Εορτή Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε το Γενέθλιο της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας την 8η Σεπτεμβρίου 2019.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) τόσο στον Εσπερινό, την παραμονή της εορτής Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, όσο και κατά τη Θεία Λειτουργία το πρωί της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ενώ στο αναλόγιο διηκόνησαν η Γερόντισσα Σιλουανή και οι μοναχές της Μονής με τις μελωδικές τους φωνές.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας, την σημασία της οποίας τονίζουν οι Πατέρες της Εκκλησίας. Ο κ. Γεώργιος ανέφερε ότι η εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας κατά τον Μέγα υμνογράφο Ανδρέα Κρήτης, αποτελεί «τῶν ἑορτῶν προεισόδιον καί τοῦ κατά Χριστόν μυστηρίου προοίμιον». Τόνισε ότι: «ἡ σημερινή ἑορτή τῆς Γεννήσεως τῆς Θεοτόκου εἶναι “τῶν ἑορτῶν προεισόδιον”, γιατί τό ἐκκλησιαστικό λειτουργικό ἔτος, πού ἀρχίζει τήν πρώτη Σεπτεμβρίου, ἐπισημαίνεται ἰδιαίτερα μέ τήν ἑορτή τῆς Γεννήσεως τῆς Θεοτόκου, γι’ αὐτό καί ἡ λαμπρότητα τοῦ σημερινοῦ ἑορτασμοῦ τοῦ Γενεσίου τῆς Παναγίας εἶναι, κατά τόν ἱερό Φώτιο, γεγονός ὀφειλόμενο στό ὅτι ἡ Ἑορτή ἔχει “τά πρεσβεῖα τιμῆς ἔναντι πάσης ἄλλης”. Εἶναι, ὅμως, ἡ σημερινή ἑορτή “καί τοῦ κατά Χριστόν μυστηρίου προοίμιον”, γιατί ἡ Παρθένος Μαρία, τῆς ὁποίας τή γέννηση σήμερα ἑορτάζουμε, θά γίνει συνυπουργός στό μέγα μυστήριο τῆς σαρκώσεως τοῦ Υἱοῦ καί Λόγου τοῦ Θεοῦ, καί, κατ’ ἐπέκταση, θά γίνει συλλειτουργός τῆς σωτηρίας τοῦ ἀνθρωπίνου γένους».

Τέλος, ο κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο και ευχήθηκε στην οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Σιλουανή μοναχή και τη συνοδεία της, καθώς και σε όλους τους πιστούς Χρόνια πολλά, και να μιμηθούμε το έξοχο παράδειγμα της θεοσέβειας και αγιότητας της Παναγίας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η λιτάνευση της εικόνος της Παναγίας πέριξ του Καθολικού  και εν συνεχεία η αρτοκλασία στο καλαίσθητο και περιποιημένο από τις μοναχές προαύλιο – όπως άλλωστε και ολόκληρο το Μοναστήρι –  που κατακλύστηκε από πλήθη ανθρώπων μικρών και μεγάλων, που προσήλθαν στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή, για να κάμψουν ευλαβικά το γόνυ της ψυχής στη χάρη Της και να εκζητήσουν το έλεος, τη συγγνώμη και τη βοήθειά Της με τις πρεσβείες προς τον εξ  Αυτής τεχθέντα Σωτήρα Χριστό.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Η Γέννηση της Θεοτόκου εορτάστηκε και στο Μοναστήρι της Λυκούρεση, όπου το Καθολικό είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Παναγίας. Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου. Το θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κυριαζής, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Μετά τον Εσπερινό έγινε η λιτάνευση της εικόνος της Παναγίας πέριξ της Μονής και εν συνεχεία η αρτοκλασία στο καταπράσινο προαύλιο της Μονής, όπου οι ύμνοι από τα χείλη των καλλικέλαδων ψαλτών διάνθισαν τη γαλήνη και την ησυχία του δειλινού στην πανέμορφη ιστορική Μονή. Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδίδων κ. Χριστοφόρο, στη Γερόντισσα Λυδία και στους πιστούς Χρόνια πολλά και οι πρεσβείες της Θεοτόκου προς τον Κύριο να τους συνοδεύουν.

 

Facebooktwitter

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.imtl.gr/?p=48172