Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Νέα των Ενοριών
  • Δεν υπάρχουν νέα
Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
EVS (European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Who's Online
20 visitors online now
12 guests, 8 bots, 0 members
Αρχείο

        Με την χάρη του Θεού εορτάστηκε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα η εορτή του Αποστόλου Ρούφου Α’ Επισκόπου των Θηβών. Στην Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος τέλεσε και την Χειροτονία του Διακόνου π. Γρηγορίου Αθανασίου εις Πρεσβύτερον. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Αποστόλου Ρούφου και απευθυνόμενος στο νέο πρεσβύτερο τον κάλεσε να μη λυγίσει στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει και να θυμάται ότι η διακονία του θα είναι πάντα μία διαρκής θυσία και προσφορά. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας πέριξ του Ιερού Ναού.

Facebooktwittergoogle_plus

smallagrypnia_kanonas

Facebooktwittergoogle_plus

          Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα όπως αρμόζει στη θρησκευτική και εθνική μας Παλιγγενεσία εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, η εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της εθνικής επετείου της 25ης Μaαρτίου 1821. Την παραμονή της διπλής εορτής ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον εσπερινό του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παραλίας Φάρου Αυλίδος και τον επίκαιρο λόγο κήρυξε ο π. Γαβριήλ Σέρβος.

           Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας ( Μητροπολιτικός ). Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λεβαδείας και εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου για την επίσημη Δοξολογία. Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να ματαίωσαν τη μαθητική παρέλαση αλλά τα λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη στους χαλεπούς καιρούς παραμένουν επίκαιρα για τον επαναπροσδιορισμό των θρησκευτικών και εθνικών αξιών της ζωής μας.

          ” Η ευκή του παπά του ευλογημένου και της πατρίδος μου και θρησκείας μου ως την σήμερον δεν με άφησε ο Θεός να ντροπιαστώ ”. Αυτό τόνισε ο Ποιμενάρχης μας ευχόμενος Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα.

Facebooktwittergoogle_plus

   Η ιστορική βυζαντινή μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτου, το μεγάλο σταυροπηγιακό βασιλομονάστηρο της Ρούμελης, αναδείχθηκε στο διάβα των αιώνων όχι μόνο τηλαυγής φάρος της χριστιανικής πίστης και ελπίδας, μα και ακατάλυτο δυναμάρι και έπαλξη των ηρωϊκών αγώνων του Γένους μας, της πονεμένης και αδούλωτης Ρωμιοσύνης, για εθνική ελευθερία και αποκατάσταση.

     Καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, από  το 1460 που υποτάχτηκε η Βοιωτία, το μοναστήρι πάλαιψε μεθοδικά και απεγνωσμένα για τη διατήρηση και διάσωσή του και τα κατάφερε. Σαν ποιμένας που προφυλάσσει τα πρόβατά του από τους άγριους λύκους, το μοναστήρι αγκάλιασε τους πτωχούς χωρικούς της περιοχής και τους στήριξε ηθικά, πνευματικά αλλά και υλικά.

     Μετά τα Ορλωφικά ο μεγάλος αρματολός της Ρούμελης καπετάν Ανδρίτσος (Ανδρέας Βερούσης), πατέρας του Οδυσσέα Ανδρούτσου, είχε  μεταβάλει το μοναστήρι σε καταφύγιο και ορμητήριό του, όπως μαθαίνουμε από τα Φωκικά του Κρέμου.

  Οι ραγιάδες δίκαια τον θεωρούσαν προστάτη, εκδικητή και φύλακα της τιμής και της περιουσίας  τους. Τα βλέμματα και οι καρδιές των σκλαβωμένων ήταν στραμμένα στο θρυλικό μοναστήρι. Ύστερα από πολλά ηρωικά κατορθώματα, που ύμνησε με πάθος η λαϊκή μούσα ο καπετάν Ανδρίτσος εγκατέλειψε τη μονή για να ενωθεί με τον ατρόμητο θαλασσομάχο της λευτεριάς Λάμπρο Κατσώνη, που είχε αρχίσει τη δράση του. Ανάμεσα στα παλληκάρια του Ανδρίτσου διακρίθηκαν για την ανδρεία τους και αρκετοί οσιολουκαΐτες μοναχοί, που άλλαξαν το θυμιατό με το καριοφίλι. Λίγο αργότερα η ηρωική δράση του καπετάν Καρκαλέτση (Γεωργίου Σίδερη) από το Στείρι, γύρω στο 1800, έκανε τη μονή του Οσίου Λουκά και πάλι πεδίο συγκρούσεων κλεφταρματολών και Τούρκων.

      Στη μεγάλη έκρηξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα η μονή του Οσίου Λουκά έγινε ο κρατήρας του επαναστατικού ηφαιστείου κατά την επιτυχημένη φράση του ιστορικού Ιωάννου Φιλήμονος. Αυτό που θεωρείται για το Μοριά η Αγία Λαύρα είναι για τη Ρούμελη ο όσιος Λουκάς και πρώτοι οι καλόγεροι ξεκίνησαν με πίστη και θάρρος τον μεγάλο αγώνα.

Αναφέρουμε τους πιο ονομαστούς οσιολουκαΐτες ένοπλους  αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Ησαΐας Νταλιάνης από το γειτονικό Στείρι, Παΐσιος Μαργέλος από το Δίστομο, Μακάριος από την Αγία Μαρίνα, Νεκτάριος Καμβασηνός από την Αράχωβα, Διονύσιος από το Ζερίκι, Ματθαίος από το Κυριάκι, Αμβρόσιος Κασάρας από τη Λιβαδειά. Όλοι οι αδελφοί της μονής κατά τον Κρέμο «ἐπρωταγωνίστησαν ὁ μέν μᾶλλον, ὁ δ’ ἧττον καί οὐδείς ἔστη θεατής ἀμέτοχος».

  Στις 12 Μαρτίου του 1821 μετά την ακολουθία του εσπερινού στον γυναικωνίτη του Καθολικού αποφασίσθηκε η εξέγερση και ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, στο παρελθόν Ηγούμενος της μονής και έμπιστος του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ όρκισε  τους πρωταγωνιστές στο ιερό Ευαγγέλιο, που μέχρι σήμερα σώζεται στο κειμηλιαρχείο της μονής.tetravaggelio

   Στις 27 Μαρτίου την αυγή και ενώ το μοναστήρι ήταν κατάμεστο από ένοπλους αγωνιστές αποφασισμένους για όλα, παρόντος και του θρυλικού Αθανασίου Διάκου και του επίσημου αποστόλου της Φιλικής Εταιρείας Αθ. Ζαρίφη μετά τον όρθρο, ο ίδιος ο Σαλώνων Ησαΐας με επισημότητα βγήκε στον αυλόγυρο μπροστά στο Καθολικό, ευλόγησε τα λάβαρα και τα Ρουμελιώτικα όπλα και εκήρυξε την έναρξη της επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα.

     Ο Σαλώνων Ησαΐας, που ανακηρύχθηκε μάλιστα ομόφωνα μέλος της Τριμελούς Επαναστατικής Επιτροπής, μια από τις ευγενέστερες και σεμνότερες μορφές του αγώνα, χάθηκε δυστυχώς νωρίς, πέφτοντας ηρωικά στο πεδίο της τιμής στη μάχη της Χαλκωμάτας-Αλαμάνας.salonon

  Έτσι η μονή του Οσίου Λουκά «οὐ μόνον ἐστία καί ὁρμητήριον τῆς ἐπανάστασης ἀνεδείχθη, ἀλλά καί σύμπαντα τά τέκνα αὐτῆς ἔταξεν ἐν τοῖς προμάχοις τῆς ἀγωνιζομένης πατρίδος».

     Δίκαια, λοιπόν,  έχει ορισθεί η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου κάθε χρόνο, ως ημέρα τιμής και μνήμης  με επίσημη εκδήλωση στη Μονή του Οσίου Λουκά, σαν ελάχιστη αναγνώριση και ευγνωμοσύνη για τη μέγιστη συμβολή στον Εθνικό Αγώνα.

 

 


Facebooktwittergoogle_plus

Το πρωί της Κυριακής 20 Μαρτίου 2016, ήτοι Κυριακή Α΄ των Νηστειών, εορτή της Ορθοδοξίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων της πόλεως του Ορχομενού και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού  Θωμά Κουμπούρα. 

      Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την εορτή της Ορθοδοξίας, για το μεγάλο έργο της διαφύλαξης και της μαρτυρίας της ορθόδοξης πίστης που έχει αναθέσει στους κληρικούς η αγία μας Εκκλησίας.

     Σε άλλο σημείο της ομιλίας του  αναφέρθηκε στον  Άγ. Ιωάννη τον Δαμασκηνό, ο οποίος λέγει ότι η προσκύνηση είναι σημείο ταπεινώσεως. Προσευχόμενοι ενώπιον των ιερών εικόνων, καταθέτουμε τα αιτήματα μας, διότι η εικόνα λειτουργεί ως μεσίτρια στην προσευχή μας. Με αυτό τον τρόπο η εικόνα γίνεται γέφυρα μέσω της οποίας υπαρξιακά προσκυνούμε την εικονιζόμενη μορφή και κατ’ επέκταση τον Τριαδικό Θεό. Διότι δεν αποδίδεται λατρεία στην ύλη αλλά στο σημαινόμενο πρόσωπο που παριστάνεται.

    Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας και την τέλεση του ιερού μνημοσύνου πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των ιερών εικόνων. 

    Το εσπέρας της ίδιας ημέρας τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου, Βαθέος Αυλίδος  ο Κατανυκτικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου και με την παρουσία των ιερέων της Αρχιερατικής Περιφερείας Αυλίδος.

   Ομιλητής του Κατανυκτικού Εσπερινού ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Τσεκούρας, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Σεραφείμ Δομβούς στο νόημα της Μ. Τεσσαρακοστής και για την εορτή της Ορθοδοξίας.

   Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή  για την εμπεριστατωμένη ομιλία του  και ευχήθηκε προς πάντας καλή δύναμη στον πνευματικό αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

 

Facebooktwittergoogle_plus

Το πρωί του Σαββάτου 19 Μαρτίου τ.ε. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στην περιοχή Ζάλτσας Λεβαδείας, συμπροσευχομένου του Μακαριωτάτου και πολυσεβάστου πνευματικού μας πατρός κ.κ. Ιερωνύμου.

   Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος στο κήρυγμά του τόνισε τη  σημαντική συνεισφορά της Μονής  στην ευρύτερη περιοχή και ανέπτυξε τα πνευματικά νοήματα και μηνύματα της περιόδου της Αγίας Τεσσαρακοστής, την οποία διανύουμε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσωπικότητα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τονίζοντας πως η σώφρων και νουνεχή παρουσία Του στο πηδάλιο της Ελλαδικής Εκκλησίας, αποτελεί κάτω από τις σημερινές   δυσχερείς για όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής συνθήκες μοναδική εγγύηση ασφαλούς πορείας και αυθεντικού προσανατολισμού, αφού έχει αποδειχθεί ο ικανός οιακοστρόφος, η ήρεμη δύναμη και σημείο αναφοράς όλων, Εκκλησιαστικών και Πολιτικών παραγόντων  της πατρίδος  μας και τέλος τον  ευχαρίστησε για τις προσπάθειές Του να αναγνωριστεί η νομική υπόσταση της Ιεράς Μονής.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον μεθεόρτιο εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Θηβών και προεξήρχε της λιτάνευσης της ιεράς εικόνας των Αγίων παρουσία των Τοπικών Αρχόντων της πόλεως των Θηβών και πλήθους πιστών.


Facebooktwittergoogle_plus

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ  

Σε κλίμα συγκίνησης και βυζαντινής μεγαλοπρέπειας τελέστηκε το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου  η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ , ο οποίος μέχρι πρότινος υπήρξε Κληρικός της Τοπικής μας                 Εκκλησίας.

Τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας, Νικαίας, Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου, Πειραιώς , Σιδηροκάστρου, Γλυφάδας, Σισανίου & Σιατίστης, του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, ο Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ο Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας, ο Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Τανάγρας και Μεθώνης.

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην πολυετή γνωριμία του με τον Μακαριώτατο και ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τόσο Εκείνον όσο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο για την άριστη σχέση και συνεργασία που τόσα χρόνια είχαν.

Ο Μακαριώτατος στη συνέχεια στη σύντομη προσλαλιά του αναφέρθηκε στα πολλά προσόντα που κοσμούν τον π. Γεώργιο.  Τόνισε πως καλείται πλέον να υπηρετήσει μια ιστορική Μητρόπολη με όλες τους τις δυνάμεις σωματικές και πνευματικές προς δόξαν Θεού.

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016 με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κ. Πολυκάρπου και του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός της εκλογής και χειροτονίας του π. Γεωργίου, η οποία επλήρωσε χαρά και ευφροσύνη τόσο τον ίδιο προσωπικά όσο και τον ιερό Κλήρο και το πλήρωμα της Τοπικής μας Εκκλησίας. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως ο νέος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος ανάλωσε τον εαυτό του στη διακονία όχι μόνο της πόλεως του Σχηματαρίου, την οποία ευόρκως και με περισσή αγάπη υπηρέτησε αλλά και γενικότερα την ευρύτερη επαρχία του Σχηματαρίου και όπου αλλού η Τοπική μας Εκκλησία τον κάλεσε. Τέλος, του ευχήθηκε έτη πολλά καρποφόρα και δημιουργική  Αρχιερατεία.

Α’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΝΩΜΗΣ

Το απόγευμα της Κυριακής 13 Μαρτίου 2016  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος προεξήρχε του Α΄ Κατανυκτικού Εσπερινού της Συγνώμης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λιβαδειάς, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου.

Με το πέρας της ιεράς  Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος άγιος Θηβών παρουσίασε στο εκκλησίασμα της πόλεως της Λεβαδείας     τον νέο Μητροπολίτη Καρπενησίου και του ευχήθηκε για μια ακόμη φορά έτη πολλά και καλή δύναμη για την  επιτέλεση των νέων του καθηκόντων. Στη συνέχεια ο άγιος Καρπενησίου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και  μίλησε καταλλήλως για το πνεύμα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την αξία της μετάνοιας και της προσευχής στη ζωή του χριστιανού, αναφερόμενος στην ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου. Τέλος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αφού πρώτα ο ίδιος ζήτησε συγχώρηση από τον ιερό κλήρο και το λαό έδωσε τη συγχώρηση και τις ευχές του σε όλους.

Facebooktwittergoogle_plus

Το πρωί της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου ε.ε. , ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος μετέβη στη Μονάδα Καυσίμων Αλιάρτου της Πολεμικής Αεροπορίας για να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου που ευρίσκεται εντός του χώρου του Στρατοπέδου, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Διοικητοῦ της Μονάδος κ. Βούλγαρη.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον Τίμιο Πρόδρομο και στην περίοδο του Τριωδίου που διανύουμε, τονίζοντας πως η περίοδος αυτή είναι από τις πιο σημαντικές αφού μας δίνεται η δυνατότητα να αγωνιστούμε πνευματικά με απώτερο σκοπό τη σωτηρία της ψυχής μας. Τέλος, ευχήθηκε προς όλους τους παρισταμένους υγεία και δύναμη στο έργο τους.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη δεξίωση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τον κ. Διοικητή, τους Αξιωματικούς, τους Σμηνίτες και το Πολιτικό Προσωπικό της Μονάδος.

Ο Σεβασμιώτατος σε ανάμνηση της ποιμαντικής επισκέψεώς του στην Μ.Κ. Αλιάρτου διένειμε σε όλους ως ευλογία μια Καινή Διαθήκη και μια εικόνα των ἐν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Ἁγίων.

small_20160224_101251 small_20160224_102626 small_20160224_093635 small_20160224_101234

Facebooktwittergoogle_plus

Στις 19 Φεβρουαρίου τιμάται από την αγία μας Εκκλησία, η μνήμη της οσιοπαρθενομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας. Και εφέτος η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας εόρτασε τη μνήμη της προστάτιδος της, στο Σχηματάρι στον Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος εστίασε σε δύο σημεία από τη βιοτή της οσιοπαρθενομάρτυρος Φιλοθέης, ήτοι στην θεάρεστη και ενάρετη πολιτεία της και την έμπρακτη αγάπη της προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο τους χαλεπούς χρόνους της Τουρκοκρατίας.

Το έργο της Οσίας θυμίζει έντονα τη «Βασιλειάδα». Η Μονή της έγινε πραγματικό λιμάνι προστασίας των ταλαιπωρημένων από τη σκλαβιά, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Η Οσία παρά τις αντιδράσεις των Τούρκων διαθέτοντας την πατρική της περιουσία οικοδομεί φιλανθρωπικά ιδρύματα, νοσηλευτήρια, ορφανοτροφεία και σχολεία για τα παιδιά των Αθηναίων. Πρωτοστατεί, διδάσκει με τα λόγια και τη βιοτή της, φροντίζοντας παράλληλα να σώσει από τον εξισλαμισμό τις νέες της πόλεως των Αθηνών.

Η όλη της δράση εξαγρίωσε τους διώκτες και κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας αγρυπνίας σε μονύδριο που είχε οικοδομήσει στα Πατήσια εισέβαλαν στο ναό, άρπαξαν την Αγία και την μαστίγωσαν με βαναυσότητα• το ασκητικό της σώμα δεν άντεξε πολύ, η Δορκάς των Αθηνών υπέκυψε. Το τίμιο λείψανό της φυλάσσεται ακέραιο μέχρι σήμερον στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε με την ευχή το όνομα της Αγίας που σημαίνει την θυσιαστική αγάπη για τον Θεό να αποτελέσει για όλους μας παράδειγμα αφιέρωσης όλης της ζωής μας στον Χριστό.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε προς τα μέλη της Ομοσπονδίας υγεία, δύναμη εξ ύψους, θείο φωτισμό και κουράγιο για να συνεχισθούν και να ενταθούν οι δραστηριότητες της Ομοσπονδίας.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε άρτος και κεράσματα από το Σύλλογο Γυναικών Σχηματαρίου «Αντιγόνη» στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού και στο Κ.Α.Π.Η. Σχηματαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγου Γυναικών Ν. Βοιωτίας κ. Άντζελα Πανταζή-Βασιληά ευχαρίστησε εκ μέρους της Ομοσπονδίας τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, ο Οποίος κάθε χρόνο αποδέχεται την πρόσκληση και τιμά με την παρουσία του την εορτή.

small_IMG_0430 small_IMG_0440 small_IMG_0419 small_IMG_0425

Facebooktwittergoogle_plus

Η   Ένωση Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου για μια ακόμη χρονιά έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς με αφορμή τα τριάντα χρόνια λειτουργίας της.

Της ως άνω εκδηλώσεως προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου. Και οι δύο ιεράρχες να σημειώσουμε πως τυγχάνουν απόφοιτοι της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στους εορτάζοντες Αγίους Ακύλα και Πρίσκιλλα, τονίζοντας τέλος τη μεγάλη προσφορά της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου.

Προ της απολύσεως τελέστηκε το ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων Ιεραρχών, Καθηγητών και Αποφοίτων της Σχολής . Τον λόγο έλαβε στο τέλος του ιερού Μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση σε περιστατικά που ο ίδιος εβίωσε κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στη Σχολή.

Εν συνεχεία ακολούθησε η τελετή ευλογίας της Βασιλόπιτας της Ένωσης.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος αυτής κ. Αθ. Ψυχογιός αφού πρώτα ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς που αποδέχθηκαν την πρόσκληση παρά το βεβαρημένο τους πρόγραμμα, εξέφρασε παράλληλα τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αιδ. Πρωτοπρ. π. Ανδρέα Μαρκόπουλο, Αντιπρόεδρο της Ένωσης για την επιμέλεια της όλης εκδηλώσεως και προς άπαντας τους παρισταμένους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης. Τέλος, ο κ. Ψυχογιός ανέλυσε τα πεπραγμένα της Ενώσεως για το έτος που παρήλθε.

 small_IMG_0407 small_IMG_0408 small_IMG_0398 small_IMG_0404

Facebooktwittergoogle_plus

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου τ.ε. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου του Αγίου Βλασίου που ευρίσκεται στον ομώνυμο λόφο στην πόλη της Λιβαδειάς.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Βλασίου, ο οποίος έζησε κατά τους χρόνους του βασιλιά Λικινίου (αρχές 4ου μ.Χ. αι.) και ήταν επίσκοπος Σεβαστείας. Θεωρείται διπλός προστάτης των ανθρώπων: και για τις παθήσεις του λαιμού και για την αποφυγή των επιθέσεων των αγρίων ζώων, ειδικά των λύκων και των τσακαλιών. 

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Άγιος ζώντας τον Χριστό φωτιζόταν ολόκληρος με το φως Εκείνου, γι’ αυτό και το φως αυτό σκορπούσε παντού: και με τις αστραπές του κηρύγματός του και με τη λαμπρότητα των θαυμάτων του και με το φέγγος του μαρτυρίου του. 

Με το πέρας της Ακολουθίας προσφέρθηκε εόρτιο κέρασμα και ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με το εκκλησίασμα.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Βλασίου ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Άσκρης, όπου ευρίσκεται παλαιός ναός του Αγίου Βλασίου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως για μια ακόμη χρονιά την Θεία Λειτουργία παρηκολούθησαν οι μαθητές των Σχολείων Άσκρης και Λεονταρίου. Μετά τη διανομή του αντιδώρου ο Σεβασμιώτατος μίλησε με τους μικρούς μαθητές, τους διδάσκοντες και τους διένειμε δώρα-ευλογίες.

Τέλος, μετέβη στον παλαιό ναό του Αγίου Βλασίου, όπου ετέλεσε δέηση.

small_IMG_0363 small_IMG_0366 small_IMG_0390 small_IMG_0351 small_IMG_0356 small_IMG_0358 

Facebooktwittergoogle_plus

Την Κυριακή το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Βαγίων παρουσία πλήθους πιστών της κωμοπόλεως. Με το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνος.

Το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Πυρίου Θηβών.

Στα κηρύγματά του σκιαγράφησε την προσωπικότητα του αγίου Αθανασίου, ο οποίος υπήρξε φλογερός ιεράρχης, μετείχε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και με τη διδασκαλία του θεμελίωσε τα δόγματα της πίστεώς μας, προτρέποντας τους πιστούς να μιμηθούν τη βιοτή του.

small20160117_193259 small20160117_192558

small20160118_091104 small20160118_085650 small20160118_090721

Facebooktwittergoogle_plus

Το Σάββατο το απόγευμα παραμονή της εορτής του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Αντωνίου Τανάγρας. Με το πέρας της Ακολουθίας έγινε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος.

Ανήμερα της εορτής ιερούργησε στον Ι. Ναό Αγίου Αντωνίου Αυλώνος, όπου τελέστηκε και ιερό μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των κτητόρων του Ι. Ναού.

Στα κηρύγματά του αναφέρθηκε στον άγιο Αντώνιο, τον επονομαζόμενο και «καθηγητή της ερήμου», ο οποίος διακρίθηκε για την άσκηση και τους πνευματικούς του αγώνες. Αποτελεί πρότυπο για κάθε χριστιανό και ιδιαίτερα σήμερα που κυριαρχεί η ύλη και ατομικισμός.

 

Facebooktwittergoogle_plus

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου τ.ε. τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον περικαλλή Ι. Ναό Οσίου Ιωάννου του Καλυβίτου στο Βαθύ Αυλίδος με αφορμή την ιερά μνήμη Του.

Στον Μ. Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, προσκληθείς υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Με το πέρας της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο για την αποδοχή της προσκλήσεως.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον διχασμό που ο Χριστός ήρθε να βάλει μεταξύ πνευματικών ανθρώπων οι οποίοι πράττουν το θέλημα και τις εντολές του Θεού, και αυτών όπου δεν πράττουν και δεν συμβαδίζουν με το Θέλημα του Θεού.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανδρεία του Οσίου Ιωάννη που επέδειξε κατά τον βίο του αλλά και στους σκληρούς κόπους της ασκήσεως του, που έβγαλαν καρπούς λαμβάνοντας τα ουράνια και ατελείωτα δώρα του Θεού στους αγωνιστές του.

Μετά το πέρας του Μ. Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Οσίου, παρουσία των αρχών και φορέων της περιοχής και πλήθους πιστών που προσήλθαν να τιμήσουν τον Όσιο Ιωάννη τον Καλυβίτη.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

Φωτογραφίες: Καρπαθάκης Ευάγγελος 

Facebooktwittergoogle_plus

Σε κλίμα κατανύξεως και πνευματικής ανατάσεως εορτάστηκε το άγιο δωδεκαήμερο στην Ιερά Μητρόπολή μας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεώργιου και την παρουσία πλήθους πιστών.

Την Πέμπτη 24η Δεκεμβρίου 2015 ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός των Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δοσίθεος Καστόρης, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεώς μας.

Ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λεβαδείας. Προ της απολύσεως χειροθέτησε σε Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Ιερολογιώτατο Διάκονο π. Σεραφείμ Παυλίδη και ευχήθηκε καταλλήλως στο εκκλησίασμα με αφορμή την εορτή των Χριστουγέννων.

Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, του χωρίου Άγιος Γεώργιος του Δήμου Λεβαδέων. Στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων και στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, με αφορμή την εορτή της Συνάξεως. Προ της απολύσεως διένειμε ευλογίες στους απόφοιτους μαθητές και μαθήτριες του παρελθόντος σχολικού έτους 2014-2015.

Τη Δευτέρα το απόγευμα 28 Δεκεμβρίου 2015 ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίων Νηπίων Πανάκτου, όπου ετέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών και πλήθους πιστών. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην εορτή των Χριστουγέννων και στο μαρτύριο των αγίων νηπίων από τον Ηρώδη. Ευχήθηκε στη Γερόντισσα της Ιεράς Μονής Σιλουανή μοναχή και στην αδελφότητα να τους δίδει ο Θεός δύναμη και ενίσχυση στον πνευματικό τους αγώνα.

Το πρωί της Πέμπτης 31ης Δεκεμβρίου 2015 ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως τους μαθητές και τις μαθήτριες του Κατηχητικού Σχολείου του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας, τα κορίτσια της Ορφανικής Στέγης «ΑΓΙΑ ΤΑΒΙΘΑ». Τα παιδιά έψαλλαν στον Σεβασμιώτατο τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και του ευχήθηκαν έτη πολλά! Ο Σεβασμιώτατος με τη σειρά του τους ευχαρίστησε και τους διένειμε δώρα και γλυκίσματα.

Εν συνεχεία παρουσία των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων ως και των Κληρικών και λαϊκών συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών της Μητροπόλεως η τελετή ευλογίας της Βασιλόπιτας με την ευκαιρία της ελεύσεως του Νέου Έτους.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως και ευχήθηκε προς όλους ο καινούριος χρόνος να είναι χαρούμενος και ελπιδοφόρος, γεμάτος υγεία , δύναμη και προπαντός ενότητα και συνεργασία για ό, τι όμορφο, ό,τι καλό αφορά τη ζωή μας, τον τόπο μας και την πατρίδα μας εν γένει. Επίσης, στο τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό και προνοιακό έργο που επιτελεί η Τοπική μας Εκκλησία αναφέροντας οικονομικά στοιχεία.

Την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016 ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Θηβών και ακολούθως ετέλεσε επίσημη Δοξολογία επί τη ενάρξει του Νέου Έτους παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών φορέων της πόλεως των Θηβών, ευχηθείς καταλλήλως προς άπαντας. Εν συνεχεία τέλεσε την Ακολουθία ευλογίας της Βασιλόπιτας στο Επισκοπείο Θηβών.

Την Τρίτη το πρωί 5 Ιανουαρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος παραβρέθηκε συμπροσευχόμενος στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου και τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό των Θεοφανείων στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Ρηγίνου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δοσίθεος Καστόρης, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεώς μας.

Ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων 6 Ιανουαρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λεβαδείας και τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Εν συνεχεία παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών μετέβη στις Πηγές της Κρύας για τον Καθαγιασμό των υδάτων και μίλησε επίκαιρα με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων τονίζοντας πως πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την αισιοδοξία μας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση που διέρχεται η χώρα μας και ευχήθηκε προς όλους έτη πολλά και ευλογημένα.

Το βράδυ της Τετάρτης 6 Ιανουαρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου της πόλεως του Ορχομενού. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην μετάνοια, χαρακτηριστικό γνώρισμα της ζωής του Τιμίου Προδρόμου και συνεχάρη τον Αιδ. Χαράλαμπο Χατζηχαραλάμπους εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Σκριπού) για το πολυσχιδές ποιμαντικό έργο που επιτελεί.

Στο τέλος στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο τέλεσε την Ακολουθία ευλογίας της Βασιλόπιτας και ευχήθηκε προς όλους καλή και ευλογημένη χρονιά!

Το πρωί της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου 2016 ιερούργησε στο Ιερό Ησυχαστήριο «Μητρός του Ηγαπημένου» και τέλεσε το ιερό μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Δημητριάδος κυρού Ηλιού Τσακογιάννη.


Facebooktwittergoogle_plus

panhgyris

Facebooktwittergoogle_plus

Στις 12 Δεκεμβρίου 2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Οινοφύτων. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη μορφή του αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος υπήρξε πρότυπο Επισκόπου. Τέλος, ευχήθηκε χρόνια πολλά για τις επικείμενες εορτές στο εκκλησίασμα.

smallIMG_0033 smallIMG_0007 smallIMG_0013 smallIMG_0021 smallIMG_0025 smallIMG_0028

Facebooktwittergoogle_plus

   Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δομβραίνης και ανήμερα της εορτής στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λεβαδείας.

    Στα κηρύγματά του αναφέρθηκε στην ισχυρή προσωπικότητα του μεγάλου ιεράρχου και στο γεγονός ότι υπήρξε  πρότυπο αληθινού ποιμένος , αφού στήριξε παντοιοτρόπως τους ανθρώπους της εποχής του, οι οποίοι κι εκείνοι διέρχονταν ποικίλες δυσκολίες.

   Τέλος, ευχήθηκε στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες έτη πολλά και ευλογημένα και κάθε θεϊκή ευλογία στη ζωή τους.

IMG_0095_small IMG_0103_small IMG_0111_small IMG_0124_small  IMG_0133_small

Facebooktwittergoogle_plus

afisaAgNikolaou

Facebooktwittergoogle_plus

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου τ.ε. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου στο ομώνυμο χωριό. Πλήθος πιστών από την γύρω περιοχή  συνέρρευσε για να τιμήσει τον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα.

Τη Δευτέρα το πρωί 30 Νοεμβρίου τ.ε. ο Σεβασμιώτατος προσκληθείς υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Σκάλας Ωρωπού.

Στα κηρύγματά του αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Αγίου Ανδρέου, στο μαρτύριο του και στη γενικευμένη κρίση της εποχής μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

IMG_0040_small IMG_0060_small IMG_0074_small IMG_0078_small IMG_0084_small IMG_0089_small

Facebooktwittergoogle_plus

AgAndreasThiva 2015

Facebooktwittergoogle_plus

AG.AIKA2015

Facebooktwittergoogle_plus

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη η Βοιωτική Εκκλησία για μια ακόμη χρονιά τίμησε το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της μητέρας του Κυρίου μας με αφορμή τα Εισόδια, τα οποία αποτελούν προοίμιο της επερχόμενης Δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων.

Το εσπέρας της 20ης Νοεμβρίου 2015 τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λεβαδείας Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου και Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου και του Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου. Με τους αγίους Αρχιερείς, συμπροσευχήθηκαν πολλοί ιερείς προερχόμενοι εντός και εκτός της Μητροπολιτικής μας περιφερείας.

Κατά την Ακολουθία του Εσπερινού πλήθος πιστών προσέτρεξε στον Ιερό Ναό για να λάβει την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία ποτέ δεν μας εγκαταλείπει και αγκαλιάζει με στοργή τον κόσμο και τον σώζει ἐν Χριστῷ.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος στη σύντομη προσφώνησή του τόνισε «πως και ο εφετινός εορτασμός τελείται υπό την σκιάν εξαιρετικώς δύσκολων περιστάσεων, σε ημέρες κατά τις οποίες αγωνία, πόνος καί ανησυχία συνέχει την κοινωνία μας, η οποία δοκιμάζεται από την πρωτοφανή και πολυεπίπεδη κρίση με αρνητικές προεκτάσεις στην καθημερινή μας ζωή.

Στα οικονομικά προβλήματα, τα οποία διαρκώς αυξάνονται, προστίθεται και το μέγα πρόβλημα των χιλιάδων εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων που κατακλύζουν κατά κύματα τη χώρα μας, φαινόμενο με αβέβαιη επί του παρόντος έκβαση.

Παράλληλα τα πρόσφατα αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία δημιουργούν ένα ζοφερό περιβάλλον σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Παντού γύρω μας κυριαρχεί σκοτάδι, φόβος, απόγνωση και απαισιοδοξία! Όμως ελπίδα υπάρχει και δεν είναι άλλη από μητέρα του Χριστού και όλων μας».

Τέλος, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους παρευρισκομένους αγίους Αρχιερείς, οι Οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Τοπικής μας Εκκλησίας και ευχήθηκε στους άρχοντες και στον ευσεβή λαό χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Οποίος παίρνοντας αφορμή από την προφητεία του Ιεζεκιήλ αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας μας.

Τόνισε πως ο προφήτης Ιεζεκιήλ μεταφέρει αυτή την αλήθεια, δηλαδή την «ανατολή» της Παναγίας στον κόσμο, γι’ αυτό η Πύλη της προφητείας είναι συμβολικά στραμμένη προς την ανατολή. Αυτό το προαιώνιο όνειρο γίνεται πραγματικότητα για τη σωτηρία μας, γιατί ο κτίστης κοινωνεί με το κτίσμα. Επειδή, εμείς αστοχήσαμε έρχεται ο Χριστός και εισέρχεται στο σώμα της Παναγίας. Το φθαρτό σώμα που εμείς του δανείσαμε θα μας το αντιγυρίσει άφθαρτο ώστε να ανοίξει η πύλη για μας, χαρίζοντας έτσι το νέο τόπο που είναι η Βασιλεία του Θεού.

Ανήμερα της εορτής στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος και εν συνεχεία στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο Οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στο μήνυμα της μεγάλης σημερινής εορτής, επισημαίνοντας πως η Παναγία είναι καρπός της προσευχής των γονέων της και η αμοιβή για την εμπιστοσύνη τους στον Θεό. Αφού το μοναδικό παιδί, η Θεοτόκος την οποία εισάγουν στο Ναό μεταβάλλεται σε καθαρότατο Ναό και γίνεται η ευδοκία του Θεού και σωτηρία του ανθρώπου.

Από σήμερα ξεκινούν οι καταβασίες των Χριστουγέννων εισάγοντας μας στο κλίμα της του Χριστού Γεννήσεως χάρη στην Παναγία μας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος πριν τη λιτανευτική πομπή ευχαρίστησε όλους που συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως και ευχήθηκε προς τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες και τον ευσεβή λαό χρόνια πολλά, ευλογημένα και καλή δύναμη δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και τόνισε την ενότητα όλων μας.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου στους δρόμους της πόλεως με τη συμμετοχή της Δημάρχου της πόλεως κ. Γ. Πούλου, του Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννη, της Αντιπεριφερειάρχου κ. Παπαθωμά, των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, των Περιφερειακών Συμβούλων, των Αντιδημάρχων της πόλεως, των Σωμάτων Ασφαλείας, των λοιπών φορέων και πλήθος κόσμου.

smallDSC_0018smallDSC_0023 smallDSC_0033 smallDSC_0037 smallDSC_0045 smallDSC_0050 smallDSC_0054 smallDSC_0064 smallDSC_0082 smallDSC_0099 smallDSC_0120 smallDSC_0196 smallDSC_0212 smallDSC_0216 smallDSC_0241 smallDSC_0244 smallDSC_0246 smallDSC_0263 smallDSC_0275 smallDSC_0278 smallDSC_0285 smallDSC_0290

Facebooktwittergoogle_plus

Το πρωί της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου 2015 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στο ιερό εξωκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στην κωμόπολη του Παύλου.

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα βρέθηκαν και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παύλου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του προέτρεψε τους μικρούς μαθητές να επιδείξουν φιλομάθεια, να μιμηθούν στην υπομονή τον τιμώμενο Άγιο Νεκτάριο και να αγωνιστούν για την κατάκτηση της αρετής.

Κατά τη διανομή του αντιδώρου έδωσε ως ευλογία στα παιδιά σχολικά είδη και ευχήθηκε προς όλο το εκκλησίασμα υγεία, δύναμη και κάθε θεϊκή ευλογία στη ζωή τους.

small_IMG_7641  small_IMG_7628small_IMG_7649small_IMG_7653

Facebooktwittergoogle_plus

Το πρωί της Κυριακής 8 Νοεμβρίου τ.ε. ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και ιερούργησε στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου.

Στο κήρυγμά του έκανε λόγο για τις άυλες πνευματικές δυνάμεις που επιτελούν το έργο της δόξας και υμνολογούν ακαταπαύστως τον Τριαδικό Θεό.

Τέλος, ευχήθηκε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα οι Άγιοι Ταξιάρχες να πρεσβεύουν αδιαλείπτως και για τη δική τους σωτηρία ενώπιον του θρόνου της δόξης του Θεού.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην 114 Π.Μ. Τανάγρας για να τελέσει τη Δοξολογία επ’ ευκαιρία της εορτής των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Facebooktwittergoogle_plus

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Αλιάρτου και τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Θωμά Τσιαμπόκαλου εν μέσω πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Στην προσφώνησή του ο ευλαβέστατος Διάκονος π. Θωμάς αναφέρθηκε στην μεγάλη του απόφαση να ιερωθεί και ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο, ο Οποίος τον υποδέχτηκε στην αγκαλιά της κατά Βοιωτίαν Εκκλησίας.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιερωσύνη ως χάρισμα, στην οποία αξιωνόμαστε να μετέχουμε οι άνθρωποι ως δώρο της ιερωσύνης του Χριστού.  Τέλος, προέτρεψε τον νέο Διάκονο και τους πιστούς να εμπιστευτούν ολοκληρωτικά τη ζωή τους στον Κύριο μας, Ιησού Χριστό, όπως έπραξε και ο Απόστολος Θωμάς. 

small_IMG_7556 small_IMG_7502 small_IMG_7510 small_IMG_7548

Facebooktwittergoogle_plus

Το πρωί της Κυριακής 1 Νοεμβρίου τ.ε. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως ιερούργησε στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Λιβαδειάς με την ευκαιρία του εορτασμού των προστατών του Συλλόγου Πολυτέκνων Λιβαδειάς Αγίων συζύγων Τερεντίου και Νεονίλλης και των τέκνων αυτών.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή και μίλησε για την αξία της οικογένειας και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας γι’ αυτή . Σημείωσε μάλιστα πως δεν είναι τυχαίος ο παραλληλισμός Εκκλησίας και οικογένειας και ο χαρακτηρισμός της δεύτερης ως “κατ’ οἶκον Ἐκκλησίας”.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Λιβαδειάς κ. Νικόλαος Σανιδάς και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε κεντρική ομιλία από τον κ. Παναγιώτη Περγαντά, Βιολόγο και πατέρα τεσσάρων τέκνων.

Στο τέλος της εκδηλώσεως απονεμήθηκαν από τη Διοίκηση του Συλλόγου Πολυτέκνων χρηματικά έπαθλα σε τέσσερις οικογένειες.

Στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού προσφέρθηκε εόρτιο κέρασμα.

 small_IMG_7414 small_IMG_7417 small_IMG_7402 small_IMG_7411

Facebooktwittergoogle_plus

Το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου 2015 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης Παραλίας Αυλίδος.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία αποτελούσε και αποτελεί μέχρι σήμερα την κραταιά σκέπη της πατρίδος μας.

Τελειώνοντας τόνισε ότι η αυριανή μέρα που ξημερώνει είναι σημαντική για το Έθνος μας και πως μέσα από τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου μπορούμε να αντλήσουμε ποικίλα μηνύματα για να πορευτούμε στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε.

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2015 ο Σεβασμιώτατος παρουσία του Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδος κ. Μπακογιάννη και της Αντιπεριφερειάρχου Βοιωτίας κ. Φ. Παπαθωμά, των Τοπικών και Στρατιωτικών Αρχών και των Σχολείων της πόλεως των Θηβών τέλεσε τη Δοξολογία επί τη ευκαιρία της Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ» στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Εν συνεχεία παρακολούθησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Με το τέλος της παρελάσεως ο Σεβασμιώτατος στο τηλεοπτικό σταθμό STAR Κεντρικής Ελλάδος απέστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας προς τους Έλληνες και τους προέτρεψε να αντέξουν τις δύσκολες συνθήκες, ευχόμενος καλή δύναμη και του χρόνου όλα να είναι καλύτερα!

Το απόγευμα της ίδιας μέρας χοροστάτησε στον Εσπερινό της Ιεράς Αγρυπνίας επί τη εορτή της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας στο Μετόχιον της Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους που ευρίσκεται στην περιοχή της Αυλίδος.

small_IMG_7334 small_IMG_7323 small_IMG_0032 small_IMG_0098

Facebooktwittergoogle_plus

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 στο Ιερό Ησυχαστήριο Αναλήψεως του Κυρίου Σκούρτων τελέστηκε η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου με τη συμμετοχή των Καθηγουμένων των Ιερών Μονών, των Ιερομονάχων και των Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Ύμνους απέδωσαν χοροί των Μοναζουσών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Με το πέρας της αρχαιοπρεπούς Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα στην Τράπεζα της Μονής.
Εν συνεχεία ακολούθησε η Μοναστική Σύναξη στην οποία ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε χαιρετισμό προς τις Μοναστικές Αδελφότητες της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Ὅλα δείχνουν πώς καθώς προχωρεῖ ἡ ἱστορία πρός τά ἔσχατα, ὁ ρόλος πού καλεῖται νά διαδραματίσει ὁ μοναχισμός εἶναι σημαντικός. Καλεῖται νά γίνει ὁ μοναχός καί ἡ μοναχή ἡ κραυγή τοῦ κόσμου γιά λίγη παρηγοριά καί κατεύθυνση.
Σήμερα, πού ἡ κοινωνία μας ἔχει διαποτισθεῖ ἀπό τό φρόνημα τῆς ἐκκοσμίκευσης, ὁ μοναχός καί ἡ μοναχή στή γνησιότητα καί πληρότητά τους ἀποτελοῦν ἀντίσταση σ’ αὐτό τό πνεῦμα καί φρόνημα».

Τέλος, ευχαρίστησε τον κτήτορα και Γέροντα του Ιερού Ησυχαστηρίου Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τανάγρας κ. Πολύκαρπο και τη Γερόντισσα Ευπραξία για την αβραμιαία φιλοξενία τους και τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Γρηγόριο Παπαθωμά, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση.
Ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς ανέπτυξε το θέμα: «Οι τέσσερις εσχατολογικές αναμονές της Εκκλησίας». Στην ομιλία του ανέφερε «πως οι μοναχοί βιώνουν τα έσχατα μέσω των τεσσάρων εσχατολογικών αναμονών. Τη Βιβλική –Εσχατολογική αναμονή (Πρώτοι χριστιανοί) και τη Λειτουργική εσχατολογική αναμονή καθώς βιώνουμε τα γεγονότα μέσω των εορτών της Εκκλησίας μας. Γενικά οι μοναχοί πρέπει να βιώνουν τα έσχατα μέσω του μαρτυρίου της «συνειδήσεως». Το μαρτύριο του αίματος που βίωναν οι πρώτοι χριστιανοί μετατρέπεται για τους μοναχούς σε μαρτύριο συνειδήσεως μέσω της αδιαλείπτου προσευχής και ασκήσεως. Έτσι οι μοναχοί θα καταστούν πρότυπο και θα αποτελέσουν το «φως» των λαϊκών».
Μετά την εμπεριστατωμένη εισήγηση διεξήχθη γόνιμος διάλογος μεταξύ του Σεβασμιωτάτου και των μοναχών και μοναζουσών.

   small_IMG_7148 small_IMG_7159 small_IMG_7178 small_IMG_7192 small_IMG_7199small_IMG_7202small_IMG_7212small_IMG_7214

Facebooktwittergoogle_plus

Το Σάββατο το απόγευμα 17 Οκτωβρίου 2015 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ναού Οσίου Λουκά Πατρών, Μετοχίου της Ιεράς Βυζαντινής Μονής του Οσίου Λουκά της Μητροπόλεώς μας με αφορμή την εορτή του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, ο οποίος τιμάται στο εν λόγω Ιερό Ναό.

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και του Ιερού Μνημοσύνου του μακαριστού πατρός Νικολάου Φαναριώτου λόγω της συμπληρώσεως τεσσαράκοντα ημερών από την κοίμησή του. Ο π. Νικόλαος είχε διατελέσει επί πολλά χρόνια εφημέριος του Ιερού Μετοχίου. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον Ιερομόναχο Λεόντιο Αγγελάτο.

Στα κηρύγματά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ευαγγελιστού Λουκά, στη σχέση του Μετοχίου με την κατά Βοιωτίαν Εκκλησία και πιο συγκεκριμένα με την Ιερά Μονή του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Λουκά του Στειριώτου και τόνισε πως στις δύσκολες εποχές που διερχόμαστε οι Άγιοι αναδεικνύονται οι καλύτεροι συνοδοιπόροι μας.

small_IMG_6978small_IMG_7044 small_IMG_7051   small_IMG_6972  small_IMG_6980 small_IMG_6998small_IMG_7076small_IMG_7085

Facebooktwittergoogle_plus