Πρόγραμμα Μητροπολίτη
εγκόλπιο Ημερολόγιο 2020
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ – ΟΜΙΛΙΕΣ
Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM

Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
EVS
(European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Ιστορικό

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα διεξαχθεί από την Ιερά Μητρόπολη Θηβών & Λεβαδείας ο ετήσιος

ΕΡΑΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ το τριήμερο 19, 20, και 21 Νοεμβρίου 2016.

Τα έσοδα του Εράνου θα διατεθούν:

  • για την στήριξη των οικογενειών των ανέργων και των εμπεριστάτων συνανθρώπων μας
  • για την ενίσχυση απόρων σπουδαστών και μαθητών της Μητροπολιτικής μας περιφερείας
  • καθώς και των Ιδρυμάτων της κατά Βοιωτίαν Εκκλησίας.

Παρά τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες καλούμαστε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να συνδράμουμε την προσπάθεια που αφορά τους αναγκεμένους συνανθρώπους μας.

Facebooktwitter

screenshot_1

Facebooktwitter

img_3909a

 

Το απόγευμα της 13ης Οκτωβρίου 2016 τελέστηκαν τα εγκαίνια των υπόγειων στοών της βόρειας πτέρυγας της Μονής του Οσίου Λουκά. Την ακολουθία των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος επί πολλά έτη υπήρξε Ηγούμενος της Μονής, με την παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Φωκίδος κ. Θεοκτίστου και Κηφισίας κ. Κυρίλλου, του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Συμεών,  ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, των υπευθύνων της Εφορείας Αρχαιοτήτων, εκπροσώπων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού και των πιστών της ευρύτερης περιοχής.

Μετά την ακολουθία ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών διάβασε χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου και των αρμοδίων για την ανάδειξη των υπόγειων στοών επισημαίνοντας τον διπλό χαρακτήρα της Μονής του Οσίου Λουκά, ως μνημείου αλλά και ως χώρου λατρείας.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στο ιστορικό αποκατάστασης των υπόγειων στοών, που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1970 χάρη στις ενέργειες του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως μας και νυν Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, τον οποίο και ευχαρίστησε για την εν γένει προσφορά του στη Μονή του Οσίου Λουκά και στην Τοπική Εκκλησία. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία των υπόγειων στοών, οι οποίες σύμφωνα με την παράδοση ονομάζονται «κατοικούμενα» ή «κατηχούμενα», διότι τον καιρό της Τουρκοκρατίας χρησίμευαν ως κρυψώνες για τα γυναικόπαιδα, τονίζοντας συνάμα τη μεγάλη συμβολή της Μονής στην απελευθέρωση του Γένους.

Τέλος, ευχαρίστησε τους υπευθύνους της πρώην 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που επιμελήθηκαν τις εργασίες αναστήλωσης, την Έφορο Αρχαιοτήτων Ευβοίας κα Παρή Καλαμαρά, την Έφορο Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Αλεξάνδρα Χαραμή, όσους εργάστηκαν για το έργο της αποκατάστασης των στοών, καθώς και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέσω της οποίας έγινε η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια μίλησε η Έφορος Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Χαραμή και κατόπιν η Έφορος Αρχαιοτήτων Ευβοίας κα Καλαμαρά, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό των εργασιών αναστήλωσης της Μονής, οι οποίες ξεκίνησαν από τον 19ο αιώνα.

Κατόπιν, ακολούθησε ξενάγηση στις αναστηλωμένες υπόγειες στοές από τις κ.κ. Καλαμαρά και Χαραμή και στο τέλος προσφέρθηκε σε όλους μοναστηριακό κέρασμα.

Να αναφερθεί ότι το έργο πραγματοποιήθηκε από την πρώην 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ μέσα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

img_3955a

 

Ομιλία κας Παρή Καλαμαρά

Facebooktwitter

mhtropolh_egkainia-osiou-louka

Facebooktwitter

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ!
Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΜΑΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ,
ΤΕΛΕΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/9/2016, ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΕΝΑΡΞΗΣ
ΤΟΥ ΕΝΟΡ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ,
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ!


14595622_1198920473462017_713352006400680696_n1Μέσα σε συγκινητικό μα και χαρούμενο κλίμα, τα παιδιά ”έπεσαν ”στην αγκαλιά του Ποιμενάρχη μας, αφού τα περισσότερα τον γνωρίζουν από την καθημερινή τους συμμετοχή στο ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ που λειτουργεί καθημερινά ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ στη Λιβαδειά, χάρηκαν και έψαλλαν μαζί του, με τη διακριτική συμπαράσταση των εθελοντριών κυριών και αφού ασπάσθηκαν ευλαβικά ένα προς ένα τον Τίμιο Σταυρό και το χέρι του, τους μίλησε πατρικά, συνεχάρη την Υπεύθυνη του προγράμματος κ. Λέλια Σαρακοστιανού και τις εθελόντριες συνεργάτιδες και θαύμασε τις χειροτεχνίες των παιδιών!
Ο Εφημέριός μας π. Γεώργιος, ευχαρίστησε τον πνευματικό μας Πατέρα και τον παρεκάλεσε να ευλογήσει όλες τις φετινές ιεραποστολικές ενοριακές δραστηριότητες.
Read the rest »

Facebooktwitter

synod_komata

Facebooktwitter

genesio

Facebooktwitter

smallΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕΛ. 4-1smallΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕΛ. 2-3

Facebooktwitter

smallΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Facebooktwitter

afisa

Facebooktwitter

  Με τη χάρη του Θεού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τις 17 Μαΐου έως και τις 27 Ιουνίου τ.ε.  στην Ιερά Μητρόπολή μας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τα σεμινάρια αφορούσαν το μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως  και την ποιμαντική των προβλημάτων του Γάμου και της Οικογένειας.

   Τα προγράμματα παρακολούθησαν Κληρικοί και από τις τρεις Αρχιερατικές Περιφέρειες Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος ως και λαϊκοί συνεργάτες της Τοπικής μας Εκκλησίας.

       Εισηγητές των ως άνω προγραμμάτων ήταν Αρχιερείς, Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και διακεκριμένοι επιστήμονες που με τις  εμπεριστατωμένες  εισηγήσεις τους, έδωσαν στους επιμορφούμενους τη δυνατότητα να επιλύσουν ποικίλες απορίες που αφορούν την ποιμαντική τους δράση.  Όλες τις εισηγήσεις ακολούθησε ζωηρός και ενδιαφέρον διάλογος.

   Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ με την ευκαιρία της λήξης των σεμιναρίων δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο τον Μακαριώτατο  Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ όσο και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρ. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, Γ.Α.Ε. και Διευθυντή του Ιδρύματος  Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α. για τη δυνατότητα της επιμόρφωσης των Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας σε μια εποχή που η δια βίου μάθηση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των διαφόρων περιστάσεων που ανακύπτουν κατά την άσκηση της ποιμαντικής τους διακονίας.

   Τέλος, ευχαρίστησε τους Κληρικούς για την προθυμία που επέδειξαν και τους ευχήθηκε υγεία και δύναμη για να συνεχίσουν στις ενορίες τους το ποιμαντικό τους έργο για το καλό των ενοριτών τους και προς δόξαν του ονόματος του Τριαδικού Θεού.

Facebooktwitter

smallkoinoniko frnn

Η Τοπική μας Εκκλησία και ο Επίσκοπός Της, κατανοώντας τις ποικίλες δυσκολίες που βιώνει η ελληνική οικογένεια λόγω της παρατεταμένης οικονομικής  κρίσεως προέβη κατά το τρέχον σχολικό έτος 2015-2016 στη λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου στις κωμοπόλεις Δαυλείας, Αγίου Γεωργίου, Λεύκτρων και στις πόλεις της Θήβας και της Λιβαδειάς στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Προώθησης της Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας.

       Το εν λόγω Πρόγραμμα παρακολούθησαν εκατό (100) μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και από τις δύο επαρχίες της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας, οι οποίοι ωφελήθηκαν τα μέγιστα.

       Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας  κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ και οι συντελεστές του ως άνω Προγράμματος δράττονται της ευκαιρίας να εκφράσουν τις  ολόθερμες ευχαριστίες τους προς όλους όσοι (Διδάσκοντες, Εφημέριοι και Μέλη Εκκλησιαστικών Συμβουλίων) συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Facebooktwitter

THIVA

Facebooktwitter

eyxelaio

Facebooktwitter

bagia

Facebooktwitter