Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Κατανυκτικοί Εσπερινοί
Κατανυκτικοί Εσπερινοί 2017
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 2017
Νέα των Ενοριών
  • Δεν υπάρχουν νέα
Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
EVS
(European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Who's Online
7 visitors online now
1 guests, 6 bots, 0 members
Αρχείο

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Μελισσοχωρίου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος το πρωί της Πέμπτης 23 Μαρτίου ε.έ. με την συμμετοχή των Μαθητών και των Εκπαιδευτικών του Ειδικού Σχολείου Λουτουφίου.


Facebooktwittergoogle_plus

Το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαρτίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μαυρομματίου.


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

«Τὸν Σταυρόν σου προσκυνοῦμεν Δέσποτα, καὶ τὴν ἁγίαν σου Ἀνάστασιν δοξάζομεν»

«Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Κυριακῇ τρίτῃ τῶν Νηστειῶν, τὴν Προσκύνησιν ἑορτάζομεν τοῦ τιμίου καὶ ζωοποιοῦ Σταυροῦ». Η Εκκλησίας μας την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής έχει ορίσει να τιμάται ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου και γι’ αυτό ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Μετά τη Μεγάλη Δοξολογία στον Όρθρο ο Τίμιος Σταυρός τιθέμενος επί δίσκου ηυτρεπισμένου μετ’ ανθέων και τριών κηρών μεταφέρεται εν πομπή στο κέντρο του Ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα προς προσκύνηση. Στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται η προσκύνηση του Σταυρού.

Η υμνολογία της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών έχει αναστάσιμο χαρακτήρα ακριβώς διότι ο Σταυρός αποτελεί τη νίκη εναντίον του θανάτου και της αμαρτίας αφού μετά τον Σταυρό έρχεται η Ανάσταση.  

« οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ σήμερον χορευέτωσαν, καὶ Χριστὸν τὸν Θεὸν ὁμοφρόνως ὑμνείτωσαν … Συγχαίρει πᾶσα ἡ κτίσις…».

«Σήμερον γίνεται χαρά, ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ γῆς, ὅτι τοῦ Σταυροῦ τὸ σημεῖον, Κόσμῳ ἐμφανίζεται…».

Η Εκκλησία προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για δύο λόγους. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ένας αγώνας του ανθρώπου να νικήσει τα πάθη του να σηκώσει το σταυρό του και να ακολουθήσει τον Κύριο. Στο μέσο αυτής της πορείας και προσπάθειας, που η κούραση σωματική και πνευματική γίνεται πιο αισθητή, η Εκκλησία προβάλλει τον Ζωοποιό Σταυρό προς ενίσχυση, βοήθεια και ενθάρρυνση του αγώνα των πιστών. Σαν τους οδοιπόρους που κατάκοποι καθώς είναι ξαποσταίνουν για λίγο σε κάποιο ευσκιόφυλλο δέντρο και ανανεωμένοι και ξεκούραστοι συνεχίσουν για το μακρινό τους ταξίδι.

Η τοποθέτηση του Σταυρού στο μέσο της Αγίας Τεσσαρακοστής μας δείχνει ότι τώρα που είμαστε στο μέσο του πνευματικού αγώνα αρχίζει να προβάλλει το τέλος αυτής της πορείας που επιστεγάζεται με το πασχαλινό φως της Αναστάσεως του Χριστού.

Σήμερα 19 Μαρτίου ε.έ., Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον νεόδμητο Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Πέρα Χωριό Λιβαδειάς, της οποίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος με την συμμετοχή πλήθους πιστών, οι οποίοι προσήλθαν για να προσκυνήσουν το Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Σαγματά, που αυτές τις μέρες βρίσκεται προς ευλογία και αγιασμό των πιστών στον Ιερό Ναό του Πέρα Χωρίου.  

Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κυριαζής, ο οποίος αναφέρθηκε στον Τίμιο Σταυρό που αποτελεί το όργανο εναντίον του διαβόλου. Και αναφέρθηκε στο λόγο του Κυρίου: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθείτω μοι». Και κατάληξε πως αν θέλουμε να φτάσουμε στην αγιότητα, που είναι ο σκοπός μας, πρέπει να πεθάνει μέσα μας ο εαυτός μας και ο κόσμος και να φτάσουμε στο Γολγοθά και μετά στην Ανάσταση.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο Σύμβολο του Σταυρού που προβάλλει η Εκκλησία μας και μας θυμίζει ότι ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι το σύμβολο της πίστεως μας και το μέσο της Σωτηρίας μας αλλά είναι κι εκείνο που μας θυμίζει το χρέος της θυσιαστικής αγάπης. Αυτή την αγάπη ανακαινισμένη και τέλεια με αληθινό και γνήσιο νόημα μας παρέδωσε ο Κύριός μας με την Σταυρική του θυσία.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μεγάλη ευλογία αυτές τις ημέρες να βρίσκεται στον Ναό του Πέρα Χωρίου το Τίμιο Ξύλο από τη Μονή Σαγματά και ευχαρίστησε για αυτή την ευλογία τον πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σαγματά π. Παΐσιο Ναυπλιώτη.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αφού εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στον νεόδμητο Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Πέρα Χωριό ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν, προσέφεραν και κουράστηκαν για την ανέγερση του Ιερού Ναού.

Facebooktwittergoogle_plus

Στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου στο Αμπελοχώρι Θηβών τελέστηκε σήμερα 18 Μαρτίου ε.έ. Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτη, ο οποίος γεννήθηκε το 1912 στο Αμπελοχώρι. Ο σύγχρονος αγιορείτης ησυχαστής το 1933 πήγε στο Άγιον Όρος, στο ησυχαστήριο του Αγίου Εφραίμ στα Κατουνάκια, για να μονάσει. Στην έρημο του Αγίου Όρους έζησε 65 ολόκληρα χρόνια μέχρι την 14η/27η Φεβρουαρίου 1998 που άφησε τον επίγειο κόσμο για τον ουράνιο.

Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε καθώς και στο Ιερό Μνημόσυνο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος.

Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Μελέτιος Βαδραχάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στους σύγχρονους Γέροντες αγίους καθώς και στην γνωριμία του με τον Γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε όλοι μας να μιμηθούμε την υπακοή, την υπομονή και την ταπείνωση του Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτη και να έχουμε την ευχή του.


Facebooktwittergoogle_plus

Η Γ΄ στάση των Χαιρετισμών προς την Παναγία εψάλη την Γ΄ Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής 17 Μαρτίου 2017. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στην ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πύλη Δερβενοχωρίων.


Facebooktwittergoogle_plus

Το απόγευμα της Πέμπτης 16 Μαρτίου ε.έ. στον νεόδμητο Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Πέρα Χωρίου Λιβαδειάς έγινε η υποδοχή του Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μονή Σαγματά, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο.

Κατόπιν τελέστηκε το Μεγάλο Απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί του Σταυρού. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Σαμαρτζής, ο οποίος μίλησε για τον Τίμιο Σταυρό του Χριστού, που είναι το σύμβολο της νίκης εναντίον του θανάτου και της αμαρτίας.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η δύναμις και η χάρις του Ζωοποιού Σταυρού να επισκιάζει όλους μας· ευχήθηκε επίσης καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.


Facebooktwittergoogle_plus

Η Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων τελέστηκε το εσπέρας της Τετάρτης 15 Μαρτίου ε.έ. στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Βαγίων. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος.


Facebooktwittergoogle_plus

Την Κυριακή το απόγευμα της 12ης Μαρτίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Παύλου με την συμμετοχή κληρικών της ευρύτερης περιοχής και πλήθους πιστών. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου ευρίσκετο προς ευλογία η Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυίδ από την ομώνυμη Μονή του στην Εύβοια.

Κατά το κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ουσιαστικό νόημα της νηστείας αναλύοντας το τροπάριο του Εσπερινού της Καθαράς Δευτέρας: «Νηστεύσωμεν νηστείαν δεκτήν, εὐάρεστον τῷ Κυρίῳ, ἀληθής νηστεία, ἡ τῶν κακῶν ἀλλοτρίωσις, ἐγκράτεια γλώσσης, θυμοῦ ἀποχή, ἐπιθυμιῶν χωρισμός, καταλαλιᾶς, ψεύδους, καί ἐπιορκίας· ἡ τούτων ἔνδεια, νηστεία ἐστίν, ἀληθής καί εὐπρόσδεκτος».


Facebooktwittergoogle_plus

Την Κυριακή Β΄ των Νηστειών, 12 Μαρτίου ε.έ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λιβαδειάς τελέστηκε το δεκαετές Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Θεσσαλιώτιδος καὶ Φαναριοφερσάλων κυρού Κωνσταντίνου, με την συμμετοχή πλήθους πιστών. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλιώτιδος καὶ Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, συμπροσευχομένου από του Ιερού Βήματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ.Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο της Β΄ Κυριακής της Μεγάλης Τεσσαρακοστής Γρηγόριο τον Παλαμά. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη βιωτή και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Κωνσταντίνου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Θεσσαλιώτιδος καὶ Φαναριοφερσάλων κυρού Κωνσταντίνου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου συμπαραστατούντων των Μητροπολιτών Κυθήρων, Θεσσαλιώτιδος καὶ Φαναριοφερσάλων και Θηβών και Λεβαδείας. Ο Μακαριώτατος στην σύντομη προσλαλιά του εξήρε το έργο του μακαριστού Μητροπολίτου και ευχήθηκε ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του.

Κατόπιν στην αίθουσα της Ορφανικής Στέγης του Ιδιωτικού Φιλανθρωπικού Ιδρύματος “Αγία Ταβιθά” επακολούθησε παρουσίαση Τόμου με επιστολές του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Κωνσταντίνου.


Facebooktwittergoogle_plus

Το Σάββατο 11 Μαρτίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγελισμού της Θεοτόκου Λιβαδειάς κατά την οποία τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του Γεωργίου Πατσαλιά. Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον νέο Διάκονο του έδωσε πατρικές συμβουλές και νουθεσίες και του ευχήθηκε δύναμη και υγεία στην διακονία του στο ιερό Θυσιαστήριο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε σε Πνευματικό τον εφημέριο του Ναού π. Ανάργυρο Σαραφόπουλο και του απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου. Επίσης προεχείρισε σε Αναγνώστη τον κ. Χαράλαμπο Υφαντή.


Facebooktwittergoogle_plus

Η Β΄στάση των Χαιρετισμών προς την Παναγία εψάλη την Β΄ Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής 10 Μαρτίου 2017. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στην ακολουθία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου στα Άσπρα Σπίτια.


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Προυσσού και τον Σεβασμιώτατο Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Καρπενησίου κ. Νικόλαο εκφράζοντας την αγάπη και τον σεβασμό του προς τον Γέροντα Ιεράρχη.

Επίσης ευχήθηκε στον νέο ηγούμενο της Ιεράς Μονής π. Γεράσιμο υγεία και δύναμη στη νέα του διακονία.

Κατά την επιστροφή ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συναντήθηκε με τον αδελφό Μητροπολίτη και μέχρι πέρυσι κληρικό της Μητροπόλεώς μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο στον οποίο και ευχήθηκε υγεία, μακροημέρευση και δύναμη στο έργο του.


Facebooktwittergoogle_plus