Πρόγραμμα Μητροπολίτη

Νέα των Ενοριών
  • Δεν υπάρχουν νέα
Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ – ΟΜΙΛΙΕΣ
Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM

Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
EVS
(European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Who's Online
6 visitors online now
2 guests, 4 bots, 0 members
Αρχείο

Τον ιδρυτή της Ευαγγελιστή Λουκά εόρτασε σήμερα 18 Οκτωβρίου ε.έ. η κατά Βοιωτίαν Εκκλησία. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς επισκέφθηκε τη Θήβα με τον Απόστολο Παύλο. Ο Απόστολος Παύλος «γιά δεύτερη φορά ἦλθε στήν Κόρινθο τό χειμώνα τοῦ 56-57 μ.Χ. Τότε ἀσφαλῶς ἐπισκέφθηκε τήν πόλη τῶν Θηβῶν καί τήν ἄλλη Βοιωτία, ὅπου λειτουργοῦσαν Ἰουδαϊκές Κοινότητες (…) ὁ Ἀπόστολος Παῦλος συνοδευόμενος ἀπό τόν Εὐαγγελιστή Λουκᾶ (…) ἐπισκέφθηκε τήν πόλη τῶν Θηβῶν». [Ἱερωνύμου (Μητροπολίτου Θηβῶν καί Λεβαδείας, νῦν Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος) Λιάπη, Χριστιανική Βοιωτία, τόμ. Α΄, (Λιβαδειά: Ἔκδ. Κέντρο Ἀρχαιολογικῶν, Ἱστορικῶν καί Θεολογικῶν Μελετῶν, 2005), σελ. 14]. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς σύμφωνα με την παράδοση μετά το θάνατο του Αποστόλου Παύλου δίδαξε και πέθανε στη Θήβα, όπου και ετάφη. Όταν αργότερα στη Θήβα χτίστηκε ναός προς τιμήν του το λείψανό του τοποθετήθηκε στη ρωμαϊκή λάρνακα που βρίσκεται στο ναό και πάνω από τον τάφο του αγίου.

Το πρωί στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστή Λουκά στη Θήβα τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Το θείο λόγο κήρυξε ο ηγούμενος της Ι.Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου πανοσ. αρχιμ. π. Σιλουανός Πεπονάκης, ο οποίος αναφερόμενος στον Ευαγγελιστή Λουκά είπε ότι πρέπει να γίνουμε μαθητές του ευαγγελιστή, ο οποίος μας έμαθε τον τρόπο για την εν Χριστώ ζωή, αφού ο ίδιος έζησε το μυστήριο της παρουσίας του Χριστού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος στην σύντομη προσλαλιά του, αφού αναφέρθηκε στα δυο προσωνύμια του τιμώμενου Αγίου, του αποστόλου και ευαγγελιστή, ευχήθηκε σε όλους δύναμη, υγεία και ενίσχυση και πλούσια τη χάρη του Θεού με τις πρεσβείες του Ευαγγελιστή Λουκά. Επίσης, ευχαρίστησε τον Εφημέριο του Ναού π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους όσοι διακονούν στον προσκυνηματικό Ναό του Ευαγγελιστή Λουκά.

Το εσπέρας της παραμονής της εορτής τελέστηκε στον Ναό πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κ. Πολυκάρπου, ο οποίος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η περιφορά της Εικόνος του Ευαγγελιστή με την συμμετοχή πλήθους πιστών από την πόλη των Θηβών.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος το απόγευμα της παραμονής της εορτής 17 Οκτωβρίου ε.έ. χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστή Λουκά στον Ορχομενό, όπου μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτανεία της Εικόνος του Αγίου, με την συμμετοχή πλήθους πιστών. Στο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Ευαγγελιστή.


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – «ΜΕΓΑΛΗΣ» ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΗΒΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Άρτης κ. Καλλινίκου, του Ποιμενάρχη  μας κ. Γεωργίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου, του  Ηγουμένου της Ι.Μ Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου π. Σιλουανού, του Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Δημητρίου Ταγκαλέγκα, ιερέων ομόρων Μητροπόλεων και του τόπου μας, του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπυρίδωνα Νικολάου, της Προϊσταμένης της Θ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Αλεξάνδρας Χαραμή, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεωργίου Ψυχογιού, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Γεωργίου Αναστασίου, του τέως Υφυπουργού κ. Γεωργίου Κατσιμπάρδη αλλά και εκπροσώπων της Στρατιωτικής, Αστυνομικής ηγεσίας, Συλλόγων και Σωματείων της πόλεως και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Ιερού Ναού Μεγάλης Παναγίας – Αγίου Δημητρίου Θηβών «Η ΠΑΝΣΕΠΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ(1867)».

Στο πρόσωπο της Θεοτόκου και με θέμα «τα μεγαλεία της Παναγίας» αναφέρθηκε με εξαιρετική δεινότητα  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, στο μνημειακό Ναό με πολλές μάλιστα βιωματικές του εμπειρίες αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ενώ αναφορά στο βιβλίο έκανε ο Εκπαιδευτικός και Διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας κ. Αθανάσιος Καραπέτσας με τον ξεχωριστό γλαφυρό του λόγο. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου. Την όλη  παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος Εφημέριος του Προσκυνηματικού Ναού  του Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών, ο οποίος με τον μοναδικό του τρόπο συντόνισε άψογα την εκδήλωση.

Στην συνέχεια ο Εφημέριος του Ναού – Συγγραφέας του βιβλίου π. Γεώργιος Τουλουμάκος ευχαρίστησε  τους ομιλητές, όλους εκείνους  που συνέβαλλαν στην δημιουργία και  συγγραφή του και το πολυπληθές ακροατήριο  

Στο τέλος η Βυζαντινή Χορωδία με ιεροψάλτες από Θήβα και Αθήνα υπό την Διεύθυνση  του Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Νικολάου Ταπραντζή απέδωσε θεομητορικούς ύμνους ενώ την όλη εκδήλωση έκλεισε το τοπικό τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς αποσπώντας δίκαια τον ενθουσιασμό του κονού.

Το Βιβλίο ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 311 ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 3 ΜΕΡΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ:

α)ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ,

β)ΝΟΕΡΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ «ΠΑΛΛΑΔΙΟ» ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ ΤΩΝ ΘΗΒΩΝ και

γ)Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΟ «ΣΗΜΕΡΑ». ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ, ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ.

-ΠΡΟΛΟΓΙΖΟΥΝ: Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ  ΚΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΜΑΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

-ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΗΣ, ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΚΟΙΝ. ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ.

-ΚΟΣΜΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΠΛΗΘΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

-ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΛΥΧΝΙΑ»

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Το Ενοριακό Γραφείο Τύπου


Facebooktwittergoogle_plus

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αραχώβης και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας το μνημόσυνο του συνεργάτη της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά και της Μητροπόλεως Λουκά Ανδρίτσου. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στην παραβολή του καλού σπορέως.


Facebooktwittergoogle_plus

Το Σάββατο έγινε στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Κορωνείας η εξόδιος ακολουθία της μοναχής Τατιανής, αδελφής της Μονής, η οποία κοιμήθηκε μετά από επτά χρόνια ασθενείας. Της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος.


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

Αγιασμό στην Εταιρεία Χρωμάτων VECHRO τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος την Τρίτη 10 Οκτωβρίου ε.έ. κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντή της εταιρείας. Ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε με τους εργαζομένους και ευχήθηκε υγεία και δύναμη σε όλους.


Facebooktwittergoogle_plus

Το απόγευμα της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου της Αττικής. Ο Σεβασμιώτατος προσεκόμισε προς ευλογία, επί τη ευκαιρία της επικείμενης εορτής του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, στην ως άνω ενορία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών λείψανα από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Μαζαρακίου της Μητροπόλεώς μας.

Τα ιερά λείψανα υποδέχτηκαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πανοσ.αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης, κληρικοί του Ναού και της Αρχιεπισκοπής και πλήθος πιστών. Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Aθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την ευλογία να μεταφέρει τα ιερά λείψανα και να τελέσει την ακολουθία του Εσπερινού και αναφέρθηκε στον προστάτη της ενορίας  Άγιο Δημήτριο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους μάρτυρες της πίστεώς μας, οι οποίοι είναι οδοδείκτες στη ζωή μας.

Το πρωί της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ερυθρών καθώς και το μνημόσυνο συγγενικού προσώπου του πρώην Διοικητή της 114 Πτέρυγας Μάχης κ. Κώνστα.


Facebooktwittergoogle_plus

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΣ AKINHTOY ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΥΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Facebooktwittergoogle_plus

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων, σε συνεργασία του Δημοτικού Οργανισμού Θηβαίων και της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα με τίτλο: «Θεέ μου, Θεέ μου… ψυχική εξάντληση και αποξένωση του κληρικού», παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος εξέφρασε τα ειλικρινή αισθήματα αγάπης και εκτίμησης προς το πρόσωπο και το έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα, αναφέρθηκε στο έργο του ως κληρικού και ως συγγραφέα, και ευχήθηκε το βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο στο πέλαγος του αναγνωστικού κοινού και να επιτύχει και τις δύο στοχεύσεις του, την επιστημονική και την πρακτική, συντελώντας στην αύξηση της αυτοσυνειδησίας και βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη βελτίωση της παρεχόμενης από τούς κληρικούς μας ποιμαντικής διακονίας.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου από τους εισηγητές ομίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο  και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο ανέφερε ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είναι η αιτία που προχώρησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου, αφού είναι πηγή έμπνευσης για πολλούς κληρικούς.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου. Επίσης ο Δήμος Θηβαίων και ο Δημοτικός Οργανισμός Θηβαίων βράβευσε τον Σεβασμιώτατο κ. Αθηναγόρα για την προσφορά και διακονία του στη Βοιωτία και την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

Στην εκδήλωση έψαλε ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Θήβας «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς».


Facebooktwittergoogle_plus

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 πανηγύρισε το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που βρίσκεται στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ευαγγελίστρια.

Το απόγευμα της εορτής Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό και το πρωί της κυριωνύμου ημέρας την Θεία Λειτουργία. Το θείο λόγο κήρυξε ο αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος π.Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγάπη, που απορρέει από την σταυρική θυσία του Χριστού.

Στις ακολουθίες του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας συμμετείχαν και έψαλαν συσπουδαστές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας από την Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου.

 

Facebooktwittergoogle_plus

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Τανάγρας.

 

Facebooktwittergoogle_plus

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Θηβών για την εορτή της Εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Υψηλάντη, όπου χοροστάτησε στην αγρυπνία, που τελείται κάθε χρόνο με αφορμή την Σύναξη της εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε εις την Μητέρα του Κυρίου μας Υπεραγία Θεοτόκο, και ευχήθηκε η Θεοτόκος να πρεσβεύει στον Υιό της για όλους που με πίστη προσήλθαν στη μονή για να την τιμήσουν και για όλους όσοι την επικαλούνται.


Facebooktwittergoogle_plus

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Άσκρη τέλεσε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό των εγκαινίων του ως άνω Ναού, όπου και εκόμισε ιερά λείψανα προκειμένου να τοποθετηθούν επί της Αγίας Τραπέζης.
Το πρωί του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε την Ακολουθία των Εγκαινίων και ακολούθως την πρώτη Θεία Λειτουργία στον εγκαινιασμένο πλέον Ιερό Ναό πλαισιούμενος υπό κληρικών της Μητροπόλεώς μας και με την συμμετοχή των κατοίκων του χωριού Άσκρη. Κατά την διάρκεια των εγκαινίων τα τελούμενα εξηγούσε στο εκκλησίασμα ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου πανοσ.αρχιμ. π.Σιλουανός Πεπονάκης.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος προεχείρισε σε σακελλάριο τον Εφημέριο του Ναού π. Μιχαήλ Ευταξία.


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus