Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Εγκύκλιος Πάσχα
Εγκύκλιος Πάσχα 2017
Νέα των Ενοριών
  • Κυριακή,23 Απρίλιος 2017 |
    Εορτή του Αγίου Γεωργίου στον ομώνυμο Ναό του Αγίου στη Θήβα
    » read more «
Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
EVS
(European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Who's Online
13 visitors online now
5 guests, 8 bots, 0 members
Αρχείο

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αγάπης στον Ιερό Ναό του Πολιούχου των Θηβών Αγίου Ιωάννου Καλοκτένους. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά, ευλογημένα, ευφρόσυνα και ελπιδοφόρα.

Το πρωΐ της Κυριακής του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Ίδρυμα της Εστίας Μητέρας στη Λιβαδειά, όπου ευχήθηκε στις γιαγιάδες που διαβιούν εκεί Χριστός Ανέστη, μοιράζοντάς τους κόκκινα αυγά.


Facebooktwittergoogle_plus

Το Μεγάλο Σάββατο μετά την τελετή της Αναστάσεως στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων “Άγιος Βλάσιος” της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος  μετέβη στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπου την 8η απογευματινή τέλεσε την ακολουθία της Αναστάσεως για τους νοσηλευόμενους, τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και τους συνοδούς των ασθενών. Και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά, επίσης στους ασθενείς ευχήθηκε περαστικά και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καλή δύναμη στο έργο τους.


Facebooktwittergoogle_plus

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ 2017

Facebooktwittergoogle_plus

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης, η Ανάσταση του Κυρίου μας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας. Την ακολουθία της Αναστάσεως και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος με την συμμετοχή πλήθους πιστών.


Facebooktwittergoogle_plus

         «ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΥΝΘΩΜΕΝ ΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙ»

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – καθηγητού

       «Πάσχα το τερπνόν Πάσχα Κυρίου Πάσχα Πάσχα πανσεβάσμιον ημίν ανέτειλε». Με αυτούς τους υπέροχους και πανηγυρικούς στίχους ο θεσπέσιος υμνογράφος της Αναστάσεως αναγγέλλει στους πιστούς την έλευση της πλέον λαμπρής και ευφρόσυνης εορτής της Εκκλησίας μας. Σύμπας ο άγιος λαός του Θεού, ο «ευσεβής και φιλόθεος», όπως τον αποκαλεί ο ιερός Χρυσόστομος, «εν ενί στόματι και μια καρδία», με δάκρυα χαράς στα μάτια, υμνεί τον Αναστάντα εκ νεκρών και νικητή του θανάτου, Κύριο Ιησού Χριστό. Με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης και απέραντης αγαλλίασης κατακλύζει τους λαμπροστόλιστους και ολόφωτους ναούς για να εορτάσει τη Θεία Έγερση και να απολαύσει τον ανείπωτο Read the rest »

Facebooktwittergoogle_plus

 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν,

θανάτῳ θάνατον πατήσας

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι

ζωὴν χαρισάμενος.

Facebooktwittergoogle_plus

Σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης και συγκίνησης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος  την 7η απογευματινή του Μεγάλου Σαββάτου τέλεσε την ακολουθία της Αναστάσεως στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στη Λιβαδειά μαζί με τους διαβιούντες στο Θεραπευτήριο.

Στην ακολουθία της Αναστάσεως παρέστησαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Λεβαδέων κ. Σαλαπατάρας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεραπευτηρίου, η Διευθύντρια, οι ιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι, οι εθελοντές και συμπαραστάτες στο έργο του Θεραπευτηρίου, οι συγγενείς των διαβιούντων στο Θεραπευτήριο με τις οικογένειές τους καθώς και πολλά μικρά παιδιά που έδωσαν μια όμορφη νότα με την παρουσία τους.

Ο Σεβασμιώτατος έδωσε προσωπικά σε όλους το Άγιο Φως, ευχήθηκε Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά και μοίρασε σε όλους αυγά και κουλούρια. Ο κ. Γεώργιος ευχαρίστησε όλους για την βοήθεια τους ώστε να μπορεί να λειτουργεί ένα τέτοιο Θεραπευτήριο με προσφορά ποιότητας. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος πέρασε από όλους τους θαλάμους και ευχήθηκε στους κατακοίτους και σε όσους έχουν κινητικά προβλήματα.

Facebooktwittergoogle_plus

Το πρωΐ του Μεγάλου Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Μαζαράκι με την συμμετοχή των μοναζουσών, οι οποίες έψαλαν υπέροχα, καθώς και πολλών πιστών.

Την Ιερά Μονή επισκέφθηκε, όπως κάθε Μεγάλο Σάββατο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος φέρνοντας ένα λουλούδι στον τάφο του Γέροντός του μακαριστού Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κυρού Νικοδήμου Γραικού. Στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου έψαλε τρισάγιο ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος.

Facebooktwittergoogle_plus

Με κατάνυξη τελέστηκε ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου ε.έ. στην Ιερά Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά. Της ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος κατέβασε από το Σταυρό το Σώμα του Χριστού και αφού το τύλιξε σινδόνι λευκῇ και καθαρᾷ το μετέφερε εντός του Ιερού Βήματος και εν συνεχεία το εναπέθεσε στον στολισμένο επιτάφιο.

Στη συνέχεια όλοι οι πιστοί με ευλάβεια προσκύνησαν τον Επιτάφιο του Ιησού Χριστού.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη και Καλή Ανάσταση αναφέροντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μήνυμα της θυσίας του Χριστού είναι η αγάπη για τον άνθρωπο και η νίκη κατά του θανάτου και τόνισε πως η προσευχή μας και η σκέψη μας είναι στους διωκόμενους χριστιανούς καθώς και στους πρόσφυγες που έχουν ξεριζωθεί από τις εστίες τους.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας. Ακολούθησε η Περιφορά του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως καθώς και η συνάντηση με τους Επιταφίους  του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  Λεβαδείας. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Καλή Ανάσταση με υγεία και δύναμη.


Facebooktwittergoogle_plus

«ΔΕΥΤΕ ΙΔΩΜΕΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ ΗΜΩΝ ΕΝ ΤΑΦΩ ΚΕΙΜΕΝΗΝ»

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

«Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον ταφήν και την εις Άδου κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν, δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Σύμφωνα με το ιερό συναξάρι αυτήν την άγια ημέρα τιμάμε και προσκυνάμε την ταφή του Κυρίου μας και την εις Άδου Κάθοδόν Του.

Απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής. Η φρικτή ημέρα έβαινε προς το τέλος της. Το φυσικό σκοτάδι ερχόταν να διαδεχθεί το υπερφυσικό σκοτάδι της σταυρώσεως, που είχε καλύψει ολάκερη τη γη. Ο Κύριος είχε εκπνεύσει επί του σταυρού. Το άχραντο σώμα Του κρέμονταν άπνουν επί του ξύλου, ανάμεσα στους συσταυρωμένους ληστές, οι οποίοι σπάραζαν ακόμη από τους επιθανάτιους σπασμούς. Αλλά, όπως μας πληροφορεί ο ιερός Ευαγγελιστής, τα σώματα των εσταυρωμένων έπρεπε να ταφούν και μάλιστα βιαστικά, πριν πέσει το σκοτάδι και μπει η επόμενη ημέρα, σύμφωνα με τον ιουδαϊκό υπολογισμό του ημερονυκτίου. Έτσι  οι Ιουδαίοι «ίνα μη μείνη επί του σταυρού τα σώματα εν τω σαββάτω, επεί Παρασκευή ην΄ ην γαρ μεγάλη η ημέρα εκείνη του σαββάτου ηρώτησαν τον Πιλάτον ίνα κατεαγώσιν αυτών τα σκέλη, και αρθώσιν» (Ιωάν.19,31). Την επόμενη ημέρα Read the rest »

Facebooktwittergoogle_plus

Το εσπέρας της Μεγάλης Τετάρτης, 12 Απριλίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε την ακολουθία του Νιπτήρος στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστή Λουκά Θηβών.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο συναξάρι της ημέρας και προέτρεψε τους πιστούς να κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου διαβάζοντας την Θεία Μετάληψη.

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε Ιερές Μονές της επαρχίας Λιβαδειάς.

Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωΐ ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος όπως κάθε χρόνο τέλεσε τη Θεία Λειτoυργία του Μεγάλου Βασιλείου στην Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ.

Το εσπέρας της Μεγάλης Πέμπτης ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία των Παθών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, με την συμμετοχή πλήθους ευλαβών πιστών.


Facebooktwittergoogle_plus

«ΕΣΤΑΥΡΩΘΗΣ ΔΙ’ ΕΜΕ, ΙΝΑ ΕΜΟΙ ΠΗΓΑΣΗΣ ΤΗΝ ΑΦΕΣΙΝ»

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

«Τη Αγία και Μεγάλη Παρασκευή τα άγια και σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού επιτελούμεν τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τας ύβρεις, τους γέλωτας, την πορφυράν χλαίναν, τον κάλαμον, τον σπόγγον, το όξος, τους ήλους, την λόγχην και προ πάντων τον σταυρόν και τον θάνατον, α δι’ ημάς κατεδέξατο΄ έτι δε και

την του ευγνώμονος ληστού, του συσταυρωθέντος αυτώ, σωτήριον εν τω σταυρώ ομολογίαν». Το ιερό συναξάρι της αγίας αυτής ημέρας αναφέρει με λεπτομέρεια τι τιμούμε και προσκυνάμε αυτή την αγία ημέρα.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι για μας τους χριστιανούς Read the rest »

Facebooktwittergoogle_plus

«ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΝ ΦΟΒΩ ΤΡΑΠΕΖΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΑΝΤΕΣ ΠΑΝΤΕΣ»

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

      «Τη Αγία και Μεγάλη Πέμπτη οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι θείοι Πατέρες, αλληλοδιαδόχως εκ τε των θείων Αποστόλων και των ιερών Ευαγγελίων παραδεδώκασιν ημίν τέσσερά τινα εορτάζειν τον ιερόν Νιπτήρα, τον Μυστικόν Δείπνον (δηλαδή την παράδοσιν των καθ’ ημάς  φρικτών Μυστηρίων), την υπερφυά Προσευχήν και την Προδοσίαν αυτήν».

      Αυτό είναι το συναξάρι της Μεγάλης Πέμπτης. Η αγία μας Εκκλησία τιμά την  γία αυτή ημέρα όσα έλαβαν χώρα στο υπερώο της Ιερουσαλήμ και όσα ακολούθησαν μετά το Μυστικό Δείπνο.

       Το Θείο Δράμα οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Ο εκουσίως και αδίκως Παθών για τη δική μας σωτηρία Κύριος γνωρίζει ότι έφτασε το τέλος της επί γης παρουσίας Του. Η προδοσία του αγνώμονα μαθητή, η σύλληψη, οι εξευτελισμοί, το ψευδοδικαστήριο, η καταδίκη και ο σταυρικός θάνατος είναι θέμα ωρών. Ως άνθρωπος αισθανόταν το δια της θυσίας Του βαρύ φορτίο της απολυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους και γι’ αυτό αγωνιούσε υπερβαλλόντως. Δεν τον ενδιέφερε το δικό Του μαρτύριο και ο θάνατος, αλλά η συνέχιση του σωτηριώδους έργου Του.

       Γι’ αυτό λοιπόν αφιέρωσε το βράδυ της προπαραμονής του επικείμενου Read the rest »

Facebooktwittergoogle_plus

Το εσπέρας της Μεγάλης Τρίτης, 11 Απριλίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε την ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Θηβών .

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε  στο πρόσωπο του Ιούδα, ο οποίος “Ὅτε ἡ ἁμαρτωλός, προσέφερε τὸ μύρον, τότε ὁ μαθητής, συνεφώνει τοῖς παρανόμοις, ἡ μὲν ἔχαιρε κενοῦσα τὸ πολύτιμον, ὁ δὲ ἔσπευδε πωλῆσαι τὸν ἀτίμητον, αὕτη τὸν Δεσπότην ἐπεγίνωσκεν, οὗτος τοῦ Δεσπότου ἐχωρίζετο, αὕτη ἠλευθεροῦτο, καὶ ὁ Ἰούδας δοῦλος ἐγεγόνει τοῦ ἐχθροῦ“. Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο τροπάριο της Κασσιανής.

Το πρωί της Μεγάλης Τρίτης ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε Ιερές Μονές της επαρχίας Λιβαδειάς.


Facebooktwittergoogle_plus
«ΥΠΕΡ ΤΗΝ ΠΟΡΝΗΝ ΑΓΑΘΕ ΑΝΟΜΗΣΑΣ»
ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

        «Τη αγία και μεγάλη Τετάρτη της αλειψάσης τον Κύριον μύρω πόρνης γυναικός μνείαν ποιούμεθα οι θειότατοι πατέρες εθέσπισαν, ότι προ του σωτηρίου πάθους μικρόν τούτο γέγονεν». Αυτό είναι το συναξάρι της σημερινής ημέρας, της Μεγάλης Τετάρτης. Οι συνοδοιπόροι του πάθους του Χριστού μας πιστοί καλούμαστε αυτή την ιερή ημέρα να τιμήσουμε την έμπρακτη και ειλικρινή μετάνοια της πρώην πόρνης γυναικός, η οποία έγινε συνώνυμη με την συντριβή και την αλλαγή ζωής.

        Το σημαντικότατο, συγκινητικότατο και διδακτικότατο γεγονός της αλείψεως του Κυρίου με πολύτιμο μύρο από την αμαρτωλή γυναίκα διασώζουν με μικρές παραλλαγές και οι τέσσερις ευαγγελιστές. Ο Ματθαίος (26,6-13), ο Μάρκος (14,3-9) και ο Ιωάννης (12,1-8) ομιλούν για την ίδια γυναίκα, την Μαρία, την αδελφή του Λαζάρου, η οποία, όπως αναφέραμε, από ευγνωμοσύνη για την ανάσταση του αδελφού της, έκαμε αυτή την σπουδαία πράξη. Αντίθετα ο Λουκάς αναφέρει πως η γυναίκα, που δεν αναφέρεται το όνομά της, ήταν αμαρτωλή πόρνη. Είναι προφανές ότι πρόκειται για διαφορετικό περιστατικό.

       Βεβαίως στον Εσπερινό της ημέρας διαβάζεται Read the rest »

Facebooktwittergoogle_plus