε στην Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γερόντισσα Θεοφυλάκτη για την ονομαστική της εορτή.


Facebooktwittergoogle_plus

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 7η Μαρτίου 2018, στην Αλίαρτο σε χώρο που φιλόξενα παρεχώρησε ο Δήμος, υπό την αιγίδα και προεδρία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, γενική ιερατική Σύναξη της Τοπικής Εκκλησίας όλης της Βοιωτίας, με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία των κληρικών μας μεταξύ τους, τον προβληματισμό πάνω σε ποιμαντικά και άλλα θέματα, την καθοδήγηση από τον Σεβασμιώτατο σε πνευματικά και πρακτικά ζητήματα κ.ά.

Κύριος εισηγητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος πρόθυμα και φιλάδελφα ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Ποιμενάρχου μας. Με σύνεση και διάκριση που φανέρωνε το βαθύ θεολογικό του υπόβαθρο και αίσθημα υψηλής ποιμαντικής ευθύνης, ο εισηγητής αναφέρθηκε στο πως οι Πατέρες μπορούν σήμερα, μέσα στη διαρκή ροή και εξέλιξη της Ορθόδοξης παράδοσης, που είναι μια ζώσα πραγματικότητα και όχι κάτι μουσειακό, να καθοδηγήσουν το πλήρωμα της Εκκλησίας, ιερό κλήρο και ευσεβή λαό, σε επιτακτικά προβλήματα που θέτει η εποχή μας.

Η συζήτηση που ακολούθησε απέδειξε το ενδιαφέρον και τον βαθύτερο προβληματισμό του ιερατικού σώματος.

Τέλος, αφού δόθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο σχετικές επίκαιρες κατευθύνσεις και οδηγίες, η σύναξη απολύθηκε μέσα σε φιλικό και συναδελφικό κλίμα.


Facebooktwittergoogle_plus

Την Τρίτη 6 Μαρτίου ε.έ. πραγματοποιήθηκε Μοναστική Σύναξη της Τοπικής μας Εκκλησίας στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (Μαζαράκι) Θηβών. Η Σύναξη ξεκίνησε με Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή των Καθηγουμένων, των Γεροντισσών, μοναχών και μοναζουσών των Ιερών Μονών της Επαρχίας μας. Κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας τέθηκε σε προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυΐδ και επιμάνικο από τα ιερά άμφια του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη, που εκόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος Ευβοίας πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εισήγηση από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ πανοσ. Αρχιμ. π. Γαβριήλ για την βιοτή εν κόσμω του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη και για τις εμπειρίες που κοντά του ο ίδιος έζησε όσο καιρό ήταν στο Μοναστήρι. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον π. Γαβριήλ και του πρόσφερε αντίγραφο του Ευαγγελίου του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα. Επίσης, ευχαρίστησε τους Καθηγουμένους, τις Γερόντισσες, τους μοναχούς και τις μοναχές, ευχήθηκε καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και μοίρασε σε όλους ως ευλογία το βιβλίο “Άγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής” του Μαλχάζι Τζινόρια.


Facebooktwittergoogle_plus