Επιστροφή σε Προσκυνηματικοί Ναοί

Αγ. Ρηγίνου του Λεβαδέως

Ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου Ρηγίνου του Λεβαδέως θεμελιώθηκε στις 15 Ιουλίου 1998 από τον τότε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας κ. Ιερώνυμο.

Στις 14 Ιανουαρίου 1999 η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας υπέβαλε στην Εκκλησία της Κύπρου το δίκαιο και ευλαβές αίτημα για την απόδοση τμήματος των ιερών λειψάνων του Αγίου Ρηγίνου από την μαρτυρική Μεγαλόνησο στην πόλη της Λιβαδειάς.

Με έγγραφο της Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής  και πάσης Κύπρου κυρός  Χρυσόστομος, απάντησε θετικά στο αίτημα της Βοιωτικής Εκκλησίας. Αντιπροσωπεία της Εκκλησία της Κύπρου, με επικεφαλής τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος κ. Βασίλειο, ευγενώς απέδωσε στον τότε Σεβ. Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμο, τμήμα των ιερών λειψάνων του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου.

Στις 16 Οκτωβρίου 1999, 16 αιώνες μετά τον μαρτυρικό θάνατο του αγίου, τα ιερά λείψανα του μετακομίσθηκαν  με ξεχωριστή λαμπρότητα στην πόλη της Λιβαδειάς και εναπετέθησαν με ευλάβεια στον ανεγειρόμενο Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας προς δόξαν Θεού και αγιασμόν του λαού.

Το σημαντικό είναι ότι ο Άγιος Ρηγίνος είναι πλέον και σωματικά παρών στην γενέτειρά του, μετά από το ιστορικό αυτό γεγονός της μετακομιδής τμήματος των ιερών λειψάνων του, από την νήσο Κύπρο. Αυτό αποτελεί ξεχωριστή ευλογία για την Τοπική Βοιωτική Εκκλησία, ιδιαίτερα δε για την πόλη της Λιβαδειάς.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο υπόγειος χώρος του Ναού, που χρησιμοποιείτε προσωρινά ως Ναός και θα καλύψει για αρκετό χρονικό διάστημα την λατρευτική ζωή των ευσεβών χριστιανών της περιοχής, μέχρι οι χριστιανοί της πόλεως της Λιβαδειάς αλλά και όλης της Βοιωτίας, όπου γης, αποπερατώσουν τις εργασίες του κανονικού Ναού αφιερωμένου στον συντοπίτη Άγιο τους.

Στις 9 Ιουνίου 2001 τελέστηκαν τα Θυρανοίξια με εξαιρετική λαμπρότητα του  υπογείου χώρου του ναού του αγίου μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Εφημέριος: Αρχιμ. Αλέξιος Σαμαρτζής

τηλ.: 22610 80088

Ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός πανηγυρίζει στις 25 Φεβρουαρίου Μνήμη του Αγ. Ιερομάρτυρος Ρηγίνου Επισκόπου του Σκοπέλου του Λεβαδέως και την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου Ανάμνηση της Ανακομιδής, Μεταομιδής και Κατάθεσης των τιμίων αυτού λειψάνων

Εκδόσεις βιβλίων του Ιερού Προσκυνήματος

Βίος και Ακολουθίαι του Αγίου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου Επισκόπου Σκοπέλου του Λεβαδέως

Βίος και Ακολουθίαι του Αγίου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου Επισκόπου Σκοπέλου του Λεβαδέως, Λεβάδεια 2001, σελ.184, ΕΞΑΝΤΛΗΘΗ

Μνήμη Μικρασιατικής Καταστροφής 1922 – 2002 (80 Χρόνια)

Μνήμη Μικρασιατικής Καταστροφής 1922 – 2002 (80 Χρόνια), Λεβάδεια 2003, σελ.95

Ελληνισμός και Χριστιανισμός από την Αντιπαράθεση στη συνάντηση

Ελληνισμός και Χριστιανισμός από την Αντιπαράθεση στη συνάντηση, Λεβάδεια 2007, σελ.112

Βίος και Παρακλητικός Κανών του Αγίου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου Επισκόπου Σκοπέλου του Λεβαδέως

Βίος και Παρακλητικός Κανών του Αγίου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου Επισκόπου Σκοπέλου του Λεβαδέως, Λεβάδεια 2011, σελ.94

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης και η Ιστορική Μνήμη του Ελληνισμού

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης και η ιστορική μνήμη του Ελληνισμού, Λεβάδεια 2011, σελ.95

[wppa type=”slideonlyf” album=”31″ size=”640″ align=”center”][/wppa]

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.imtl.gr/?page_id=10966