Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατά την αγιορείτικη τάξη τελέστηκε ιερά αγρυπνία στη Βυζαντινή Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά με την ευκαιρία της μνήμης του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Χαρίτωνος του ομολογητού , του οποίου στην Ιερά Μονή φυλάσσεται τεμάχιο του δεξίου βραχίονος.
Στη διάρκεια της ιεράς αγρυπνίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος πλαισιούμενος υπό πλειάδος κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και άλλων Ιερών Μητροπόλεων. Πλήθος πιστών παρακολούθησε την ιερά αγρυπνία και έλαβε την ευλογία του ιερού λειψάνου του αγίου και την ευχή του Σεβασμιωτάτου.
Στο τέλος της Ακολουθίας του Εσπερινού ετελέσθη η Ακολουθία της ρασοφορίας για αρχάριο μοναχό, στον δόκιμο μοναχό της Ιεράς Μονής κ. Παναγιώτη Αντωνιάδη, ο οποίος έλαβε το μοναχικό όνομα Γρηγόριος, προς τιμήν του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του μακαριστού Ιερομονάχου κυρού Γρηγορίου Γκίκα εξ Αραχώβης, ο οποίος υπήρξε αδελφός της Ιεράς Μονής.
Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως είναι μεγάλη χαρά και ευφροσύνη για το μοναστήρι του Οσίου Λουκά το γεγονός της ένταξης ενός νέου ανθρώπου στις τάξεις των μοναχών.
Αναφέρθηκε ακόμη στην χιλιόχρονη ιστορία της Μονής και στους Πατέρες που αγίασαν με το πέρασμά τους τον ιερό αυτό χώρο και τόνισε πως ο μοναχικός δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός και πως μέσα από προσευχή, δάκρυα και μετάνοια οδηγεί κοντά στον Θεό.
Τέλος, επισήμανε προς τον νεοκαρέντα μοναχό Γρηγόριο να μιμηθεί τους οσίους της πίστεως μας και να βαδίζει στα ίχνη των αγίων μας ζώντας με αρετή, απλότητα και οσιότητα βίου όπως έπραξε και ο όσιος πατήρ ημών Λουκάς, έφορος και προστάτης της Ιεράς Μονής.
Με το πέρας της ιεράς αγρυπνίας προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές στο Αρχονταρίκι της Μονής για να ευχηθούν στο νέο μοναχό.





















