Κυριακή της Ορθοδοξίας

Σήμερα, 21 Μαρτίου 2021, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Θηβών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε τμήμα του «Συνοδικού της Ορθοδοξίας», σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας σε ανάμνηση του γεγονότος της αναστήλωσης των ιερών εικόνων.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στην αναστήλωση των ιερών εικόνων, που η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει. Ανέφερε ότι ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Θεόδωρος ο Στουδίτης και όλοι οι ομολογητές της πίστης μας, τονίζουν ότι οι εικόνες δεν είναι ειδωλολατρία, διότι «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει». Τόνισε ότι οι εικόνες μας διδάσκουν και μας κατηχούν στην αλήθεια, και στις εικόνες ιστορείται ο Χριστός, ο οποίος ενηνθρώπησε, ιστορούνται γεγονότα της ζωής του Χριστού και τα μαρτύρια των αγίων.

Ανέφερε, επίσης,  πως σήμερα τιμούμε και τα ιερά πρόσωπα, που αγωνίσθηκαν να διατηρήσουν ανόθευτη την αλήθεια της πίστης μας και να μας οδηγήσουν στο σωστό δρόμο, κι εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε αυτή την αλήθεια και να εντρυφήσουμε σε αυτή. Και τόνισε ότι η ορθοδοξία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ορθοπραξία, αλλά πρέπει να συμπορεύονται.

Και ευχήθηκε να γεμίσει η ψυχή μας τώρα στην αρχή της Αγίας Τεσσαρακοστής με ενίσχυση, με πνευματική χαρά και αγαλλίαση και να αφήσουμε τη Χάρη του Θεού να πλημμυρίσει τις καρδιές μας. Τέλος, προέτρεψε όλους να προσέχουν την πνευματική αλλά και την σωματική τους υγεία και ευχήθηκε σύντομα να περάσει αυτή η πανδημία που ταλαιπωρεί όλη την υφήλιο.

Το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, εορτή του δια κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αλιάρτου, όπου στο τέλος τέλεσε το 40ήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Αθανασίου Καπούλα.  Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τέλεσε στη Θήβα την κηδεία της μητέρας της μικρής Μαργαρίτας, Γεωργίας που έχασε τη ζωή της από τον κορωνοϊό όπως και πριν λίγες ημέρες η κόρη της, και ευχήθηκε ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές τους και να δίνει κουράγιο και παρηγοριά στους οικείους τους, που αποχωρίστηκαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Facebooktwitter

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.imtl.gr/?p=57163