Επιστροφή σε Γυναικείες

Μονή Αγίου Νικολάου Υψηλάντη

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ

ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Νέου που βρίσκεται στον Υψηλάντη, κτισμένο σ’ ένα ουράνιο εξώστη, δεσπόζει στον άλλοτε στενό της Πέτρας που σχηματιζόταν ανάμεσα στο Τιλφούσιο όρος και τη λίμνη της Κωπαΐδας.

Βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο βουνό κάπου τέσσερα χλμ ψηλότερα από το χωριό Υψηλάντης. Η θέα από το Μοναστήρι είναι μοναδική. Ο κάμπος ξετυλίγεται μπρός στα μάτια μας, ένας γιγαντόσωμος βράχος καλύπτει τη μεγάλη μοναστηριακή αυλή, άφθονα νερά αναβλύζουν από τα σπλάχνα του και πανύψηλα πλατάνια που το συνάζουν  δημιουργούν μια παραδεισένια ατμόσφαιρα.

Η παράδοση που συμφωνεί με την ιστορική ανάλυση των αρχαιολόγων θέλει το Μοναστήρι να κτίσθηκε από τον ένδοξο αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο Β΄ τον Βουλγαροκτόνο και τον ένδοξο στρατηγό Νικηφόρο Ουρανό.

Το καθολικό ανήκει στον τύπο του τετρακιονίου εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο ναού του σύνθετου τύπου.

Από το 1967 το Καθολικό έχει ανακαινίσθει με επένδυση πέτρας. Στο μικρό αλλά ιστορικό Καθολικό οι γλυκές λαϊκής  τέχνης, μορφές των Αγίων μας υποδέχονται για να μας χαρίσουν λίγο από την ουράνια γαλήνη.

Το μεγαλύτερο όμως γεγονός στην ιστορία του Μοναστηριού αποτελεί η υπογραφή της λευτεριάς της Ρούμελης, στα κελιά του, στις 14 Σεπτεμβρίου 1829.

Την ημέρα αυτή οι πασάδες Οτζάκ και Ασλάμπεης ταπεινωμένοι από την στρατηγική ικανότητα του Δημητρίου Υψηλάντη, αναγκάστηκαν να δώσουν εγγράφως την λευτεριά της Ρούμελης.

Το σημαντικό αυτό γεγονός έλαβε χώρα εδώ στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στο οποίο είχε στήσει το στρατηγείο του ο Υψηλάντης και κάθε χρόνο τον μήνα Σεπτέμβριο λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις μνήμης.

Στοιχεία επικοινωνίας

Υπεύθυνη: Μοναχή Συγκλητική

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2268051201

Ώρες για το κοινό : 7:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.  &   4:00μ.μ. – 7:00 μ.μ.

 

Η Ιερά Μονή εορτάζει :

  • 6 Δεκεμβρίου εις μνήμη του Αγίου Νικολάου
  • 10 Μαΐου εις μνήμη του Αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουνένοις
  • 1 Οκτωβρίου εις μνήμη της Παναγίας της Γοργοεπηκόου

 

Πως θα μεταβείτε στη Μονή

Η Ιερά Μονή βρίσκεται 6χλμ από την Π.Ε.Ο. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ-ΑΘΗΝΑΣ στο 25 χλμ στάση Υψηλάντης

Βρίσκεται σε υψόμετρο 560 μέτρων και ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος.

  • Με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Η Μονή απέχει από την Αθήνα 110 χλμ και από την Λιβαδειά 25 χλμ.Το ΚΤΕΛ Λιβαδειάς   εκτελεί δρομολόγια κάθε ώρα από Λιβαδειά-Αθήνα και αντίστροφα κάθε ώρα. Υπάρχει στάση στη Θέση Υψηλάντης. Στο χωριό υπάρχει ΤΑΧΙ για την μετάβαση από την στάση στο Μοναστήρι.

  •  Με ιδιωτικό μέσο μεταφοράς

Από το χωριό  Υψηλάντης υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στον προαύλιο χώρο της Μονής.


Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.imtl.gr/?page_id=5083