Επιστροφή σε Θηβών

Αγ. Νικολάου του Νέου

Ο Ναός είναι κτισμένος το 1963 στα θεμέλια παλαιότερου ναού κτισμένου κατά την Τουρκοκρατία. Ο Ναός μας εγκαινιάσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρό Νικόδημο στις 9 Μαίου 1973. Οι εικόνες του Τέμπλου είναι του 18ου αιώνα. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική ενώ από Λατρευτικής πλευράς ο Ναός είναι τρισυπόστατος αφιερωμένος εκτός από τον Άγιο Νικόλαο  το Νέο και στους Βοιωτούς Αγίους (Αριστ. Κλίτος) και στον Άγιο Εφραίμ τον Νεοφανή (Δεξιό Κλίτος). Βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης και καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες της συνοικίας του Ταχίου.

ΛΑΤΡΕΙΑ

Κυριακάτικες Θείες Λειτουργίες και των Εορτών, Καθημερινή Εσπερινή και Ορθρινή Ακολουθία, Σαρανταλείτουργο Χριστουγέννων, Δεκαπενταλείτουργο Κοιμήσεως, Ενοριακά Ευχέλαια, εορτές : Βοιωτών Αγίων (Β΄ Κυριακή των Νηστειών) και Αγίου Εφραίμ (3 Ιανουαρίου) ο οποίος είναι προστάτης των έργων της αγάπης της Ενορίας, Θαύματος Αγίου το οποίο συνέβη την περίοδο της κατοχής (1943) την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, και Αγίου Νικολάου του Νέου στις 9 Μαΐου ημέρα Ι. Πανηγύρεως, με πλούσιες Λατρευτικές Εκδηλώσεις (Εσπερινό, Θ. Λειτουργία, Λιτανεία του Ι. Λειψάνου και της Εικόνος).

Στην  Κόγχη του Ιερού Βήματος πίσω από την Αγία Τράπεζα βρίσκεται ασημοσκέπαστο αντίγραφο της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της «Γεροντίσσηςς» προς τιμήν της οποίας την 1η προς 2α Δεκεμβρίου τελείται κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία.

Επίσης σχεδόν κάθε μήνα τελείται Αγρυπνία με την συμμετοχή πολλών πιστών κατά την οποία τελείται αρτοκλασία σύμφωνα με την Μοναστηριακή Τάξη, χρίση με έλαιο εκ της κανδήλας του εορταζομένου Αγίου, ευλογία Κολλύβου ,προσκύνηση Ι. Λειψάνων και Τράπεζα στο Ενοριακό μας Κέντρο.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ

Εξασκείται από τις κυρίες του «Ενοριακού Ταμείου Αλληλεγγύης» το οποίο λειτουργεί βάση κανονισμού εγκεκριμένου από τον τότε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και νύν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο.

  •  Διανομή κάθε μήνα ειδών διατροφής δια της «Τραπέζης Τροφίμων» σε  40 Οικογένειες.
  •  Βοηθήματα σε ανέργους, πολύτεκνους, φοιτητές, ασθενείς κ.α.
  •  Επισκέψεις σε Ιδρύματα, Ορφανοτροφεία, Στέγες, Γηροκομεία κ.α.
  • Προσφορά  αγαθών και Χρημάτων στα Γηροκομεία της Μητροπόλεως μας και στην«ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ».

ΚΑΤΗΧΗΣΗ

Κυριακάτικο Κήρυγμα κάθε Κυριακή μετά το Ευαγγελικό ανάγνωσμα. Εσπερινό κήρυγμα κάθε Τετάρτη προηγούμενης της Παρακλήσεως του Αγίου μας. Νεανικές συνάξεις στο ενοριακό κέντρο, εκδρομές, συνεστιάσεις κ.α.

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

Το Μυστήριο της Μετανοίας τελείται σε τακτικότατη βάση καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

ΝΕΟΤΗΤΑ

Βράβευση νέων φοιτητών κατά τον Εσπερινό της μνήμης του Αγίου Εφραίμ (2 Ιανουαρίου) βράβευση αριστούχων μαθητών του 6ου Σχολείου Θηβών  εις  μνήμην των Ιερέων της Ενορίας κατά της εκδήλωση λήξεως των Νεανικών Συνάξεων και για την Άλωση της Πόλης (τέλος Μαΐου). Προσφορά γλυκίσματος στα παιδιά που εκκλησιάζονται  κάθε Κυριακή καθώς και στα παιδιά της Νεανικής Σύναξης κάθε Σάββατο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μηνιαίο  περιοδικό «Επικοινωνία», Μηνιαίο Νεανικό Περιοδικό «Κουβεντούλες», ο Παρακλητικός Κανόνας και ο Βίος του Αγίου, Λεύκωμα για τα 30 χρόνια από τα Εγκαίνια του Ναού (1973 – 2003), διάφορα ενημερωτικά έντυπα τα οποία διατίθενται από το Επιτροπικό του Ναού (Μυστήρια, Λατρεία, Γονείς, Πνευματική Ζωή, Νηστείες, Αντιαιρετικά, εκδηλώσεις) Ετήσιο Ημερολόγιο, Ακολουθία Παναγίας Γεροντίσσης, Ακολουθία Βοιωτών Αγίων, Ακολουθίες Αγίου Νικολάου Του Νέου (Θαύματος και Ελεύσεως Ι.Λειψάνου),δημιουργία DVD καθώς και CD με απαγγελία ποιήματος σχετικού  με τον Βίο και Μαρτύριο του Αγίου, κ.α.

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μονοήμερες, πολυήμερες και απογευματινές Προσκυνηματικές Εκδρομές. Στο παρελθόν: Κωνσταντινούπολή (2000), Ιταλία (2003) και στα  Ιεροσόλυμα (2006, 2007, 2008). Προβολή κινηματογραφικών ταινιών και φωτεινών διαφανειών στο Ενοριακό  Πνευματικό Κέντρο. Προσφορά καφέ κάθε Κυριακή και Εορτή στο Ενοριακό μας Κέντρο για όλο το εκκλησίασμα.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Πολλοί και Καλοί. Μια δυναμική ομάδα νέων, ανδρών και γυναικών (Εκκλ.Επίτροποι. Κυρίες, Ιεροψάλτες, Νεωκόρες, ιερόπαιδες κ.α) η οποία συμβάλλει στην πρόοδο του Ενοριακού έργου.

Η ΕΝΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ

Εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια ο Ναός μας διαθέτει Ιστοσελίδα με χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και από πολλές χώρες του εξωτερικού. Η ηλεκτρονική Διεύθυνση είναι: www.inagiounikolaoutouneou.gr και το email: osiomnikolaos@gmail.com.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ο Iερός Ναός Aγίου Νικολάου Του Νέου Θηβών βρίσκεται στην οδό Γεωργίου Σεφέρη 3, Τ.Κ. 32200. Μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στον αριθμό 2262024282.


http://www.in-agiounikolaoutouneou.gr

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.imtl.gr/?page_id=7135