Η Εορτή του δια Κολλύβων Θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος – Κυριακή της Ορθοδοξίας

Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, εορτή του δια κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας, συμπροσευχομένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και πολλών πιστών από τις γύρω περιοχές.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μιλώντας προς τους πιστούς αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής και την συμβολή των μοναχών της στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, οι οποίοι ειδοποιούσαν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για την εισβολή εχθρών, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες ανασυγκρότησής της, αφού είχε διαλυθεί μετά και την φυγή των τελευταίων μοναχών της, την εποχή της Επανάστασης, οι οποίοι ακολούθησαν τους επαναστάτες στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας. Αναφέρθηκε στην πρώτη επίσκεψή του στη Μονή μαζί με τον μακαριστό Γέροντά του, τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρό Νικόδημο Γραικό και στις δυσκολίες πρόσβασης στο βράχο, όπου βρίσκεται η Μονή, και στη συνέχεια στο έργο που επιτελέστηκε για την ανασυγκρότηση της Μονής. Και τόνισε ότι η Μονή αυτή είναι μια μικρή μαγιά, όπως ακριβώς η μαγιά που φουσκώνει το ψωμί.

Ο  Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ευχαρίστησε το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για το έργο της ανασυγκρότησης της Μονής, αλλά και για όλο το έργο του και την αγάπη του στη Βοιωτία και  του ευχήθηκε υγεία και έτη πολλά. Επίσης, αναφέρθηκε στον Άγιο Θεόδωρο και το θαύμα των κολλύβων και ευχήθηκε ο Άγιος Θεόδωρος να πρεσβεύει στον Κύριο για όλους.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του ομωνύμου χωρίου, όπου τέλεσε την εξόδιο ακολουθία του ιατρού Κωνσταντίνου Τοπολιάτη, πρώην Δημάρχου Κορωνείας.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την αναστήλωση των ιερών εικόνων, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ιερούργησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Θηβών. Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο γεγονός της αναστήλωσης των ιερών εικόνων και στη σημασία που έχουν για τη ζωή της Εκκλησίας και τόνισε ότι απονέμουμε τιμητική προσκύνηση στις εικόνες και δεν τις λατρεύουμε ως είδωλα, διότι, όπως μας διδάσκει η Εκκλησία: «Ἡ γάρ τῆς εἰκόνος τιμή ἐπί τό πρωτότυπον διαβαίνει καί ὁ προσκυνῶν τήν  εἰκόνα, προσκυνεῖ ἐν αὐτῇ τοῦ ἐγγραφομένου την ὑπόστασιν», και αναφέρθηκε στην έμψυχη εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο.

Στο τέλος της Θ.Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστη τον μαθητή της Γ΄ Γυμνασίου και μαθητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως κ. Παναγιώτη Παπαχριστοδούλου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των ιερών εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού και ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας, την απόφαση της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που αναφέρεται στην προσκύνηση των ιερών εικόνων.

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Θηβών, ο οποίος πανηγυρίζει το δια κολλύβων θαύμα του Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος, το εσπέρας του Σαββάτου 23 Μαρτίου στο μεθέορτο Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, πλαισιούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεώς μας και άλλων Μητροπόλεων και πλήθος πιστών. Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και ευλογημένα, ενώ ο Εφημέριος της ενορίας πανοσ. αρχιμ. π. Δανιήλ Στέφας ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο για τη συμμετοχή του στην πανήγυρη του Ναού και του δώρισε μια εικόνα των Βοιωτών Αγίων. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας των Αγίων Θεοδώρων με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής του Δήμου Θηβαίων.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.imtl.gr/?p=82411