Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Κατασκηνώσεις Παρνασσού 2018
εγκόλπιο Ημερολόγιο 2018

Νέα των Ενοριών
  • Δεν υπάρχουν νέα
Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ – ΟΜΙΛΙΕΣ
Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM

Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
EVS
(European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Who's Online
15 visitors online now
6 guests, 8 bots, 1 members
Αρχείο


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

Το εσπέρας της 8ης Νοεμβρίου ε.έ., παραμονή της εορτής του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον Εσπερινό στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Νεκταρίου Θηβών. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Αγίου Νεκταρίου.

Το πρωί της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο εξωκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου στο χωριό Παύλο. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παύλου. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον διευθυντή και τους δασκάλους του σχολείου και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά.


Facebooktwittergoogle_plus

Το απόγευμα της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου 2018, παραμονή της εορτής των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών ασωμάτων δυνάμεων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Δάφνης. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας των Αρχαγγέλων με τη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού.

Το πρωί της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου 2018 στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καρπενησίου κ. Γεωργίου και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβησαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, όπου τέλεσαν Δοξολογία επ’ ευκαιρία της εορτής των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας.


Facebooktwittergoogle_plus

ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΡΙΤΣΩΝΑΣ

Facebooktwittergoogle_plus

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του πανοσ. Αρχιμανδρίτου π. Σιλουανού Πεπονάκη, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου, με τίτλο: «ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΟΥΡΑΝΟ ΛΟΓΟΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ», το οποίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.

 


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

Την Κυριακή το πρωί 4 Νοεμβρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας. Στη Θεία Λειτουργία παρέστη συμπροσευχόμενος από του ιερού βήματος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ.αρχιμ. π. Νεκτάριος Αυγέρος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος τέλεσαν τα Μνημόσυνα του αειμνήστου ιατρού Χρύσανθου Πετρίδη και του αειμνήστου Δημητρίου Ευταξία. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και ευχήθηκε ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των κεκοιμημένων αδελφών μας των οποίων τα μνημόσυνα ετελέσθησαν.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Αλίαρτο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου μαζί με τους κατοίκους υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας της Στάνας, προστάτιδας των Αγράφων, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Στάνας Αγράφων. Η ονομασία Στάνα προέρχεται ή από τις στάνες που υπήρχαν στην περιοχή ή κατά μια παράδοση από το χωριό Στάνα της Αιτωλοακαρνανίας από όπου μεταφέρθηκε στα Άγραφα για να προστατευτεί την περίοδο της Εικονομαχίας.

Οι κάτοικοι της Αλιάρτου, πολλοί εκ των οποίων κατάγονται από την περιοχή των Αγράφων και της Ευρυτανίας, τιμούν και ευλαβούνται την Παναγία την Στάνα και με ιδιαίτερη ευλάβεια προσήλθαν στον Ιερό Ναό τόσο κατά την υποδοχή όσο και κατά την ακολουθία της Παράκλησης που τελέσθηκε το απόγευμα και της Αγρυπνίας που τελέσθηκε το βράδυ της Κυριακής. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η Παναγία η Στάνα να πρεσβεύει για όλους που με πίστη και ευλάβεια την επικαλούνται.


Facebooktwittergoogle_plus

Την 3η Νοεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου. Το εσπέρας της Παρασκευής 2 Νοεμβρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος τέλεσε τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αραχώβης, με την συμμετοχή των πιστών της κωμοπόλεως. Ενώ το Σάββατο 3 Νοεμβρίου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της πόλεως των Θηβών. Στον Ιερό Ναό ευρίσκετο προς προσκύνηση η εικόνα της Παναγίας της Στάνας, από την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, η οποία ευρίσκετο στον Ναό προς ευλογία των πιστών από το απόγευμα της 31ης Οκτωβρίου.


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

Το εσπέρας της 31ης Οκτωβρίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Δαύλειας, με την συμμετοχή των αρχών και όλων των κατοίκων της κωμοπόλεως. Το θείο λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Οσίου Λουκά πανοσ. αρχιμ π. Σεραφείμ Παυλίδης. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας των Αγίων στους δρόμους της Δαύλειας, ενώ στο τέλος ο Σεβασμιώτος ευχήθηκε Χρόνια πολλά και οι Άγιοι και θαυματουργοί Ανάργυροι να πρεσβεύουν προς τον Κύριο για όλους μας.

Την 1η Νοεμβρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης-Αγίων Αναργύρων, με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Αναργύρων εξ Ασίας κατά την οποία εορτάζει η Ιερά Μονή. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και στον πανοσ. αρχιμ. π. Νεκτάριο Αυγέρο που εγκαταβιώνει στη Μονή καλή δύναμη, ο δε π. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη του και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.


Facebooktwittergoogle_plus

Το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Παραλίας Αυλίδος. Ο Σεβασμιώτατος σε μια εορταστική ατμόσφαιρα επικοινωνίας με το πολυπληθές εκκλησίασμα μίλησε για το πρόσωπο και την προσφορά της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ανθρώπινο γένος τονίζοντας την προσευχή της Θεοτόκου στα μαύρα χρόνια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής στην πατρίδα μας. 

Το πρωί της Κυριακής 28 Οκτωβρίου, εορτή της Αγίας Σκέπης, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Θηβών, όπου στο τέλος τέλεσε το 40νθήμερο Μνημόσυνο της Μαρίας Μπασιάκου, αδελφής του αείμνηστου Βουλευτή Ευάγγελου Μπασιάκου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της αναστάσεως της κόρης του Ιαείρου και τη θεραπεία της αιμορρούσης γυναικός τονίζοντας τη δύναμη της πίστης. Τόνισε επίσης την πίστη των ηρώων του ’40 και επεσήμανε την ευθύνη των Νεοελλήνων για την παρακαταθήκη και τη φιλοπατρία που μας παρέδωσαν. Κατόπιν τελέσθηκε Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και φορέων καθώς και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο ηρώων. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας της πόλεως των Θηβών καθώς και τμημάτων του στρατού.

Το εσπέρας της 28ης Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε στην Αγρυπνία που τελέσθηκε στο Μετόχι της Ι. Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους στην Αυλίδα για την εορτή της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, που μαρτύρησε για την πίστη της στον Χριστό κατά τους διωγμούς των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το πρόσωπο της τιμώμενης Αγίας και τις παραμέτρους και τα βιώματα που απορρέουν για τους σύγχρονους χριστιανούς.

Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου  2018 το απόγευμα στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Μαζαράκι Βαγίων, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε τα Θυρανοίξια του πρώτου στην επαρχία μας Παρεκκλησίου, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιάκωβο (Τσαλίκη), με τη συμμετοχή πλήθους προσκυνητών. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι σκοπός της ζωής μας είναι ο αγιασμός, αφού η Αγία μας Εκκλησία είναι αγιοτρόφος. Επίσης, συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους δωρητές και κτίτορες του Παρεκκλησίου.


Facebooktwittergoogle_plus

Συνάντηση Κατηχητών και υπευθύνων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λεύκτρων.

Στην αρχή ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος καλωσόρισε τους Ιερείς και τους Κατηχητές και επεσήμανε την σπουδαιότητα της συναντήσεως για τη ζωή της Εκκλησίας και προέτρεψε για τη συνέχεια του κατηχητικού έργου ακόμη και με μικρό ή μεγάλο αριθμό και ευχήθηκε η συνάντηση να είναι ενισχυτική και καρποφόρα. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον πανοσ. αρχιμ. π. Σιλουανό Πεπονάκη. Ο π. Σιλουανός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι κατηχητές θα πρέπει να έχουν τη συναίσθηση ότι είναι συνεργοί του Θεού και πρέπει να κατηχούν τα παιδιά με ταπείνωση. Τόνισε ότι το κήρυγμα της Εκκλησίας έχει σκοπό να διδάξει στους πιστούς τη γλώσσα του Θεού για να διακρίνουν τη φωνή Του και να δέχονται με πίστη την υπέροχη χριστιανική κλίση που οδηγεί στη χάρη της υιοθεσίας από τον Πατέρα όλης της κτίσης. Και ανέφερε ότι το κήρυγμα έχει σκοπό τη συμμετοχή των πιστών στη λατρεία του Θεού.

Κατόπιν ακολούθησε διάλογος, τοποθετήσεις και ερωτήσεις και ο Σεβασμιώτατος μοίρασε στους Κατηχητές το κατηχητικό βοήθημα του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Μαθαίνω, περπατώ, συζητώ μαζί Του». Στη συνέχεια ακολούθησε κοινή τράπεζα και κέρασμα σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Ψηφιακό Μουσείο Χριστιανικής Βοιωτίας της Μητροπόλεώς μας στην Αλίαρτο, όπου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική συνάντηση στελεχών, ομαδαρχών και ομαδαρχισσών της Κατασκήνωσης.

Μέσα σε μια ωραία ατμόσφαιρα με τα στελέχη ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την σπουδαιότητα του έργου της κατασκήνωσης, τα πολλαπλά οφέλη των μικρών και μεγάλων παιδιών από την κατασκηνωτική ζωή και το ιδιαίτερο πλαίσιο της εκκλησιαστικής κατασκήνωσης και αναφοράς σε αυτή.

Κατόπιν ακολούθησε εισήγηση με θέμα: «Ο ρόλος του ομαδάρχη στην ομάδα και την κατασκήνωση» από την αρχηγό της περιόδου των μεγάλων κοριτσιών Σεραφούλα Σαμαρτζή, ενώ στη συνέχεια τα στελέχη εργάστηκαν σε πενταμελείς ομάδες, ώστε να εντοπίσουν τα  χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας ομαδάρχης, για να μπορεί να «καθοδηγήσει» και να «εμπνεύσει» τα παιδιά. Μέσα από αυτή την επικοινωνία αναδείχθηκαν αρκετοί προβληματισμοί, που θα αποτελέσουν την θεματολογία επόμενων συναντήσεων. Στο τρίτο μέρος ο  πανοσ. αρχιμ. π. Σιλουανός Πεπονάκης ορμώμενος από τους προβληματισμούς που είχαν προηγουμένως εκφράσει οι ομαδάρχες αναφέρθηκε στη σημασία της πνευματικής ζωής. Και τόνισε ότι είναι  απαραίτητο το χριστιανικό προσωπικό βίωμα και ο αγώνας του ομαδάρχη, ώστε να μπορέσει να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει κι εκείνος με τη σειρά του τα παιδιά στον δρόμο του Χριστού. Η γόνιμη αυτή συνάντηση έκλεισε με κέρασμα και κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ των στελεχών και των διοργανωτών.


Facebooktwittergoogle_plus