Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Εγκύκλιος Πάσχα
Εγκύκλιος Πάσχα 2017
Νέα των Ενοριών
  • Δεν υπάρχουν νέα
Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
EVS
(European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Who's Online
12 visitors online now
5 guests, 7 bots, 0 members
Αρχείο


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΗΓΙΝΟΥ ΣΤΗ ΛΕΙΒΑΔΙΑ

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, το Ιερό Προσκύνημα «ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ Ο ΛΕΒΑΔΕΥΣ», της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, στην πόλη της Λειβαδιάς, οργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν και μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου, Επισκόπου Σκοπέλου, με την ευκαιρία της ιερής μνήμης του (25-2-2017).

        Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με την Πολυφωνική Χορωδία του Μητροπολιτικού Ωδείου Λειβαδιάς, υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Ν. Κοτροκόη και τη συμμετοχή του πιανίστα κ. Σ. Γεωργιάδη. Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε και η χορωδία των νεανικών συνάξεων της Εκκλησιαστικής Κοινότητος του Αγίου Ρηγίνου, υπό την καθοδήγηση της κ. Ζωής Σπανού.

       Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε Εσπερίδα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, με θέμα: «ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ: ΟΙ ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ Της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ», με δύο εισηγήσεις.

        Στην αρχή απήυθυνε θερμό χαιρετισμό ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε, ότι ο χριστιανός είναι ένας ήρωας της πίστης και της αγάπης και πρεπει σε κάθε στιγμή να είναι έτοιμος να θυσιάσει για χάρη του Χριστού όλα τα εγκόσμια και την ίδια τη ζωή του.

Πρώτη εισήγηση του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δοσιθέου Καστόρη, ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, με θέμα: «ΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ». Ο εισηγητής με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στο ηρωικό φρόνημα και την αντίσταση, κατά των τυράννων Οθωμανών, των πολυπληθών Νεομαρτύρων, οι οποίοι κράτησαν άσβεστη την φλόγα της πίστης και της ελευθερίας καθ’ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Η δική τους συμβολή δεν υστερεί, έναντι των «διαφωτιστών», οι οποίοι θέλουν να μονοπωλήσουν την υπόθεση του Έθνους μας. Το αντίθετο μάλιστα, οι ποταμοί των αιμάτων τους επέδρασαν ασύγκριτα περισσότερο από τις «πέννες» εκείνων. Τα μαρτύριά τους υπήρξαν μια άλλης μορφής άοπλη αντίσταση ηθικού και πνευματικού χαρακτήρα, η οποία μαζί με τον ένοπλο αγώνα των κλεφταρματωλών έδωσαν τον τόνο στην προσπάθεια για την αναγέννηση του δούλου Γένους και προετοίμασαν τον μεγάλο ξεσηκωμό.

Επίσης αναφέρθηκε στη γενική κατάσταση της γενικευόμενης εκκοσμίκευσης που αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από το στρατευμένο αθεισμό του αμέσου παρελθόντος, καθώς και στην οικονομική κρίση με τα απότοκα προβλήματά της. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο χριστιανός του σήμερα οφείλει να επιδείξει γενναίο μαρτυρικό φρόνημα πίστεως, ελπίδος και αγάπης.

      Δεύτερη εισήγηση του κ. Λάμπρου Σκόντζου θεολόγου και συγγραφέα, με θέμα: «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ». Ο εισηγητής, αφού ανέλυσε την έννοια του μαρτυρίου στην Εκκλησία μας, τονίζοντας πως οι Νεομάρτυρες αποτελούν τη διαχρονική μαρτυρία της σώζουσας αλήθειας της Εκκλησίας μας, και τους συνεχιστές των ηρώων της πίστεως των πρωτοχριστιανικών χρόνων. Σκιαγράφησε με πολλή παραστατικότητα την τραγική κατάσταση των κατακτημένων Ελλήνων και άλλων Ορθοδόξων λαών, από τους βάρβαρους Οθωμανούς, οι οποίοι βίωσαν τη φρίκη της χειρότερης δουλείας, που γνώρισε ποτέ το Γένος μας. Με το μαρτύριό τους εξέφραζαν στους τυράννους Οθωμανούς τη δίκαιη διαμαρτυρία των υπόδουλων Ρωμηών, δείχνοντάς τους πως η λαχτάρα για ελευθερία δεν θα σβήσει ποτέ. Έφερε παραδείγματα από τα μαρτύρια πολλών Νεομαρτύρων, τα οποία εμψύχωναν τους Ορθοδόξους και απότρεπαν τους εξισλαμισμούς. Τόνισε με έμφαση πως η εθνική μας παλιγγενεσία είναι έργο των Εθνομαρτύρων και Νεομαρτύρων, στους οποίους σήμερα δεν δείχνουμε όσο θα έπρεπε την ευγνωμοσύνη μας. Τέλος ευχήθηκε να αναδείξει ο Θεός και στις μέρες μας, πρόσωπα με ηρωικό και θυσιαστικό φρόνημα, σαν εκείνων, για να βοηθήσουν το Έθνος μας να βγει από τη σύγχρονη δουλεία της παγκόσμιας οικονομικής βαρβαρότητας. 

      Συντονιστής ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σιλουανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον π. Αλέξιο Σαμαρτζή και όλους τους συντελεστές για την άρτια οργάνωση και υλοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Ρηγίνου του Λεβαδέως.

      Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του αγίου Ρηγίνου, θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις με τις ακολουθίες του Μεγάλου Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου και του Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου.

 

Εκ του Ιερού Προσκυνήματος 


Facebooktwittergoogle_plus


Facebooktwittergoogle_plus

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΡΗΓΙΝΟΥ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τήν  Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε, μέ μεγάλη ἐπιτυχία, ἡ προγραμματισμένη μηνιαία ἐκδήλωση, στά πλαίσια  τῆς Σχολῆς Γονέων τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Ρηγίνου Λεβαδείας, στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ ναοῦ.

Τήν ἐκδήλωση ὀργάνωσε καί συντόνισε ὁ ἐφημέριος τοῦ ναοῦ π. Ἀλέξιος Σαμαρτζῆς, ὁ ὁποῖος ὑποδέχθηκε θερμά καί εὐχαρίστησε γιά τήν παρουσία τους, τούς συμμετέχοντες στή Σχολή Γονέων, καθώς καί τίς δύο ἐπιστήμονες- ὁμιλήτριες (κ. Μαρία Σκουρολιάκου -ἐργοθεραπεύτρια- καί κ. Ἐλίνα Τρωγάδα-ψυχολόγο). Τό θέμα πού ἀνέπτυξαν ἦταν: «Τέλειος Γονιός;…προτιμῶ ἀληθινός».

Οἱ δύο ὁμιλήτριες ἀνέπτυξαν μέ σαφήνεια, βάσει τῶν ἐπιστημονικῶν δεδομένων καί τῆς πολυετοῦς ἐμπειρίας τους, ὅλες τίς προϋποθέσεις πού πρέπει νά πληροῦνται ὥστε οἱ γονεῖς νά μεγαλώσουν σωστά καί εὐτυχισμένα παιδιά. Ἀναφέρθηκαν στό ταπεραμέντο τοῦ παιδιοῦ καί στά ἐν γένει χαρακτηριστικά του. Τό ταπεραμέντο, σέ σχέση μέ τά ἐρεθίσματα πού θά λάβει τό παιδί ἀπό τό οἰκογενειακό καί κοινωνικό του περιβάλλον, θά διαμορφώσει τήν προσωπικότητα καί τόν χαρακτήρα του παιδιοῦ. Μεταξύ τῶν ἄλλων άναφέρθηκαν στήν ἀγάπη, τό σεβασμό, τήν βία κάθε μορφῆς, τούς κανόνες, τήν ἐπικοινωνία γονέων-παιδιῶν.

Στή συνέχεια ἀνέλυσαν τά διάφορα ἀναπτυξιακά στάδια τοῦ ἀνθρώπου, ἀπό τή γέννηση ἕως καί τό θάνατο, καί πώς αὐτά ὁρίζουν τί πρέπει νά κάνει και τί πρέπει νά κατακτήσει ὁ κάθε ἄνθρωπος σέ κάθε ἡλικιακή φάση τῆς ζωῆς του. Ἀπαιτεῖται ἀπό τούς γονεῖς μία ὑπεύθυνη στάση ἀκολουθώντας τίς ὁδηγίες τῶν εἰδικῶν ἐμφορούμενοι παράλληλα ἀπό τήν ἀγάπη.  

Στό τέλος τῆς ἐκδήλωσης ὁ π. Ἀλέξιος μετέφερε τίς εὐχές καί τό χαιρετισμό τοῦ Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχη μας κ. Γεωργίου καί ἔδωσε τό λόγο στούς γονεῖς, οἱ ὁποῖοι ἔθεσαν ἀρκετά ἐρωτήματα στίς δύο εἰσηγήτριες, μέ ἀποτέλεσμα νά διεξαχθεῖ μία ἐνδιαφέρουσα συζήτηση.

                                                                                       ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ


Facebooktwittergoogle_plus