Πρόγραμμα Μητροπολίτη
εγκόλπιο Ημερολόγιο 2020
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ – ΟΜΙΛΙΕΣ
Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM

Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
EVS
(European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Ιστορικό

Την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019, ο Σεβασμιώτατος  Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος μετέβη στη νήσο Μύκονο, για να συμμετάσχει στο μνημόσυνο επί τη ανακομιδή των οστών του πνευματικού του πατέρα μακαριστού Μητροπολίτου Χριστουπόλεως κυρού Πέτρου (Δακτυλίδη).

Ο κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία μαζί με τον επιχώριο Μητροπολίτη Σύρου και Μυκόνου κ. Δωρόθεο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγιάς Χώρας Μυκόνου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας οι δυο Αρχιερείς τέλεσαν το μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Χριστουπόλεως κυρού Πέτρου, επί τη ανακομιδή των οστών του και τη εναποθέσει τους στο οικογενειακό  του Παρεκκλήσιο της Αγίας Αναστασίας, που βρίσκεται στην περιοχή Χάλαρα Μυκόνου, τόπο γεννήσεως του μακαριστού π. Πέτρου.

Ο κ. Γεώργιος στο κήρυγμά του προς τους πιστούς αναφέρθηκε στο ευαγγέλιο της ημέρας τονίζοντας τη σημασία της πίστης προς τον Θεό, η οποία χαριτώνει τον άνθρωπο, όπως τον μακαριστό Χριστουπόλεως Πέτρο. Επίσης, ο κ. Γεώργιος, πνευματικό παιδί του μακαριστού Μητροπολίτου, με αληθινή και ειλικρινή ευγνωμοσύνη, αφού αναγνωρίζει την πολυποίκιλη προσφορά του μακαριστού πνευματικού του πατέρα προς το πρόσωπό του, αναφέρθηκε  με συγκίνηση στα χαρίσματα και στις αρετές που κοσμούσαν τον σεβαστό Γέροντά του π. Πέτρο. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφέρει ότι πλήθος πνευματικών παιδιών του μακαριστού π. Πέτρου διακονούν στο ιερό θυσιαστήριο, αφού οδήγησε δεκάδες κληρικών στην ιεροσύνη.

Στο τέλος του μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Σύρου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Χριστουπόλεως τονίζοντας το ευγενικό και αρχοντικό του ήθος, και ο οποίος τίμησε το υπούργημα της ιερωσύνης και αρχιερωσύνης, αφού διηκόνησε ευδοκίμως την Εκκλησία σε όλες τις θέσεις στις οποίες τον τοποθέτησε η Εκκλησία, αλλά και την Μύκονο, στην οποία εγεννήθη και ανετράφη.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου http://imsyrou.gr/

Facebooktwitter

Το απόγευμα της Τρίτης 2 Απριλίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λουκισίων. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε σε Οικονόμο τον Εφημέριο του Ιερού Ναού π. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, εις τον οποίο ευχήθηκε υγεία και  δύναμη στην ιερατική του διακονία.

Facebooktwitter

Facebooktwitter

Facebooktwitter

Η Τοπική μας Εκκλησία τίμησε τον ιδρυτή της Ευαγγελιστή Λουκά. Στον Ιερό Ναό του στη Θήβα, όπου βρίσκεται και ο τάφος του, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο τον οποίο πλαισίωσαν ιερείς της πόλεως των Θηβών αλλά και άλλων περιοχών. Κατά την ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν πολυάριθμοι πιστοί που κατέκλυσαν τον Ναό και τον προαύλιο χώρο για να προσκυνήσουν τα τίμια λείψανα και τον τάφο του ιδρυτή τής κατά Βοιωτίαν Εκκλησίας. Το θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς πανοσ.αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς Χρόνια πολλά και ο Άγιος Λουκάς να πρεσβεύει στον Κύριο για όλους. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους δρόμους της πόλεως των Θηβών.

Το πρωί της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο, ο οποίος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στον Ευαγγελιστή Λουκά τονίζοντας ότι θα πρέπει να ακούσουμε τη διδαχή του. Στο τέλος ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Σπυρίδων Βασιλάκος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο και του πρόσφερε ως δώρο ένα μπαστούνι.

Η μνήμη του Ευαγγελιστού Λουκά τιμήθηκε και στον Ορχομενό στον ομώνυμο του Αγίου Ιερό Ναό. Το απόγευμα της εορτής, Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και λιτάνευση της εικόνας του Αγίου. Το πρωί της 18ης Οκτωβρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο με τη συμμετοχή πολλών πιστών. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Αυγέρος.

Facebooktwitter

Facebooktwitter

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας θα τελεσθεί η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Facebooktwitter

75 χρόνια συμπληρώθηκαν από την θαυμαστή διάσωση του Ορχομενού από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943. Η ανάμνηση του θαύματος της Παναγίας και Προστάτιδος του Ορχομενού τιμήθηκε και φέτος με λαμπρότητα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκριπούς, που αριθμεί 1144 έτη ζωής κοσμώντας τη Βοιωτική γη, αφού είναι το αρχαιότερο σωζόμενο θυσιαστήριο της Βοιωτίας και χαρακτηριστικό δείγμα μεταβατικού σταυροειδούς ναού με τρούλο στον ελλαδικό χώρο.

Το απόγευμα της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου ε.έ. στον Ναό της Παναγίας τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή κληρικών της επαρχίας μας και πολυάριθμων πιστών, που κατέθεσαν τις ευχαριστίες τους στην Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας για την θαυμαστή επέμβαση της καθώς και τις προσευχές τους να πρεσβεύει στον Υιό της για όλους. Το θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδίδων κ. Χριστοφόρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το πρωί της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, συμπροσευχομένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στο λόγο του Θεού, ο οποίος είναι σαν τον σπόρο που σπέρνει ο γεωργός, όπως αναφέρει η παραβολή του σπορέως. Ο λόγος του Θεού έχει την δύναμη να μεταμορφώσει την καρδιά του ανθρώπου και να καρποφορήσει από αγάπη. Και τόνισε ότι η αγάπη αυτή πρέπει να είναι προς όλους τους ανθρώπους και όχι προς συγκεκριμένους. Και ανέφερε ότι το θαύμα της Υπεραγίας Θεοτόκου έρχεται να μας τονίσει αυτή την αγάπη προς όλους τους ανθρώπους, για την σωτηρία των οποίων θυσιάστηκε ο Υιός της, ο οποίος είναι Αγάπη. Και ευχήθηκε ο λόγος του Θεού να καρποφορήσει στις καρδιές όλων σαν τον σπόρο που πέφτει σε καλό έδαφος και αποδίδει καρπόν εκατονταπλασίονα, και η Υπεραγία Θεοτόκος να προστατεύει και να στηρίζει όλους μας με τις πρεσβείες της προς τον Κύριο.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε λιτανεία στο σημείο όπου εμφανίστηκε η Παναγία και ακινητοποίησε τα τανκς των Γερμανών, στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και πλήθους πιστών.

Facebooktwitter

Η Γέννηση της Θεοτόκου εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Λυκούρεση την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου ε.έ. Το απόγευμα της Παρασκευής τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, με τους  χαρακτηριστικούς εννέα τρούλους, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ.Χριστοφόρου πλαισιουμένου από ιερείς της επαρχίας μας και με την συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε  η λιτάνευση της εικόνος της Παναγίας γύρω από την Ιερά Μονή και στη συνέχεια ευλογήθηκαν οι προσφερόμενοι άρτοι. Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Χριστοφόρος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Θεοτόκου τονίζοντας το ρόλος της στην ενανθρώπηση του Χριστού και στην οικονομία της σωτηρίας του ανθρώπου. Το πρωί του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Facebooktwitter

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας «Οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν Υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται, ἀλλ΄ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον. Οὐ γὰρ ἀπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν Υἱὸν αὐτοῦ εἰς τὸν κόσμον, ἵνα κρίνῃ τὸν κόσμον, ἀλλ΄ ἵνα σωθῇ ὁ κόσμος δι΄ αὐτοῦ».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος και ο Θεοφιλέστατος κ. Χριστοφόρος τέλεσαν το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Λουκά Ανδρίτσου, Συνεργάτη της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά και της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον μακαριστό Λουκά, ο οποίος με αφοσίωση διηκόνησε στην Ιερά Μονή και ήταν αγαπητός σε όλους, και ευχήθηκε ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή του και να δίνει δύναμη και παρηγορία στους οικείους του.

Facebooktwitter

Το εν Χώναις θαύμα του αρχαγγέλου Μιχαήλ τιμήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Ταξιαρχών Λαφυστίου καθώς και στον Ι.Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Πόντζα Αγίας Τριάδας.

Το απόγευμα της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου ε.έ. στον Ι.Ναό Ταξιαρχών Λαφυστίου τελέστηκε Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή πιστών από το Λαφύστι και τη Λιβαδειά.

Το πρωί της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στις πηγές της Πόντζας τελέστηκε Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή πολλών πιστών τόσο από την Αγία Τριάδα όσο και από τον Άγιο Γεώργιο. Στη Θεία Λειτουργία  παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος, ο οποίος με αφορμή την ανάμνηση του θαύματος του αρχαγγέλου μίλησε για θέση των Αγγέλων στη ζωή της Εκκλησίας.

Ο Ναός που πιθανολογείται ότι είναι της μεταβυζαντινής περιόδου βρίσκεται στις πηγές της Πόντζας, όπου υπήρχε το Μοναστήρι των Ταξιαρχών.

Facebooktwitter

Facebooktwitter

Την 22α Αυγούστου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Θηβών, με την συμμετοχή πολλών πιστών. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λινάνευση της εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της πόλεως των Θηβών.

Το πρωί της Πέμπτης 23 Αυγούστου 2018 ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος λειτούργησε στην Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης, όπου συμμετείχε πλήθος ευλαβών προσκυνητών. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Καθηγούμενο της Μονής πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο, στην Αδελφότητα της Μονής και σε όλους του προσκυνητές Χρόνια Πολλά και πλούσιες τις προς Κύριον πρεσβείες της Υπεραγίας  Θεοτόκου.

Facebooktwitter

Την Κυριακή 19 Αυγούστου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου Βαθέος Αυλίδος με την συμμετοχή πολλών πιστών.

Facebooktwitter

Το Σάββατο 23 Ιουνίου ε.έ. τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Νικήτα στο ασκητήριό του, που βρίσκεται στην περιοχή Μιχαίικα, κοντά στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων, με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεώνος και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, καθώς και πολλών κατοίκων του Κυριακίου.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Σεραφείμ πανοσ. αρχιμ. π. Νεκτάριος Τσεκούρας και ο πανοσ. αρχιμ. π. Θεόδωρος Μίχας, ο οποίος κατάγεται από το Κυριάκι και γνωρίζει τον χώρο αυτό από μικρό παιδί. Ενώ, την ακολουθία της αρτοκλασίας τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος στο λόγο του ανέφερε ότι βρίσκονται σε έναν σημαντικό χώρο που τον 11ο αιώνα ανέδειξε έναν Βοιωτό Άγιο, τον Άγιο Νικήτα, και για δεύτερη χρονιά εορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου στο ασκητήριό του. Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος βρήκε και ανέδειξε το ασκητήριο του Αγίου Νικήτα και ζήτησε από τον Μακαριώτατο την βοήθειά του για την αποκατάσταση του ασκητηρίου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μιλώντας στους πιστούς θυμήθηκε πως ανέβηκε πριν πολλά χρόνια σε αυτό το χώρο μαζί με τον ντόπιο μπάρμπα-Μήτσο Μπακράκο και βρήκε το ασκητήριο του Οσίου και στη συνέχεια το αναστήλωσε. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να εορτάζουμε έναν Άγιο, τον Άγιο Νικήτα στον τόπο που ασκήτεψε, ο οποίος, όπως είπε, ήταν από τα Χώστια. Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι θα βοηθήσει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του ασκητηρίου και θα έρθει σε συνεννόηση με το Πολυτεχνείο ώστε να μελετηθεί πώς μπορεί να στερεωθεί και να αποκατασταθεί ο χώρος του ασκητηρίου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους.

Facebooktwitter