Πρόγραμμα Μητροπολίτη
εγκόλπιο Ημερολόγιο 2018

Νέα των Ενοριών
  • Σάββατο,24 Φεβρουάριος 2018 - Δευτέρα,26 Φεβρουάριος 2018 |
    Εορταστικές Εκδηλώσεις εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Ρηγίνου Επισκόπου Σκοπέλου του Λεβαδέως
    » read more «
Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ – ΟΜΙΛΙΕΣ
Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM

Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
EVS
(European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Who's Online
5 visitors online now
1 guests, 4 bots, 0 members
Αρχείο

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε η μεγάλη εορτή του καλοκαιριού, η Κοίμηση της Θεοτόκου, στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας στην επαρχία της οποίας πολλοί ναοί είναι αφιερωμένοι στην Υπεραγία Θεοτόκο. Το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων φέτος ήταν στην ιστορική πόλη των Θηβών και στον Ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγίας-Αγίου Δημητρίου, ο οποίος συμπλήρωσε 150 έτη από τα εγκαίνια του, που έγιναν στις 19 Απριλίου 1867.

Το απόγευμα της 14ης Αυγούστου τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα και συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, του Θεοφ. Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της πόλεως με την πολυάριθμη συμμετοχή των πιστών.

Στο τέλος της λιτανείας και μπροστά από τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγίας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος καλωσόρισε τους Σεβ. Αρχιερείς καθώς και όλους τους πιστούς, που προσήλθαν να τιμήσουν την Μητέρα του Θεού και μητέρα όλων των Χριστιανών, η οποία με την κοίμησή της μετέστη προς την Ζωή. Τόνισε δε, πως φέτος ο τόνος της εορτής είναι  χαρούμενος και πανηγυρικός για έναν ακόμη λόγο, διότι συμπληρώνονται 150 έτη από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Μεγάλης Παναγίας-Αγίου Δημητρίου Θηβών και 50 έτη ιερατικού βίου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στη συνέχεια το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής στον Ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγίας Θηβών την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Σουηδίας κ. Κλεόπα, Καρπενησίου κ. Γεωργίου, των Θεοφ. Επισκόπων Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και Μεθώνης κ. Κλήμεντος, και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, των αρχόντων, εκπρόσωπων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, κληρικών και λαϊκών.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο, που με την Κοίμησή της μας μεταφέρει στη ζωή, αφού γέννησε την Ζωή, τον Χριστό, κι έτσι άνοιξε μπροστά μας διάπλατα τη ζωή.

Κατόπιν ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στην συμπλήρωση 150 ετών από τα εγκαίνια του ιστορικού Ναού της Μεγάλης Παναγίας, ο οποίος για τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής της Θήβας αποτελεί μόνιμο και σταθερό σημείο πνευματικής αναφοράς, ένα πανελλήνιο και πανορθόδοξο προσκύνημα με βασικό σέβασμα τιμής καί «κτῆμα ἐς ἀεί» την εφέστιο θαυματουργή εικόνα της Μ. Παναγίας, η οποία αποδίδεται κατά την ευσεβή παράδοση στον χρωστήρα του παναρίστου ζωγράφου, του Ευαγγελιστού Λουκά.

Επίσης, αναφέρθηκε στην συμπλήρωση 50 ετών γόνιμης και δημιουργικής ιερατικής διακονίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, τα περισσότερα από τα οποία στην Τοπική μας Εκκλησία, λέγοντας πως τα πάντα στην εκκλησιαστική και ευρύτερα στην κοινωνική ζωή της Βοιωτίας φέρουν έντονη την προσωπική σφραγίδα του ευλογημένου περάσματος του Μακαριωτάτου, αφού χάρη στο όραμα και το συνετό σχεδιασμό του πραγματοποιήθηκε στη Βοιωτία μία κυριολεκτική αναγέννηση και αναμόρφωση της Εκκλησιαστικής ζωής και δράσης με προέκταση ευρύτερα στον πνευματικό πολιτισμό. Σήμερα, ανέφερε, αποτελεί μεγάλη ευλογία και ευχής έργο το γεγονός ότι στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και στο πηδάλιο του σκάφους της Εκκλησίας της Ελλάδος ευρίσκεται ένας Ιερώνυμος. Και ευχήθηκε  στον Μακαριώτατο υγεία, μακροημέρευση και ενδυνάμωση προσφέροντάς του έναν ασημένιο δίσκο, όπου, όπως είπε, «αποτυπώσαμε τα αισθήματα της καρδιάς μας και την ευγνωμοσύνη μας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την παρουσία του στις εκδηλώσεις της Τοπικής μας Εκκλησίας, ευχόμενος ο Θεός να του χαρίζει υγεία, δύναμη, αντοχή και φωτισμό κατά την ενάσκηση των υψηλών και ευαισθήτων θεσμικών καθηκόντων του, μάλιστα δε την σύνεση και αξία του ομηρικού ήρωος Νέστορος, βασιλέως της αρχαίας Πύλου, ο οποίος σε κρίσιμες περιστάσεις με τους σοφούς και διακριτικούς λόγους του ενεψύχωνε και καθοδηγούσε τους Πανέλληνες, και επέδωσε στον Εξοχώτατο Πρόεδρο την ανώτατη διάκριση της Μητροπόλεως, το παράσημο του Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας του Αποστόλου Λουκά.

Ο Εξοχ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην σύντομη προσλαλιά του ανέφερε πως η Πολιτεία αναγνωρίζει την συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της πορείας του λαού και του Έθνους και στους δύσκολους χρόνους το Έθνος των Ελλήνων έχει άριστη σχέση με την χριστιανοσύνη και την Εκκλησία.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του ανέφερε πως η εικόνα των Ελλήνων που έχουν γεμίσει ναούς, μοναστήρια και προσκυνήματα για να τιμήσουν την Παναγία αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη ότι αυτός ο λαός είναι και θα είναι Ορθόδοξος. Επίσης, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, τον κλήρο και το λαό της Βοιωτικής Εκκλησίας για την τιμή των 50 χρόνων ιερατικής του διακονίας, ανέφερε, με την ταπείνωση που τον διακρίνει, πως το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο στη Βοιωτία δεν ήταν έργο μόνο δικό του αλλά όλων, αφού υπήρξε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους πιστούς και τόνισε πως ο τόπος μας σήμερα έχει ανάγκη την συνεργασία όλων.

Facebooktwittergoogle_plus

Αποκλεισμός Σχολίων.