Πρόγραμμα Μητροπολίτη
εγκόλπιο Ημερολόγιο 2020
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ – ΟΜΙΛΙΕΣ
Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM

Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
EVS
(European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Ιστορικό

Facebooktwitter

Facebooktwitter

Η Τοπική μας Εκκλησία τίμησε τον ιδρυτή της Ευαγγελιστή Λουκά. Στον Ιερό Ναό του στη Θήβα, όπου βρίσκεται και ο τάφος του, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο τον οποίο πλαισίωσαν ιερείς της πόλεως των Θηβών αλλά και άλλων περιοχών. Κατά την ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν πολυάριθμοι πιστοί που κατέκλυσαν τον Ναό και τον προαύλιο χώρο για να προσκυνήσουν τα τίμια λείψανα και τον τάφο του ιδρυτή τής κατά Βοιωτίαν Εκκλησίας. Το θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς πανοσ.αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς Χρόνια πολλά και ο Άγιος Λουκάς να πρεσβεύει στον Κύριο για όλους. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους δρόμους της πόλεως των Θηβών.

Το πρωί της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο, ο οποίος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στον Ευαγγελιστή Λουκά τονίζοντας ότι θα πρέπει να ακούσουμε τη διδαχή του. Στο τέλος ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Σπυρίδων Βασιλάκος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο και του πρόσφερε ως δώρο ένα μπαστούνι.

Η μνήμη του Ευαγγελιστού Λουκά τιμήθηκε και στον Ορχομενό στον ομώνυμο του Αγίου Ιερό Ναό. Το απόγευμα της εορτής, Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και λιτάνευση της εικόνας του Αγίου. Το πρωί της 18ης Οκτωβρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο με τη συμμετοχή πολλών πιστών. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Αυγέρος.

Facebooktwitter

75 χρόνια συμπληρώθηκαν από την θαυμαστή διάσωση του Ορχομενού από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943. Η ανάμνηση του θαύματος της Παναγίας και Προστάτιδος του Ορχομενού τιμήθηκε και φέτος με λαμπρότητα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκριπούς, που αριθμεί 1144 έτη ζωής κοσμώντας τη Βοιωτική γη, αφού είναι το αρχαιότερο σωζόμενο θυσιαστήριο της Βοιωτίας και χαρακτηριστικό δείγμα μεταβατικού σταυροειδούς ναού με τρούλο στον ελλαδικό χώρο.

Το απόγευμα της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου ε.έ. στον Ναό της Παναγίας τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή κληρικών της επαρχίας μας και πολυάριθμων πιστών, που κατέθεσαν τις ευχαριστίες τους στην Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας για την θαυμαστή επέμβαση της καθώς και τις προσευχές τους να πρεσβεύει στον Υιό της για όλους. Το θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδίδων κ. Χριστοφόρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το πρωί της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, συμπροσευχομένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στο λόγο του Θεού, ο οποίος είναι σαν τον σπόρο που σπέρνει ο γεωργός, όπως αναφέρει η παραβολή του σπορέως. Ο λόγος του Θεού έχει την δύναμη να μεταμορφώσει την καρδιά του ανθρώπου και να καρποφορήσει από αγάπη. Και τόνισε ότι η αγάπη αυτή πρέπει να είναι προς όλους τους ανθρώπους και όχι προς συγκεκριμένους. Και ανέφερε ότι το θαύμα της Υπεραγίας Θεοτόκου έρχεται να μας τονίσει αυτή την αγάπη προς όλους τους ανθρώπους, για την σωτηρία των οποίων θυσιάστηκε ο Υιός της, ο οποίος είναι Αγάπη. Και ευχήθηκε ο λόγος του Θεού να καρποφορήσει στις καρδιές όλων σαν τον σπόρο που πέφτει σε καλό έδαφος και αποδίδει καρπόν εκατονταπλασίονα, και η Υπεραγία Θεοτόκος να προστατεύει και να στηρίζει όλους μας με τις πρεσβείες της προς τον Κύριο.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε λιτανεία στο σημείο όπου εμφανίστηκε η Παναγία και ακινητοποίησε τα τανκς των Γερμανών, στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και πλήθους πιστών.

Facebooktwitter

Το εν Χώναις θαύμα του αρχαγγέλου Μιχαήλ τιμήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Ταξιαρχών Λαφυστίου καθώς και στον Ι.Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Πόντζα Αγίας Τριάδας.

Το απόγευμα της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου ε.έ. στον Ι.Ναό Ταξιαρχών Λαφυστίου τελέστηκε Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή πιστών από το Λαφύστι και τη Λιβαδειά.

Το πρωί της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στις πηγές της Πόντζας τελέστηκε Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή πολλών πιστών τόσο από την Αγία Τριάδα όσο και από τον Άγιο Γεώργιο. Στη Θεία Λειτουργία  παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος, ο οποίος με αφορμή την ανάμνηση του θαύματος του αρχαγγέλου μίλησε για θέση των Αγγέλων στη ζωή της Εκκλησίας.

Ο Ναός που πιθανολογείται ότι είναι της μεταβυζαντινής περιόδου βρίσκεται στις πηγές της Πόντζας, όπου υπήρχε το Μοναστήρι των Ταξιαρχών.

Facebooktwitter

Την 22α Αυγούστου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Θηβών, με την συμμετοχή πολλών πιστών. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λινάνευση της εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της πόλεως των Θηβών.

Το πρωί της Πέμπτης 23 Αυγούστου 2018 ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος λειτούργησε στην Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης, όπου συμμετείχε πλήθος ευλαβών προσκυνητών. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Καθηγούμενο της Μονής πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο, στην Αδελφότητα της Μονής και σε όλους του προσκυνητές Χρόνια Πολλά και πλούσιες τις προς Κύριον πρεσβείες της Υπεραγίας  Θεοτόκου.

Facebooktwitter

Μια λαοθάλασσα πιστών από όλη τη Βοιωτία, κι όχι μόνο, πλημμύρισε τον Παρνασσό, το απόγευμα της Τετάρτης 22 Αυγούστου 2018, για να προσκυνήσει την Κυρά την Οδηγήτρια, που 930 χρόνια τώρα στέκει ακοίμητος φρουρός στο Μοναστήρι της, της Ιερουσαλήμ, πάνω από τη Δαύλεια και κάτω από τη σκιά της Λιάκουρας, της κορφής του Παρνασσού.

Το δεύτερο αρχαιότερο σωζόμενο μοναστήρι της Βοιωτίας, που από την ίδρυσή του τον 11ο αιώνα – και παρά τις καταστροφές στη χιλιόχρονη ζωή του από τη φθορά του πανδαμάτορα χρόνου και τους κατά καιρούς κατακτητές της πατρίδας μας – στέκει αγέρωχο με την ανθοστόλιστη αυλή του ανάμεσα στα ελάτια του Παρνασσού, αναστηλωμένο και ευπρεπισμένο.

Το εσπέρας της Τετάρτης πλήθος πιστών, το μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια, ανηφόρισε στην Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ, η οποία πανηγυρίζει κατά την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ψελλίζοντας στα χείλη και στην καρδιά προσευχές ευχαριστίας, παρακλήσεως και ικεσίας στη Μάνα Παναγιά.

Το απόγευμα τελέστηκε στη Μονή Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας πέριξ της Μονής, με την συμμετοχή ιερέων της ευρύτερης περιοχής. Το θείο λόγο μετά τον Εσπερινό κήρυξε ο πανοσ. Aρχιμανδρίτης π. Ραφαήλ Κόρμπος.

Την 11η βραδυνή τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία, στην οποία συμμετείχαν πολλοί πιστοί, ενώ την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Πέμπτη 23 Αυγούστου, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον  Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά πανοσ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Παυλίδη, ο οποίος στο τέλος κήρυξε το θείο λόγο.

Στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία έψαλε ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλίας Στάθης με την συνοδεία του.

 

Facebooktwitter

thiva

Facebooktwitter

   Με λαμπρότητα και ιερά κατάνυξη τελέστηκε η πανήγυρις στην πόλη του Ορχομενού με αφορμή τη διάσωση της πόλεως υπό της Υπεραγίας Θεοτόκου από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στις 10 Σεπτεμβρίου 1943.

   Το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Γεωργίου.

    Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος κ. Χρύσανθος αναφέρθηκε περί των πρεσβειών και την μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου και την αξία της προσευχής προς την Παναγία μας.

   Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο  προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα τονίζοντας την θαυματουργική προστασία της Υπερευλογημένης Θεοτόκου διαχρονικά στην ιστορία του Γένους μας.

   Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος παρακάλεσε τους Ορχομενίους να προσευχηθούν προς την Θεοτόκο, όπως τότε σταμάτησε με το υψωμένο Πανάγιο χέρι της η Θεοτόκος τα γερμανικά τανκς για να καταστρέψουν τον Ορχομενό έτσι και τώρα να σταματήσει με την πολλή μητρική Της αγάπη τον πνευματικό κατήφορο που έχει πάρει η πατρίδα μας ώστε να μην καταστραφεί.

  Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνος στο σημείο της Παναγιοφανείας.

    Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους αγίους  Αρχιερείς που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του να συμμετάσχουν στην ιερά Πανήγυρη  και τους ευχήθηκε τα δέοντα.

  Στον εορτασμό συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Μπακογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Παπαθωμά,  οι Θεμ. Αντιπεριφερειάρχες της ΠΕΒ, οι Βουλευτές του Ν. Βοιωτίας  ο Δήμαρχος Ορχομενού, ο Διοικητής του ΚΕΠΒ Θηβών και εκπρόσωποι λοιπών Αρχών και Φορέων του Νομού.

Ακολουθεί το ιστορικό του Θαύματος της Υπεραγίας Θεοτόκου
Τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, η χώρα μας βαστάζει από το θηρίο του Ναζισμού και ο λαός αναζητά τρόπο να αποκτήσει και πάλι την ελευθερία του. Έτσι και στην περιοχή μας, όπου οι Ιταλοί κυριαρχούν, οι κάτοικου οργανώνονται και σκέπτονται για να βοηθήσουν την πατρίδα. Στις 8 Σεπτέμβρη του 1943, τα καλά νέα δεν αργούν να φτάσουν απ` άκρη σ` άκρη στον Ορχομενό: Οι Ιταλοί συνθηκολόγησαν! Οι Ορχομένιοι δεν χάνουν καιρό και αποφασίζουν να πάνε στο γειτονικό σιδηροδρομικό σταθμό της Λιβαδειάς, όπου και είχε την έδρα της και τον οπλισμό της η Ιταλική Φρούρα. Με απαίτηση της τότε περιφερειακής οργάνωσης του Ε.Α.Μ. Ορχομενού, ζητείται από τους Ιταλούς να παραδώσουν τον οπλισμό τους, εκείνοι όμως αρνούνται αναγκάζοντας του Ορχομένιους, οπλισμένους και μη, να φύγουν άπραγοι. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, οι Γερμανοί, μη χάνοντας ευκαιρία, κύκλωσαν και αφόπλισαν τους Ιταλούς, οι οποίοι επίσης είχαν αρνηθεί να παραδώσουν αρχικά τον οπλισμό τους. Όταν έμαθαν για τις προθέσεις των Ορχομένιων έστειλαν εναντίον τους την άλλη μέρα, 9 Σεπτέμβρη, απόσπασμα με τεθωρακισμένα.
Οι Ορχόμενιοι, που είχαν φτάσει στο μεταξύ στο σταυροδρόμι του Άγιου Ανδρέα, ανέτοιμοι και αδιοργάνωτοι καθώς ήσαν, σκόρπισαν στη γύρω περιοχή με κατεύθυνση οι περισσότεροι στο απόμερο Τζαμάλι, το σημερινό Διόνυσο.
Οι Γερμανοί όμως συνέχισαν την καταδίωξη με σκοπό να επιβάλλουν αντίποινα στον Ορχομενό, όπως ήταν η συνηθισμένη τακτική τους.
Τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Σεπτεμβρίου 1943 λίγα μέτρα πιο κάτω από την εκκλησία της Παναγίας, τα γερμανικά τανκς ακινητοποιήθηκαν χωρίς να υπάρχει κανείς φανερός λόγος.
Όπως εξιστόρησε ο επικεφαλής του γερμανικού αποσπάσματος Όφμαν, η μορφή της Παναγίας φανερώθηκε στο νυχτερινό ουρανό. Ιστορική είναι ακόμη και σήμερα η φράση του, όταν – ύστερα από προσωπική αναζήτηση και απαίτηση επισκέφθηκε την εκκλησία της Μεγαλόχαρης – έριξε τα μάτια του στο τέμπλο και αντίκρισε την ρωσικής τεχνοτροπίας εικόνας της Παναγίας, «Αυτή η γυναίκα σας έσωσε. Να την τιμάτε και να τη δοξάζετε».
Μετά το τέλος του πολέμου ο επικεφαλής επέστρεψε προσκυνητής στην Παναγία της Σκριπούς, χαρίζοντας στο ναό μια εικόνα με την αναπαράσταση του οράματός του. Την ίδια περιόδου είναι και τα λάβαρα – κειμήλια, το ένα αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου και το άλλο με το Θαύμα της Μεγαλόχαρης.
Από τότε και για κάθε χρόνο, έως το θάνατό του, ο Γερμανός αξιωματούχος επέστρεφε πάντα στο Ναό της Σκριπούς για να ακολουθήσει την περιφορά έως τον τόπο της Παναγιοφάνειας, όπου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Σεπτεμβρίου.
Η εορτή καθιερώνεται το 1944 και επικυρώνεται ως τοπική επίσημη εορτή έξι χρόνια αργότερα, όταν οι δύο κοινότητες της Σκριπούς και της Πετρομαγούλας αποτέλεσαν τον Δήμο Ορχομενού, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1950.
Στον πρώτο πανηγυρικό εορτασμό, ο τότε επίσκοπος Θηβών και Λεβαδείας, Συνέσιος, ψάλλει – κατ` απομίμηση του απολυτίκιου της ευρέσεως της ιερής εικόνας της Παναγίας της Τήνου, από και η καταγωγή του – τον ύμνο του θαύματος.
Σήμερα, στο σημείο της Παναγιοφάνειας, υπάρχει μεγαλόπρεπο προσκυνητάρι. (πηγή : http://orchomenos-press.blogspot.gr/)

Facebooktwitter

smallΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕΛ. 4-1smallΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕΛ. 2-3

Facebooktwitter

smallΑΦΙΣΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ  2016

Facebooktwitter

smallALEXIOS AFISSA

Facebooktwitter

THIVA

Facebooktwitter

          Την 11η Ιουνίου η αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του  Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.   Στο ισόγειο χώρο εντός του Νοσοκομείου Λιβαδειάς υπάρχει ναός προς τιμήν του νεοφανούς αυτού Αγίου. Στο ως άνω Παρεκκλήσιο την Παρασκευή 10 Ιουνίου τ.ε. και το Σάββατο 11 Ιουνίου τ.ε. θα λάβουν χώρα λατρευτικές εκδηλώσεις σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα… 

smallΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΙΑΤΡΟΥ (1)

 

Facebooktwitter

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΙΕΡΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ «ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ Ο ΛΕΒΑΔΕΥΣ» 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Ὁ Ἱερός Προσκυνηματικός ναός τοῦ Ἁγίου Ρηγίνου Λεβαδείας, μέ ἀφορμή τόν ἑορτασμό τῆς ἀνακομιδῆς καί μετακομιδῆς τῶν ἱερῶν λειψάνων τοῦ Ἁγίου μας, διοργάνωσε διάφορες λατρευτικές καί μή ἐκδηλώσεις, τό διήμερο 4 καί 5 Ἰουνίου ἐ.ἔ..

Ἔτσι, τό Σάββατο 7.30 μ.μ. ἐτελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός, προεξάρχοντος τοῦ Πανοσιολογιωτάτου Ἀρχιμ. π. Νικοδήμου Κάστιζα, προϊσταμένου τοῦ Ἱεροῦ ναοῦ Ἁγίου Γεωργίου Θηβῶν, ὁ ὁποῖος καί ἐκήρυξε λόγον ἀγαθόν. Στό κήρυγμά του ὁ π. Νικόδημος ἀναφέρθηκε στήν μορφή τοῦ ἑορταζομένου Ἁγίου Ρηγίνου καί στήν ἀταλάντευτη πίστη του πρός τόν Θεό, ἀλλά καί στήν ὁμολογία πού ἔδινε καθημερινά ὡς Ἐπίσκοπος Σκοπέλου, μέ ἀποκορύφωμα τήν παραδειγματική στάση του στήν Σύνοδο τῆς Σαρδικῆς ἐναντίον τῆς αἴρεσης τοῦ Ἀρειανισμοῦ. Πρέπει νά ἐμπνεόμαστε ἀπό τήν ζωή τοῦ ἁγίου Ρηγίνου και νά αἰσθανόμαστε περήφανοι πού εἴμαστε ἀπόγονοι αὐτοῦ τοῦ μεγάλου ἁγίου τῆς Ἐκκλησίας μας. Στό τέλος τῆς ὁμιλίας του, ὁ π. Νικόδημος, προέτρεψε ὅλους τούς πιστούς νά συνδράμουν ἀπό τό ὑστέρημά τους ὥστε σύντομα νά ἀποπερατωθεῖ ὁ περικαλλής ναός τοῦ Ἁγίου Ρηγίνου.  Μετά ἀκολούθησε λιτάνευση τῆς ἱερᾶς εἰκόνος καί τῶν ἱερῶν λειψάνων τοῦ ἁγίου μας στούς δρόμους τῆς εὐρύτερης περιοχῆς.

Τήν κυριώνυμο ἡμέρα, Κυριακή 5 Ἰουνίου, ἐψάλλη ὁ ὄρθρος καί ἐτελέσθη ἡ Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τοῦ Ἱεροκήρυκα τῆς  Μητροπόλεώς μας, Πανοσιολογιωτάτου Ἀρχιμ. π. Δοσιθέου Καστόρη. Ὁ π. Δοσίθεος στήν ἐμπνευσμένη ὁμιλία του ἀνέφερε μεταξύ τῶν ἄλλων τά ἑξῆς:«Ὁ Χριστός μέ τό θαῦμα τοῦ τυφλοῦ τῆς Εὐαγγελικῆς Περικοπῆς ἐπανέλαβε τίς ἴδιες ἐνέργειες πού ἔκανε σάν πρόσωπο τῆς Ἁγίας Τριάδος, ὡς παντοδύναμος δημιουργικός Θεός Λόγος, ὅταν πρωτοδημιούργησε τόν ἄνθρωπο. Χρησιμοποίησε χῶμα καί νερό, στοιχεῖα τοῦ ὑλικοῦ κόσμου. Ἔτσι κατέδειξε ὅτι ὁ ἄνθρωπος μετέχει ὄχι μόνο στόν πνευματικό κόσμο, ἀλλά καί στόν ὑλικό. … Ὕλη καί πνεῦμα, ὅταν χρησιμοποιοῦνται σωστά καί ἁρμονικά, ἁγιάζουν τόν ἄνθρωπο, εὐλογοῦνται καί τά δύο στοιχεῖα καί ἁγιάζονται. Αὐτά ἀντικατοπτρίζονται στή ζωή τῶν ἁγίων μας, τοῦ ἑορταζόμενου σήμερα ἁγίου Ρηγίνου, καί φυσικά στά ἱερά τους λείψανα πού εἶναι πηγή χάριτος καί εὐλογίας. Ἡ τιμή πρός τά ἱερά λείψανα δέν ἀποτελεῖ ὀπισθοδρόμηση στήν εἰδωλολατρία, ἀλλά εἶναι μία ἔμπρακτη ὁμολογία τοῦ μυστηρίου τῆς Σαρκώσεως τοῦ Θεοῦ Λόγου καί τῆς πραγματικῆς του Ἀναστάσεως».

Οἱ ἐκδηλώσεις ὁλοκληρώθηκαν, τό ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας, μέ τήν Ἱερά Παράκληση πρός τιμήν τοῦ Ἁγίου Ρηγίνου καί τήν ἑορταστική λήξη τῶν κατηχητικῶν συνάξεων τῆς Ἐκκλησιαστικῆς μας κοινότητας.

                                                                             ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Facebooktwitter