Επιστροφή σε Γυναικείες

Μονή Ευαγγελιστρίας

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ 1

Χτισμένη το 12ο αιώνα, στην ακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και ανακαινισμένη το 1665, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Μονή βρίσκεται 12 χλμ. δυτικά της Αλίαρτου.

Τον καιρό της Τουρκοκρατίας, οι μοναχοί της Μονής Ευαγγελιστρίας συνέβαλαν στη διατήρηση του ελληνορθοδόξου ιδεώδους λειτουργώντας κρυφό σχολείο. Βρέθηκε, μάλιστα, μια σπάνια κρύπτη στην οποία μπορούσε να μπει κανείς μόνο κάτω από το σημείο όπου βρισκόταν η Αγία Τράπεζα, μέσα στο ιερό του ναού. Η κρύπτη είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και φιλοξενούσε όχι μόνο τους μικρούς μαθητές αλλά και τα κειμήλια της μονής που έπρεπε να προφυλαχθούν από τους αλλόθρησκους. 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ 3

Ακόμα και αργότερα όμως, στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η μονή Ευαγγελιστρίας βοήθησε πρόθυμα τους Έλληνες και τους συμμάχους τους, αξιοποιώντας και πάλι την κρύπτη αυτή. Φυλά, μάλιστα, ως σήμερα την ευχαριστήρια επιστολή που της απέστειλε ο Συνταγματάρχης Alexander. 

Η μονή οργανώθηκε και λειτουργεί με γυναικεία αδελφότητα από το 1959. Πρώτη Γερόντισσα και κτήτορας της Ιεράς Μονής η Μοναχή Ανθούσα Μαντά που πάντα με τον φωτισμό και την γλυκύτητα της καλωσόριζε τους ευλαβείς προσκυνητές της Μονής.

Η μονή πανηγυρίζει την 25 Μαρτίου Εορτή του Ευαγγελισμού, την 15 Αυγούστου, κι όλες τις εορτές Της Υπεραγίας Θεοτόκου.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ 2

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Ηγουμένη: Μοναχή Ανθούσα Βούλγαρη

Τηλ.: 22680 22332

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.imtl.gr/?page_id=11017