ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ, ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΛΙΔΟΣ
4η Πανελλήνια Συνάντηση Ορθοδόξων Νέων
«ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ»
Παρασκευή 18 – Κυριακή 20 Αυγούστου 2023
Κατασκηνώσεις «Ι.Μ. ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ – ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ»
Δαύλεια Βοιωτίας

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας & Αυλίδος κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Με πολλή χαρά δέχτηκα την πρόταση του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου Θερμού, αγαπητού Κληρικού και εκλεκτού συνεργάτου της Τοπικής μας Εκκλησίας, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με τη νεότητα ως και του κου Αλέξη Λάππα, για την από κοινού διοργάνωση και διεξαγωγή της 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ορθοδόξων Νέων στις εγκαταστάσεις των Νεανικών Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στην αγκαλιά της Παναγίας μας στην Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ στον Παρνασσό.
Μετά από την πανδημία και την περίοδο της απομόνωσης το συνέδριο αυτό, στον ευλογημένο χώρο, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί θα μας δώσει την ευκαιρία, να συναντηθούμε, να συμπροβληματιστούμε για ζητήματα πού μας αφορούν, και να βιώσουμε κοινές εμπειρίες.
Το θέμα της συνάντησης είναι επίκαιρο και χάρη στις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των συνέδρων ευελπιστώ ότι θα προκαλέσει έναν γόνιμο και παραγωγικό διάλογο, ώστε να καταλήξουμε σε πολύτιμα συμπεράσματα.
Σας προσκαλούμε, λοιπόν, και σας περιμένουμε στις εγκαταστάσεις μας.
Καλώς να ορίσετε!
Καλή αντάμωση!
Καλή επιτυχία στη διοργάνωση του Συνεδρίου!
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Με την ευλογία του Θεού και τις ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου, σας προσκαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση Ορθοδόξων Νέων, με τίτλο: «Για μια Ζωή με Νόημα, σε μια Κοινωνία που αλλάζει».
Από το 2018 νέες και νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών, συναντιόμαστε στο περιβάλλον μιας κατασκήνωσης που μας φιλοξενεί και μέσα από την ποικιλία εισηγήσεων από Θεολόγους και Επιστήμονες Ψυχικής Υγείας με αγάπη και ενδιαφέρον στη σχέση της Πίστης μας με τον σύγχρονο νέο άνθρωπο και τις Ομαδικές Συζητήσεις, δίνεται χώρος και χρόνος επεξεργασίας, διαλόγου, προβληματισμού και γνωριμίας των συμμετεχόντων.
Η συμμετοχή και φιλοξενία είναι δωρεάν, όπως δωρεάν είναι και η μεταφορά με δύο λεωφορεία (ένα εκ Θεσσαλονίκης και ένα εξ Αθηνών).
Ζωή με νόημα!
Στην προσπάθεια για νοηματοδότηση της επίγειας ζωής του, ο “δυτικός άνθρωπος”, παλεύει με το νόημα της ιερότητας του προσώπου του. Αυτός έδωσε στην αρχαιότητα στους θεούς του ανθρώπινο πρόσωπο. Αυτός θύμωσε με την μικρή διάρκεια της επίγειας ζωής του και αυτός ανήγαγε σε τέχνη την χρήση του “άλλου” για ίδιο όφελος, την αξία της ατομικότητας και της ιδιοκτησίας, την θεοποίηση της επιδερμίδας του. Ταυτόχρονα στην προσπάθεια για μια πιο ελεύθερη ζωή, κατάφερε να απαξιώσει την αξία μιας ελευθερίας που θα φρόντιζε όλες τις εκφάνσεις της ύπαρξής του, πέρα και πάνω από την ύλη ή το ηδονικό. Μιας ελευθερίας που θα αναγνώριζε όχι μόνο την λογική του αλλά και το ψυχοσυναισθηματικό ή πνευματικό που περιλαμβάνεται σε κάθε σκέψη και πράξη του, σε κάθε ανθρώπινη σχέση.
Σε μια κοινωνία που αλλάζει!
Η εποχή μας είναι ακραία μεταβατική. Περιέχει πολλά χαρακτηριστικά. Συνθλιβόμενοι από το μεγαλείο της ανθρώπινης δυνατότητας, διαλέγουμε την εκτονωτική αποδέσμευση από την απελευθέρωση, αφήνωντας τον υπαρξιστή επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος Viktor Frankl να αναζητά την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης για το πώς ο άνθρωπος στέκεται, τι νόημα δίνει ο ίδιος, τι επιλογές κάνει, μπροστά στην παράλογη και παράδοξη επιβολή του κακού. Τι μας συμβαίνει σήμερα;
Πολιτισμικά στον δυτικό κόσμο και διαδικτυακά ζούμε στην μετα-μοντέρνα εποχή, με την συνύπαρξη μοντέρνων ή και παραδοσιακών στοιχείων και συνηθειών. Κεντρική αξία η εκπλήρωση της επιθυμίας και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και τον αυτοπροσδιορισμό. Ταυτόχρονα παλεύουμε να γεφυρώσουμε την αμφισβήτηση που περιλαμβάνει το πρόθεμα “μετά” με τις ήδη καταγεγραμμένες μέσα μας και στο βάθος μας, πολιτισμικές αναφορές χιλιάδων χρόνων. Οι πόλεμοι κι οι καταστροφές ωστόσο στον κόσμο γύρω μας, μιλάνε για μια άλλη πραγματικότητα, μια πραγματικότητα μίσους, φανατισμού, μαζοποίησης σε ιδεολογικές ομάδες. Οι πόλεμοι δεν είναι καινούργιοι· είναι επαναζωπυρώσεις (επανέναρξη) παλιότερων συγκρούσεων ή προβλημάτων, που δεν έχουν ουσιαστικά στο παρελθόν επιλυθεί. Οι πόλεμοι δηλαδή θυμίζουν αυτά που κοινωνικά και ψυχοσυναισθηματικά έχουμε “καταπιεί” χωρίς επεξεργασία.
Κι η Πίστη μας;
Ένας Χριστός αδελφός παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ να προτείνει ένα άλλο μοντέλο σχέσεων και οικονομίας, ένα άλλο σύστημα αξιών, μια ανατρεπτική κοσμοαντίληψη βασισμένη στην Αγάπη. Μια πρόταση ζωής όπου ο άλλος γίνεται οδηγός στην γνώση του εαυτού και η σχέση μαζί του, κλειδί στην Ειρήνη.
Σας περιμένουμε να γνωριστούμε από κοντά!
Για την Διοργάνωση
Αλέξης Λάππας και Νίκη Δράγου
Υπεύθυνος Φιλοξενίας: Πρεσβύτερος π. Αθανάσιος Κώτσου
Επιστημονικός Συντονιστής: Αλέξιος Λάππας
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
π. Σιλουανός Πεπονάκης
Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου.
π. Βαρνάβας Γιάγκου
Ηγούμενος Ι. Μονής Αγίας Θεοδώρας
Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης
π. Νικόλαος Λουδοβίκος
Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας
Επισκέπτης Καθηγητής του Ορθοδόξου Ινστιτούτου του Cambridge
π. Βασίλειος Θερμός
Πρωτοπρεσβύτερος, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων
Αναπληρωτής καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών
π. Σπυρίδωνας Βασιλάκος
Πρωτοπρεσβύτερος – Συγγραφέας
Εφημέριος Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών.
π. Ερμόλαος Σιμωνοπετρίτης
Μοναχός
Πένυ Παπακωνσταντίνου
Εκπαιδευτικός, Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Συστημική Συντονίστρια Ομάδας
Πέτρος Λέκκος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ενηλίκων, Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχιάτρων Μ. Βρετανίας
Ανδρονίκη Δράγου
Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Υπαρξιακή – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Αλέξης Λάππας
Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Ομαδικός Θεραπευτής, Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχιάτρων Μ. Βρετανίας
Πρόγραμμα
| Παρακευή 18 Αυγούστου 2023 | |
| 13.00 – 14.00 | Προσέλευση – Εγγραφές |
| 14.00 – 15.00 | Γεύμα & Γνωριμία με τον υπεύθυνο φιλοξενίας μας π. Αθανάσιο Κώτσου |
| 15.00 – 16.00 | Παρουσίαση – Γνωριμία Συμμετεχόντων Νέων |
| 16.00 – 17.00 | Ελεύθερος Χρόνος |
| 17.00 – 18.30 | Έναρξη Τριημέρου |
| Χαιρετισμοί: Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γεώργιος π. Βασίλειος Θερμός (Διαδικτυακά) |
|
| Εισήγηση – Συζήτηση: Ηγούμενος Σιλουανός &“Η πρόκληση της πίστης στον αιώνα της υποδούλωσης.” |
|
| 18.30 – 18.45 | Διάλειμμα |
| 18.45 – 20.00 | Εισήγηση – Συζήτηση: Αλέξης Λάππας “Στον σπασμένο Καθρέφτη, γεννιέται ο Αδελφός κι η Αγάπη!” |
| 20.00 – 21.00 | Δείπνο |
| 21.00 – 22.00 | Ομάδες Αναστοχασμού |
| 22.15 | Απόδειπνο |
| Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 | |
| 08.30 | Εγερτήριο |
| 09.00 – 09.15 | Πρωινή Προσευχή |
| 09.30 – 10.15 | Πρωινό |
| 10.30 – 11.30 | Εισήγηση – Συζήτηση: π. Ερμόλαος Σιμωνοπετρίτης “Σκέψεις Κοιτάζοντας τον Κόσμο από τον Άθω” |
| 11.30 – 12.00 | Διάλειμμα |
| 12.00 – 13.30 | Κοινή Εισήγηση – Συζήτηση:π. Βαρνάβας Γιάγκου, π. Σπυρίδωνας Βασιλάκος “Τα Παιδιά της Ανησυχίας” |
| 14.00 – 15.00 | Γεύμα |
| 15.00 – 17.00 | Χρόνος Ελεύθερος Προγράμματος |
| 17.00 – 18.30 | Εισήγηση – Συζήτηση: π. Νικόλαος Λουδοβίκος “Ιδιωτική ή Αμοιβαία Νοηματοδότηση;” |
| 18.30 – 19.00 | Διάλειμμα |
| 19.00 – 20.00 | Εισήγηση – Συζήτηση: Πέτρος Λέκκος “Η Ευαλωτότητα ως προϋπόθεση Προσωπικής Ανάπτυξης και δημιουργίας Σχέσεων” |
| 20.00 – 21.00 | Δείπνο |
| 21.00 – 22.00 | Ομάδες Αναστοχασμού |
| 22.15 | Απόδειπνο |
| Κυριακή 20 Αυγούστου 2023 | |
| 08.00 – 10.30 | Θεία Λειτουργία Ιερά Μονή Νέας Ιερουσαλήμ |
| 10.30 – 11.00 | Πρωινό |
| 11.00 – 12.30 | Εισήγηση – Συζήτηση: Ανδρονίκη Δράγου “Από το “Εγώ κι Εσύ”, στο “Μαζί” ως Πρόσωπα Αγάπης” |
| 12.30 – 13.00 | Χρόνος Ελεύθερος Προγράμματος |
| 13.00 – 14.00 | Ομάδες Αναστοχασμού |
| 14.00 – 15.00 | Αποχαιρετιστήριο Γεύμα – Κλείσιμο |
| 15.30 | Αναχώρηση Λεωφορείων |
| Περιγραφή Ομάδων Αναστοχασμού:
Η Ομάδα Αναστοχασμού είναι μια ομάδα που ενισχύει το διάλογο και τη δυνατότητα μοιράσματος στην ομάδα σκέψεων, συναισθημάτων και προβληματισμών. Δίνει χώρο για επιπλέον επεξεργασία θεμάτων και ζητημάτων που αφορούν την εμπειρία της κοινότητας. |
|















