Επιστροφή σε Ναοί Ιδρυμάτων & Παρεκκλήσια

Ιερός Ναός Βοιωτών Αγίων

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΒΟΙΩΤΩΝ ΑΓΙΩΝ

Κατά την δεκαετία του 80 η επαρχία μας δέχτηκε μια προκλητική πνευματική επίθεση και εισβολή  με  την  ίδρυση  στον  Ελαιώνα  Θηβών  από  την «Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρία Σκοπιά» του μεγάλου χιλιαστικού κέντρου με στόχο την άσκηση θρησκευτικής προπαγάνδας και προσηλυτισμού σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Στην ύπουλη αυτή επίθεση και προσβολή δόθηκε άμεση απάντηση από την τοπική Εκκλησία. Ο τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος σήμανε άμεσα συναγερμό και κάλεσε τον ευσεβή λαό της επαρχίας μας σε  εγρήγορση και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Μεταξύ των τρόπων, που ο συνετός και διακριτικός ποιμενάρχης μας προέκρινε σαν μέσο αντίστασης και πνευματικής μαρτυρίας, ήταν και η ίδρυση Ορθόδοξου Ναού τιμωμένου επ’ ονόματι των Βοιωτών Αγίων δίπλα στις χιλιαστικές εγκαταστάσεις σε οικόπεδο που δωρεάν παρεχώρησε για το σκοπό αυτό η οικογένεια Μπουραΐμη.

Σήμερα με την βοήθεια του Θεού και χάρη στη συνετή και ανυποχώρητη στάση του Μακαριωτάτου και την αγωνιστική ανταπόκριση του Ορθοδόξου κλήρου και λαού οι χιλιαστές εγκατέλειψαν προ πολλού την περιοχή, και χάρη στις ενέργειες του τότε Νομάρχη Βοιωτίας μακαριστού Ιωάννη Σταμούλη και του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης μακαριστού Ευαγγέλου Γιαννόπουλου το Υπουργείο Δικαιοσύνης αγόρασε το χώρο και τις εγκαταστάσεις των χιλιαστών, προκειμένου να λειτουργήσουν σ’αυτές κέντρο απεξάρτησης κρατουμένων ναρκωμανών και γυναικείες φυλακές.

Η προοπτική αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί και το «χιλιαστικό άγος του Ελαιώνα» αποτελεί ήδη παρελθόν.

Ο ναός με την βοήθεια του βοιωτικού λαού βρίσκεται υπο περάτωση.  Αποφασίστηκε ως ημέρα πανηγύρεως για το ναό αυτό το τελευταίο Σάββατο του Μαΐου κάθε έτους. Κατά την ημέρα αυτή θα τιμώνται από κοινού όλοι οι Βοιωτοί Άγιοι (μια και η μνήμη των περισσοτέρων άγεται μέσα στο μήνα Μαΐο) καθώς και ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, σύμφωνα με τον όρο και τη βούληση της δωρήτριας οικογένειας.

Έτσι μας δίνεται κάθε χρόνο η ευκαιρία να συνεορτάζουμε πανηγυρικά τη Σύναξη των Αγίων της επαρχίας μας, να επικοινωνούμε πνευματικά μεταξύ μας και να συμπροσευχόμαστε για την ειρήνη και τη σωτηρία του κόσμου.

Άλλωστε με τον τρόπο αυτό θα βρισκόμαστε κοντά σε εμπερίστατους συνανθρώπους μας, αφού σήμερα στο χώρο των πρώην χιλιαστικών εγκαταστάσεων διαβιούν κάτω από δύσκολες συνθήκες φυλακισμένες γυναίκες και λειτουργούν κέντρα απεξάρτησης κρατουμένων ναρκωμανών. Αποτελεί χριστιανικό χρέος να σταθούμε στο πλευρό των συνανθρώπων μας αυτών.

Η ημέρα αυτή θα αποτελεί ακόμη ημέρα μνήμης των αγώνων της τοπικής μας  Εκκλησίας για την προάσπιση της Ορθοδοξίας μας. Αντλώντας διδάγματα και αγωνιστικά μηνύματα από το παρελθόν ενισχύουμε την πνευματική θωράκιση της Μητροπόλεώς μας, αναθερμαίνουμε τις σχέσεις μας, βιώνουμε την διάσταση της πνευματικής μας Εκκλησιαστικής οικογένειας.

Τον Μάϊο του 2011 ο ναός εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο με την συνοδεία και άλλων Αρχιερέων.

Στο υπόγειο του ναού λειτουργεί πνευματικό κέντρο για διάφορες ποιμαντικές δραστηριότητες της Μητροπόλεως μας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.imtl.gr/?page_id=598