Εορτή Αγίου Γερασίμου

Στις ιερές ακολουθίες που τελέστηκαν για την εορτή της ανακομιδής του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου της Κεφαλλονιάς και της Ορθοδοξίας Αγίου Γερασίμου του θαυματουργού στην Ιερά Μονή Ομαλών Κεφαλλονιάς συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος.

Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 στον νέο περικαλλή Ναό του Αγίου στην Ιερά Μονή Του, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος συγχοροστατούντων του οικείου Ποιμενάρχη Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και του νέου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος παίρνοντας αφορμή από την εορτή της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου αναφέρθηκε στην σημασία του σώματος τονίζοντας ότι: «Μυστικός προορισμός του σώματος είναι να γίνει ναός του Κυρίου». Ανέφερε ότι: «πάντα τα ιερά λείψανα με την αφθαρσία τους, την μυροβλυσία και τη χάρη των θαυματουργικών ιάσεων  και γενικά των θαυμάτων παρέχουν μια πρόγευση της Ανάστασης και μια απόδειξη της κατά χάριν υπερβάσεως εν Χριστῷ των νόμων της φθοράς και του θανάτου». Τόνισε ότι: «Ο Άγιος Γεράσιμος έλαβε την χάριν της αφθαρσίας του σώματος και της θαυματουργίας την δωρεά από τον Θεό, επειδή στην επίγεια πορεία Του δεν κυριεύθηκε από την ακηδία, δηλαδή πνευματική αδιαφορία, αλλά συνειδητά και εκούσια σήκωσε το σταυρό και κατέστη δοχείο του Αγίου Πνεύματος με ένθερμη πίστη προς τον Θεό, διαρκή μετάνοια και έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον. Αυτό είναι το μυστικό της πνευματικής επιτυχίας, ο μόνος δρόμος της σωτηρίας, που συνεπέλεξαν να ακολουθήσουν οι άγιοι. Αυτός ο δρόμος αποτελεί πρόκληση και πρόσκληση για καθένα από εμάς και σήμερα» και έκλεισε το λόγο του λέγοντας ότι: «Ο όσιος πατήρ ημών Γεράσιμος φέροντας ως ένδυμα την σωματική αφθαρσία μάς προσκαλεί σε μια αναγεννημένη καινή (νέα) ζωή, η οποία αρχίζει από εδώ και συνεχίζει πέραν του τάφου, και εμάς όλους που τον τιμούμε ευσεβώς, δια της μετανοίας να αξιωθούμε να αναστηθούμε από τη χώρα των ζωντανών νεκρών που επιβιώνουμε, στην πάμφωτη χώρα της όντως ζωής, στην ευλογημένη Βασιλεία των Ουρανών, στη χώρα των αγίων». Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε ευχαριστίες και την αδελφική του αγάπη προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο για την πρόσκληση, ευχαρίστησε την οσιώτατη Γερόντισσα και τις μοναχές της Μονής που καθημερινά προσεύχονται στον Άγιο για όλους τους χριστιανούς και ευχήθηκε σε όλους πλούσια τη χάρη του Θεού με τις πρεσβείες του Αγίου Γερασίμου.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 19 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος συγχοροστάτησε με τον Σεβ. Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο στον Εσπερινό που τελέστηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την Ιστοσελίδα https://ekefalonia.gr/

 

Facebooktwitter

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.imtl.gr/?p=60865