Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Κατασκηνώσεις Παρνασσού 2018
εγκόλπιο Ημερολόγιο 2019
Νέα των Ενοριών
  • Δεν υπάρχουν νέα
Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ – ΟΜΙΛΙΕΣ
Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM

Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
EVS
(European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Who's Online
17 visitors online now
7 guests, 10 bots, 0 members
Αρχείο

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΡΗΓΙΝΟΥ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια της Σχολής Γονέων του Ιερού Ναού Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας, πραγματοποιήθηκε η τρίτη ομιλία για την φετινή ποιμαντική χρονιά, τήν Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής.

Οι δύο προσκεκλημένοι ομιλητές (κ. Ευαγγελία Τσαμπή και κ. Πέτρος Ψυχουντάκης) ανέπτυξαν το θέμα :«Η αρχαιοελληνική μέριμνα για καλιγέννεια και η Πατερική Διδασκαλία για την προετοιμασία του ζευγαριού».

Η κ. Τσαμπή έλαβε πρώτη τον λόγο και αναφέρθηκε στο πρώτο τμήμα της ομιλίας. Μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι:
«ο βαθιά ανθρωπιστικός χαρακτήρας του αρχαιοελληνικού πολιτισμού δικαιολογεί το μεγάλο ενδιαφέρον των σοφών της εποχής εκείνης για την προγεννητική αγωγή, με σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένων ανθρώπων. Μέσα στα κείμενα όλων των περιόδων της αρχαιότητας ανακαλύπτει κανείς τους κανόνες και τις αρχές μιας αγωγής, πολύ πριν από την γέννηση – και πριν από την σύλληψη ακόμα –, που στοχεύει στην ευγονία, την καλή δηλαδή φυσική και πνευματική κατάσταση της εκάστοτε νέας γενιάς, της αρμονίας της ελληνικής φυλής.
Αυτά τα κείμενα αποτελούν ρυθμιστικούς κανόνες για την  κοινωνικότητα των μελλοντικών γονέων, καθώς και τις συνήθειες της κυοφορούσας. Είναι λοιπόν μια «πνευματικής φύσεως γενετική» βασισμένη στις αξίες της υγείας, της αγάπης, της σοφίας. Άλλωστε πνευματικός είναι και στο σύνολό του ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. «Δεν αρκεί να πληθαίνουν οι απόγονοι στις οικογένειες και να κατακυριεύουν τη γή, αλλά το σπουδαιότερο, πρέπει να γεννιώνται ωραίοι άνθρωποι».

Ο  κ. Ψυχουντάκης ανέπτυξε το δεύτερο τμήμα της ομιλίας για την προετοιμασία του ζευγαριού σε σχέση με τις απόψεις των Πατέρων της Εκκλησίας. Μεταξύ των άλλων ο ομιλητής ανέφερε ότι:<<ο σύγρονος άγιος της Εκκλησίας μας Πορφύριος ο καυσοκαλυβίτης συμβουλεύει τη μέλλουσα Μητέρα να προσεύχεται, να ακούει γλυκιά, κλασσική μουσική, να θαυμάζει τον ήλιο που ανατέλλει, τα ωραία τοπία, τα λουλούδια, την άνοιξη και τον έναστρο Ουρανό. Να μιλάει λιγότερο και να προσεύχεται περισσότερο για το παιδί της, την οικογένειά της, τα αγαπημένα της πρόσωπα.

Ο σεβαστός Επίσκοπος Παντελεήμων Φωστίνης διακρίνει τέσσερα στάδια διαπαιδαγώγησης του Παιδιού στην πρώτη Παιδική Ηλικία.

Το πρώτο στάδιο είναι η προγεννητική περίοδος. Η μητέρα μπορεί να χαιδεύει το έμβρυο, να προσεύχεται για αυτό και να διατηρεί γαλήνη και καλή ψυχική διάθεση.

Το δεύτερο στάδιο είναι το στάδιο της γαλακτοτροφίας. Η μητέρα οφείλει μαζί με το γάλα να προσφέρει στο μωρό της αγάπη, στοργή κι ευχές να είναι ευτυχισμένο, χαρούμενο, υγιές. Να ακούει όμορφη μουσική, να είναι ήρεμη και να έχει καλή διάθεση.

Το τρίτο στάδιο διαπαιδαγώγησης είναι όταν το παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα, περιεργάζεται το περιβάλλον και με ανοικτά τα μάτια της ψυχής του ρουφάει λαίμαργα τις εικόνες που βλέπει, τα παραδείγματα των μεγάλων.

Το τέταρτο στάδιο διαπαιδαγώγησης λαμβάνει χώρα όταν το παιδί αρχίζει να μιλάει και η μητέρα, η γιαγιά μπορούν με παραμύθια, ιστοριούλες και συμβουλές  να κατευθύνουν το παιδί σε ευγενείς δρόμους ζωής.

Ένα πολύ μεγάλο δώρο για το μέλλον του παιδιού είναι η μουσική αγωγή από τις πρώτες μέρες της ζωής του. Η μουσική αγωγή θα το βοηθήσει να αποκτήσει γαλήνη, ευτυχία, αισιοδοξία κι ελπίδα ενώ παράλληλα να γίνει καλός μαθητής>>.

Ακολούθησε ζωηρός διάλογος με αρκετά ερωτήματα προς τους ομιλητές. Ευελπιστούμε ότι ο νέος αυτός κύκλος σεμιναρίων, που λαμβάνει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας, θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο για προβληματισμό και αλλαγή στάσης ζωής των γονέων και υποψήφιων γονέων ως αφορά τη στάση τους στην αγωγή των παιδιών. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στον συγκεκριμένο κύκλο σεμιναρίων γιατί η γνώση μας κάνει πιο δυνατούς και αποτελασματικούς.

Η επόμενη ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, 6.30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του ναού μας.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Facebooktwittergoogle_plus

Αποκλεισμός Σχολίων.