Εορτή ανακομιδής και μετακομιδής ιερού λειψάνου Αγίου Νικολάου

Το εσπέρας της Παρασκευής 19 Μαίου 2023, παραμονή της εορτής της  ανακομιδής και μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου Μύρων της Λυκίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Διστόμου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά πανοσ. αρχιμ. π. Σεραφείμ Παυλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις τρείς ανακομιδές του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου, που αναφέρει ο Συναξαριστής, καθώς και στην τιμή των αγίων λειψάνων. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους δρόμους της κωμοπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του προς τους πιστούς αναφέρθηκε στην Αγία Φωτεινή με αφορμή την απόδοση της εορτής της Σαμαρείτιδας, καθώς και στην Αγία Λυδία, την πρώτη ευρωπαία χριστιανή, η οποία ήταν επιφανής επιχειρηματίας της εποχής και βαπτίστηκε χριστιανή από τον Απόστολο Παύλο. Επίσης, ανέλυσε τι σημαίνει ανακομιδή ιερών λειψάνων και επεσήμανε το μήνυμα σεβασμού στο σύνολο άνθρωπο, ψυχή και σώμα. Αναφέρθηκε στο σεβασμό του σώματος, το οποίο τιμάμε και δεν καταστέφουμε, όπως συμβαίνει με την αποτέφρωση, διότι σύμφωνα με την πίστη της Eκκλησίας συνολικά ο άνθρωπος αγιάζει και χαριτώνεται.

Το πρωΐ του Σαββάτου 20 Μαΐου 2023 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στο Μπισμπαρδάκι Λεβαδείας. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στην ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου και στη σημασία που έχουν τα ιερά λείψανα των Αγίων και την τιμή με την οποία τα περιβάλλει η Εκκλησία. Μετά τη Θεία Λειτουργία στον αύλειο χώρο της Μονής προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές.

Facebooktwitter

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.imtl.gr/?p=75121