6Η Ιερά Μονή Αγίου 1Γεωργίου συστάθηκε και αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Βρίσκεται Β.Α του όρους Ελικώνα και στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Μαυροματίου (Δήμου Αλιάρτου), στα σύνορα των επαρχιών Θήβας και Λιβαδειάς.
Είναι χτισμένη σε ημιορεινή περιοχή με ήπιες καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση, πεύκα άγρια φυτά και θάμνους πανύψηλες βελανιδιές, και βέβαια από χιλιάδες ελαιόδενδρα και λοιπές αροτριαίες καλλιέργειες, που αποτελούν και την κύρια απασχόληση των κατοίκων της περιοχής.

2Βορειότερα της Ιεράς Μονής, στη θέση με την ονομασία, “Χάρμαινα”, εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι κατά τον 14ο μ. Χ. Αιώνα. Ο Άγιος Γεώργιος αποτελούσε την ακρόπολη των διασπαρθέντων υποτυπωδών κατοικιών των κατοίκων της περιοχής. Άλλες εκκλησίες ήταν η Αγία Παρασκευή, η οποία βρίσκεται λίγο παρά κάτω από την Ιερά Μονή αλλά πολύ μεταγενέστερη και ο Όσιος Μελέτιος, τα ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι και σήμερα.
Μετά την μετακίνηση των λιγοστών αυτών κατοίκων από τη Χάρμαινα στο σημερινό 3Μαυρομάτι το έτος 1374, το εκκλησάκι του αγίου Γεωργίου εγκαταλείφθηκε έρμαιο στη φθορά του χρόνου, αλλά και στις λεηλασίες των βάρβαρων κατακτητών. Γύρω στο 1895 μια οικογένεια από το Μαυρομάτι με πρωτοβουλία της, αλλά και με τη συνδρομή και άλλων πιστών, ανέλαβε την ανοικοδόμηση του εγκαταλελειμμένου και ερειπωμένου ιερού ναού. Ακριβώς λοιπόν πάνω στα ερείπια του παλαιού οικοδόμησαν το νέο ναό με υλικά και μέσα της εποχής.
Δυστυχώς όμως δεν άντεξε τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου του 1981, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές που δύσκολα ίσως μπορούσαν να αποκατασταθούν. Αυτό είχε ως συνέπεια να κατεδαφιστεί, ενώ εικόνες και σκεύη πού χρησιμοποιούνταν για την λατρεία να απολεσθούν η να καταστραφούν.
4Η αγάπη των πιστών κατοίκων του Μαυροματίου για τον μεγαλομάρτυρα άγιο Γεώργιο, τους έκανε να ξανακτίσουν το εκκλησάκι, για άλλη μια φορά πάνω στα θεμέλια του πρώτου ναού. Αλλά και τμήματα του υπόλοιπου κτιριακού συγκροτήματος. Σ’ αυτόν τον ευλογημένο χώρο λοιπόν, σ’ αυτό το ταπεινό ξωκκλήσι, που δέχτηκε τις προσευχές τόσων ανθρώπων, που τόσες φορές ο αθλητής του Χριστού έκανε αισθητή την παρουσία του με θαύματα και σημεία, ευδόκησε ο Θεός να συσταθεί στην εκπνοή του εικοστού αιώνα (1997), μοναστήρι. Αρχικά η μονή συστάθηκε ως γυναικεία, στη συνέχεια όμως μετά την αποχώρηση των μοναζουσών, και αφού η μονή έμεινε ουσιαστικά κλειστή για ένα διάστημα, εγκαταστάθηκε η νέα ανδρώα αδελφότητα.5
Το μοναστήρι ζωντάνεψε και πάλι. Ανακαινίσθηκαν τα κτήρια, και δημιουργήθηκαν παρεκκλήσια. Το καθολικό, στο όνομα πάντοτε του Αγίου Γεωργίου, ανακαινίσθηκε εκ βάθρων. Έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και ιστορίθηκαν εικόνες σε σπουδαία εργαστήρια παλαιολόγιας τεχνοτροπίας. Στις 8 Δεκεμβρίου 2013 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, με την σεπτή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και του Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, τέλεσε τα εγκαίνια του Καθολικού. Την αυλή κοσμεί μια μαρμάρινη φιάλη αγιασμού.

9 10

 

 

 

131112

8Στοιχεία επικοινωνίας:
Ηγούμενος: Αρχιμανδρίτης Σιλουανός Πεπονάκης
Τηλέφωνο: 2268022789
FAX: 2268022988
Ταχ. Διεύθυνση: Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου,Τ. Κ. 32001 Αλίαρτος Βοιωτίας

Ωράριο προσκυνητών:
Χειμώνας
Πρωί: 8: 30 έως 12: 30
Απόγευμα: 4: 00 έως 6: 00
Καλοκαίρι
Πρωί: 8: 30 έως 12: 30
Απόγευμα: 5: 00 έως 8: 00

Θεία Λειτουργία:7
Κάθε Σάββατο και Κυριακή.
Στην Ιερά Μονή πραγματοποιούνται επίσης, κάθε δεκαπενθήμερο, εσπερινές συνάξεις. Για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο της Μονής.

Μετάβαση στη Μονή
Στο μέσο της διαδρομής Θήβας Λιβαδειάς βρίσκεται η Αλίαρτος. Η Μονή απέχει μόνο τρία χιλιόμετρα από την πόλη της Αλιάρτου στον δρόμο προς την Παλαιοπαναγιά.

Φωτογραφίες Εγκαινίων Καθολικού Ιεράς Μονής


Facebooktwittergoogle_plus