Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Κατασκηνώσεις Παρνασσού 2018
εγκόλπιο Ημερολόγιο 2018

Νέα των Ενοριών
  • Τετάρτη,26 Σεπτέμβριος 2018 - Πέμπτη,27 Σεπτέμβριος 2018 |
    Προσκυνηματική Εκδρομή στην Τήνο
    » read more «
Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ – ΟΜΙΛΙΕΣ
Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM

Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
EVS
(European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Who's Online
11 visitors online now
2 guests, 9 bots, 0 members
Αρχείο


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 το πρωί στον Ιερό Ναό του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Νικήτα, που βρίσκεται στην Κορώνεια, τελέστηκε Θεία Λειτουργία συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν πολλοί πιστοί από την Κορώνεια και την γύρω περιοχή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στα Σκούρτα, όπου τέλεσε τα θυρανοίξια Ιερού Ναού που ανήγειραν οι κ.κ. Γκίκας και Μπρετσάς και αφιέρωσαν στη Ζωοδόχο Πηγή και την Αγία Αναστασία. Στην ακολουθία των θυρανοιξίων συμμετείχαν πάρα πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους η χάρη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού να αγιάζει όλους και να μας δίνει δύναμη και η Παναγία στην οποία είναι αφιερωμένος ο Ναός να μεσιτεύει στο Υιό της για όλους.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Ιερό Ησυχαστήριο Αναλήψεως του Κυρίου στα Σκούρτα και τον ασθενούντα Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τανάγρας κ.Πολύκαρπο.


Facebooktwittergoogle_plus

Την 14η Σεπτεμβρίου 2018 εορτάστηκε η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σε όλη την Μητροπολιτική μας επαρχία· με ιδιαίτερη δε λαμπρότητα εορτάστηκε στο Πέρα Χωριό, όπου ο Ενοριακός Ναός είναι αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στο σύμβολο της Εκκλησίας μας, το σύμβολο της σωτηρίας μας, που είναι ο Σταυρός, από τον οποίο αντλούμε δύναμη και χάρη.

Το απόγευμα της 14ης Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Θηβών, όπως κάθε χρόνο, έγινε η υποδοχή του Σταυρού με το Τίμιο Ξύλο, που μετέφερε από την Ιερά Μονή Σαγματά ο Καθηγούμενος της Μονής πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Παΐσιος Ναυπλιώτης. Μετά την υποδοχή εψάλη ο μεθέορτος Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί στον Τίμιο Σταυρό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου πλαισιουμένου από πολλούς ιερείς. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος π. Χριστόδουλος Μάνιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη· πιστοί κάθε ηλικίας από την ευρύτερη περιοχή των Θηβών προσήλθαν στον Ιερό Ναό και με ευλάβεια προσκύνησαν το Τίμιο Ξύλο.

Την παραμονή της εορτής Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Βαγίων. Μετά τον Εσπερινό έγινε η λιτάνευση της εικόνας της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στους χώρους της Μονής και ευλογήθηκαν οι άρτοι. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Αυγέρος. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε Χρόνια πολλά και ευλογημένα και η χάρη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού να αγιάζει τη ζωή όλων μας.


Facebooktwittergoogle_plus

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018 στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Συνοικισμού Θηβών τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής. Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια Μνημόσυνο για τα θύματα της μικρασιατικής καταστροφής. Τη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος. Μετά την απόλυση στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων Μικρασιατών.

Το απόγευμα της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Άσπρων Σπιτιών τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης επ’ ονόματι των οποίων είναι αφιερωμένο παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος και συμμετείχαν πάρα πολλοί πιστοί από τις γύρω περιοχές καθώς και εκπρόσωποι του  Εργοστασίου Αλουμίνιο της Ελλάδος. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και εξέφρασε τη χαρά του που είδε πρόσωπα γνώριμα και οικεία από την πολύχρονη διακονία του στην περιοχή.

Η Αγία Σοφία και οι τρείς θυγατέρες της τιμήθηκαν και στη Λιβαδειά στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας του 19ου αιώνα, που βρίσκεται στο μεσαιωνικό Κάστρο της πόλεως. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί πιστοί όλων των ηλικιών ακόμη και μικρά παιδιά ανέβηκαν στο Κάστρο για να τιμήσουν την Αγία Σοφία και της τρεις μάρτυρες θυγατέρες της.


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

Η Γέννηση της Θεοτόκου εορτάσθηκε στον Άγιο Θωμά Τανάγρας. Στον Ιερό Ναό Γενεθλίων της Θεοτόκου την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός, στο τέλος του οποίου έγινε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στους δρόμους του χωριού, με την συμμετοχή των κατοίκων του χωριού καθώς και των αρχών του Δήμου Τανάγρας. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος Αθανασόπουλος. Το πρωί του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Δήμας.

 

 

Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

Το απόγευμα της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε τον Εσπερινό στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου – Προστασία των Χριστιανών Ασωπίας. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στη Μοναστική Αδελφότητα και σε όλους τους πιστούς που συμμετείχαν στην ακολουθία του Εσπερινού Χρόνια πολλά και η Υπεραγία Θεοτόκος να πρεσβεύει προς τον Κύριο για όλους.

Το πρωί του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου, που βρίσκεται στην 114 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Τανάγρας. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Υπαρχηγός ΓΕΑ κ. Συμεών Ψιμούλης, ο Διευθυντής Δ΄Κλάδου ΓΕΑ κ. Αθανάσιος Σαββόπουλος, ο Διοικητής της 114 Π.Μ. κ. Ιωάννης Κυρίου, αξιωματικοί και σμηνίτες της 114 Π.Μ., καθώς και αρκετοί πολίτες από τις γύρω περιοχές. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή της Παναγίας και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και η Θεοτόκος να τους προστατεύει και να μεσιτεύει προς τον Κύριο για όλους.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο κλειστό Γυμναστήριο Τανάγρας, όπου συμμετείχε στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ο διάλογος Επιστήμης και Θεολογίας», την έναρξη της οποίας κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στην Ημερίδα εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με θέμα: «Τα όρια διαλεκτικής Επιστήμης και Θεολογίας», ο Αναπληρωτής Πρύτανης-Καθηγητής κ. Γεώργιος Ζωγράφος με θέμα: «Ο άνθρωπος  «στόχος» στην άσκηση της ιατρικής επιστήμης», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας με θέμα: «Τι είναι ο άνθρωπος και η ζωή για τη Θεολογία και την Επιστήμη» και ο Καθηγητής κ.Ανδρέας Καραμπίνης με θέμα : «Ο αγώνας για τη διάσωση του ανθρώπου στη Μ.Ε.Θ.». Ενώ στο τέλος παρέμβαση έκανε ο Φοιτητής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γεώργιος Παπαϊωάννου με θέμα: «Η Ιατρική προσέγγιση της Θεολογίας. Μια προσέγγιση από έναν νέον επιστήμονα».

Οι φωτογραφίες από την Ημερίδα: «Ο διάλογος Επιστήμης και Θεολογίας» προέρχονται από την Ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος: http://ecclesia.gr/

Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου και το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018 το Στείρι εόρτασε τον Όσιο Συμεών τον Στυλίτη. Το απόγευμα της Παρασκευής στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Συμεών τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου με την συμμετοχή όλων των κατοίκων του Στειρίου.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αρχή της Ινδίκτου, την αρχή του εκκλησιαστικού έτους, και στην προστασία του περιβάλλοντος που είναι αφιερωμένη η πρώτη ημέρα του εκκλησιαστικού έτους. Αναφερόμενος στο μεγάλο οικολογικό πρόβλημα, της καταστροφής του περιβάλλοντος, τόνισε την σημασία του περιβάλλοντος ως δημιουργίας του Θεού και το καθήκον που έχουμε να το προστατεύουμε. Επίσης, αναφέρθηκε στον Όσιο Μελέτιο, ο οποίος ασκήτεψε στη Βοιωτία, καθώς και στον Όσιο Συμεών. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους τους κατοίκους. Το πρωί του Σαββάτου στο Ιερό Παρεκκλήσιο τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου λειτούργησε στη Μονή της μετανοίας του, την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά, όπου τέλεσε την ακολουθία της νέας Ινδικτιώνος, και ευχήθηκε σε όλους καλή εκκλησιαστική χρονιά.

Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ακοντίου, με την συμμετοχή αρκετών πιστών. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Καμπιών αρχιμ. π. Νεκτάριος Μήτσου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας. Ο κ. Γεώργιος ευχήθηκε στους λιγοστούς κατοίκους αλλά και σε όσους εκ των γύρω περιοχών προσήλθαν στη Θεία Λειτουργία καλή εκκλησιαστική χρονιά και ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος να τους προστατεύει.


Facebooktwittergoogle_plus

Την 1η Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμάει τον Όσιο Μελέτιο, ο οποίος ασκήτεψε στα χώματα της Βοιωτίας.

Ο Όσιος Μελέτιος είναι από τους πιο σπουδαίους αναμορφωτές του μοναστικού βίου στην κυρίως Ελλάδα μαζί με τον Όσιο Λουκά και τον Άγιο Νίκωνα τον «Μετανοείτε».

Γεννήθηκε το 1035 μ.Χ. στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Για 28 χρόνια ασκήτεψε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Θήβα, τον οποίο μετέβαλε σε μοναστήρι. Στη συνέχεια εξ αιτίας των πολυάριθμων πιστών που τον επισκέπτονταν μετέβη στον Κιθαιρώνα, στη Μονή Συμβούλου. Εκεί δημιούργησε λαύρα με 24 παραλαύρια, για τα πλήθη των μοναστών που συγκεντρώθηκαν γύρω του. Πέθανε 1105 μ.Χ.

Facebooktwittergoogle_plus

Την 29η Αυγούστου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου στο Κυριάκι καθώς και στο χωριό Πρόδρομος. Το απόγευμα της 28ης Αυγούστου ε.έ. στο Κυριάκι τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή των κατοίκων του χωριού. Ενώ την επομένη τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο χωριό Πρόδρομος τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου με την συμμετοχή των κατοίκων.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς Χρόνια πολλά και ευλογημένα και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος τον οποίο τιμούν και ευλαβούνται να τους προστατεύει.


Facebooktwittergoogle_plus

Το απόγευμα της Κυριακής 26 Αυγούστου 2018, παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου, τελέστηκε  πανηγυρικός Εσπερινός στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου που βρίσκεται στην πόλη της Λιβαδειάς.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, και συμμετείχαν πολυάριθμοι πιστοί, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Ναό και τους εξωτερικούς χώρους εκδηλώνοντας την αγάπη, την τιμή και την ευλάβειά τους στον Άγιο Φανούριο. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον τιμώμενο Άγιο και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία, ενώ το πρωί της Δευτέρας 27 Αυγούστου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


Facebooktwittergoogle_plus

Το Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος μετέβη στην κατασκήνωση της Μητροπόλεώς μας στην Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ, όπου φιλοξενήθηκαν για 8 ημέρες 50 κορίτσια Δημοτικού από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος. Ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε με τα παιδιά καθώς και τους υπευθύνους από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος που συνόδευαν τα παιδιά, και οι οποίοι εξέφρασαν λόγους ευχαριστίας προς τον Σεβασμιώτατο για την φιλοξενία των παιδιών στην κατασκήνωση της Μητροπόλεώς μας.

Επίσης, το απόγευμα της Πέμπτης 23 Αυγούστου 2018 ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος επισκέφθηκε την κατασκήνωση του Δήμου Λεβαδέων στην Παλιομηλιά Ελικώνα, όπου φιλοξενήθηκαν επίσης παιδιά, αγόρια Δημοτικού, από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλα τα παιδιά καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και τα βιώματα και μηνύματα που πήραν από την κατασκήνωση να τα στηρίζουν στη ζωή τους. Επίσης, τόνισε ότι τόσο τον ίδιο όσο και την Μητρόπολή μας τους συνδέουν αδελφικοί δεσμοί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο, ο οποίος διηκόνησε επί πολλά έτη στη Μητρόπολή μας, και ανέφερε ότι προθύμως και φιλαδέλφως ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Σεβασμιωτάτου κ. Νεκταρίου να παραχωρήσουμε την κατασκήνωση στον Παρνασσό για την φιλοξενία των παιδιών από την Αργολίδα, όπως και ο Δήμος Λεβαδέων την κατασκήνωση στην Παλιομηλιά, διότι δεν ήταν έτοιμες οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.


Facebooktwittergoogle_plus