Β΄ Χαιρετισμοί – Κατανυκτικός Εσπερινός στο Βαθύ Αυλίδος

Το εσπέρας της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος μετέβη στο Παύλο, όπου μαζί με τους κατοίκους του χωριού υποδέχτηκε την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυίδ από την ομώνυμη Ιερά Μονή στην Εύβοια. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στη Β΄στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας.

Στο κήρυγμα προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το στίχο των Χαιρετισμών της Παναγίας: “Χαῖρε, ἀνόρθωσις τῶν ἀνθρώπων· χαῖρε, κατάπτωσις τῶν δαιμόνων”, η οποία γέννησε το Χριστό και ανόρθωσε την πεπτωκυία φύση των ανθρώπων. Και αναφέρθηκε στην ταπείνωση και απλότητα της Παναγίας καλώντας όλους να ακολουθήσουν το δρόμο της ταπείνωσης, όπως ο Χριστός μάς δίδαξε. Επίσης, ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Μονής του Οσίου Δαυίδ για την μεταφορά της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ και ευχήθηκε σε όλους πλούσιες τις ευλογίες του Οσίου.

Το Σάββατο το πρωί, 30 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Καπαρελλίου και στη συνέχεια τέλεσε τα μνημόσυνα δυο ενοριτών.

Το εσπέρας της Κυριακής 31 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη Βαθέος Αυλίδος με την συμμετοχή των ιερέων της περιοχής και των κατοίκων της κωμοπόλεως. Στο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον ύμνο του Κατανυκτικού Εσπερινού: “Νηστείας ἐναρξάμενοι, Ἑβδομάδος τῆς τρίτης, τὴν Τριάδα τὴν σεπτήν, εὐφημήσωμεν οἱ πιστοί…” που οριοθετεί το χρόνο μας σε αυτό το στάδιο της Αγίας Τεσσαρακοστής, καθώς και την αναφορά μας στον Τριαδικό Θεό. Επίσης, αναφέρθηκε στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά και στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία που προβάλλει η Εκκλησία μας τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και ευχήθηκε καλή δύναμη και ενίσχυση στο υπόλοιπο της Αγίας Τεσσαρακοστής

Τους ύμνους του Κατανυκτικού Εσπερινού απέδωσαν χορός ιεροψαλτών από μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Σχολείον Ψαλτικής» με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά Αιτωλού Αμαρουσίου κ. Κωνσταντίνο Φωτόπουλο και χορός ιεροψαλτών υπό των αυταδέλφων π. Γεωργίου Χαρίση της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου και κ. Στάμου Χαρίση Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Θήβων.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.imtl.gr/?p=82692