80 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Διστόμου

80 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το ολοκαύτωμα του Διστόμου της 10ης Ιουνίου 1944.

Το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2024 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Διστόμου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά παν. αρχιμ. π. Σεραφείμ Παυλίδη, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. Στη συνέχεια ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο που απουσιάζει στη γενέτειρά του Νάξο, τέλεσε ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των 218 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, παρουσία της Εξοχωτάτης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Δένδια, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού κ. Δημητρίου  Χούπη, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, πλήθους κόσμου και όλων των κατοίκων του Διστόμου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στο Μαυσωλείο του Διστόμου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Παύλο, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Δήμαρχο Διστόμου- Αράχωβας-Αντίκυρας κ. Ιωάννη Σταθά, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετέβη στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, όπου την ξενάγησε ο Ηγούμενος της Μονής παν. αρχιμ. π. Σεραφείμ Παυλίδης, και στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα στην Τράπεζα της Μονής, που παρέθεσε ο Δήμος Διστόμου. Επίσης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως πανοσ. αρχιμ. π. Γεώργιος Θανάσου διάβασε μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου προς την Εξοχωτάτη  Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://www.imtl.gr/?p=84680