Επιστροφή σε Γυναικείες

Μονή Ιερουσαλήμ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (4)Κοντά στη Δαύλεια Βοιωτίας, στις πλαγιές του Παρνασσού βρίσκεται η ιστορική μονή της Ιερουσαλήμ ή ‘Γερσαλή’.

Θεωρείται πως κτίστηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. Ο ναός της μονής είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. 

Η Ιερά Μονή Πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου. 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (3)Κατά τα μέσα του 18ου αιώνα η μονή υπάγεται στη μονή του Όρους Σινά για να προστατευτεί η κτηματική της περιουσία και να τύχει φοροαπαλλαγής. Κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1770 η μονή καταστρέφεται από επιδρομές Αλβανών. Την περίοδο της ελληνικής Επανάστασης το μοναστήρι απετέλεσε τροφοδότη και κέντρο ανεφοδιασμού των εξεγερμένων της ανατολικής Στερεάς. (Η νικηφόρα έκβαση της μάχης της Αράχωβας το 1826, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σε μήνυμα που έστειλε ο ηγούμενος της μονής στον Γ. Καραϊσκάκη με τον ανιψιό του Παφνούτιο ενημερώνοντάς τον πως ένα ασκέρι 2000 Τουρκαλβανών έχουν κατασκηνώσει στο μοναστήρι και πως την επαύριο θα περάσουν από την Αράχωβα με προορισμό τα Σάλωνα να βοηθήσουν τους πολιορκημένους Τούρκους από τον Πανουριά και τον Δυοβουνιώτη). 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (5)

Η μονή είναι προστατευμένη από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε μία διάταξη που θυμίζει μεσαιωνική οχύρωση καθώς το εσωτερικό των τειχών αποτελούν τα κελιά των μοναχών. Στο κέντρο του τετραγώνου που διαμορφώνεται εσωτερικά βρίσκεται το καθολικό της μονής. Ο ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος τετρακιόνιος με προσθήκη δύο πεσσών δυτικά.

 

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ηγουμένη: Μοναχή Ξένη

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 22610-52230  

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (7).

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (1).

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (6)

.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (2)

Facebooktwitter

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.imtl.gr/?page_id=11069