Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Νέα των Ενοριών
 • Δεν υπάρχουν νέα
Οργανισμός Κοινωνικών Δομών "ΑΡΩΓΗ"
Ψηφιακός Εκθεσιακός Χώρος Χριστιανικής Βοιωτίας
EVS (European Voluntary Servise)
Αναζήτηση

Who's Online
12 visitors online now
4 guests, 8 bots, 0 members
Αρχείο

%ce%b9%ce%ba%ce%b8%ce%bc%ce%b3%ce%b4%cf%89%ce%bc%cf%89-4-1%ce%b9%ce%ba%ce%b8%ce%bc%ce%b3%ce%b4%cf%89%ce%bc%cf%89-2-3

Facebooktwittergoogle_plus

 

«Χαρίτων τοῦ Πνεύματος, καταυγασθεῖς ταῖς αὐγαῖς, φωστήρ ἐχρημάτισας, τῆς ἐναρέτου ζωῆς, Χαρίτων μακάριε, σύ γάρ ὁμολογία, ἀληθείας ἐμπρέψας, ἔλαμψας ἐν ἐρήμω, ἐγκράτειας τοῖς πόνοις. Διό τῶν εὐφημούντων σέ, Πάτερ μνημόνευε».

agios_xariton

Την 28η Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητού.

Ο Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής γεννήθηκε στο Ικόνιο της Μ.Ασίας τον 3ο αιώνα μ.Χ. Την εποχή των διωγμών των χριστιανών και συγκεκριμένα επί αυτοκράτορος Αυρηλιανού συλλαμβάνεται, βασανίζεται (τον δέρνουν με βούνευρα και καίουν το σώμα του με αναμμένες λαμπάδες), ώστε να θυσιάσει στα είδωλα, αλλά αρνείται να προδώσει την πίστη του στον Χριστό. Φυλακίζεται και τελικά ελευθερώνεται με την παύση του διωγμού από τον αυτοκράτορα Πρόβο.

Αναχωρεί για τα Ιεροσόλυμα, όπου επιδίδεται σε ασκητική ζωή στην έρημο και αναδεικνύεται σε τηλαυγή αστέρα της ερήμου. Γύρω του μαζεύεται πλήθος ασκητών, τους οποίους έχει υπό την πνευματική του καθοδήγηση. Ιδρύει λαύρα στην έρημο Φαράν της Παλαιστίνης, άλλη λαύρα στην περιοχή του Σαρανταρίου όρους καθώς και τρίτη λαύρα την Σουκά συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του μοναχισμού στην Παλαιστίνη. Το δε τέλος της ζωής του περνά σε σπήλαιο κρημνώδες και άβατον πλησίον της λαύρας Σουκά.

Η Βοιωτική Εκκλησία τιμά ιδιαιτέρως τη μνήμη του Οσίου Χαρίτωνος καθώς έχει την ευλογία να έχει τμήμα του αγίου λειψάνου του, συγκεκριμένα η χείρα του Αγίου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη. Κάθε χρόνο στην μνήμη του Ομολογητού Χαρίτωνος τελείται αγρυπνία στη Μονή. Έτσι και φέτος αφ΄εσπέρας της 27ης Σεπτεμβρίου 2016 τελέστηκε αγρυπνία στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά, με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου και πλήθους πιστών από τις γύρω περιοχές.

Facebooktwittergoogle_plus

thiva

Facebooktwittergoogle_plus

   Με λαμπρότητα και ιερά κατάνυξη τελέστηκε η πανήγυρις στην πόλη του Ορχομενού με αφορμή τη διάσωση της πόλεως υπό της Υπεραγίας Θεοτόκου από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στις 10 Σεπτεμβρίου 1943.

   Το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Γεωργίου.

    Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος κ. Χρύσανθος αναφέρθηκε περί των πρεσβειών και την μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου και την αξία της προσευχής προς την Παναγία μας.

   Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο  προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα τονίζοντας την θαυματουργική προστασία της Υπερευλογημένης Θεοτόκου διαχρονικά στην ιστορία του Γένους μας.

   Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος παρακάλεσε τους Ορχομενίους να προσευχηθούν προς την Θεοτόκο, όπως τότε σταμάτησε με το υψωμένο Πανάγιο χέρι της η Θεοτόκος τα γερμανικά τανκς για να καταστρέψουν τον Ορχομενό έτσι και τώρα να σταματήσει με την πολλή μητρική Της αγάπη τον πνευματικό κατήφορο που έχει πάρει η πατρίδα μας ώστε να μην καταστραφεί.

  Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνος στο σημείο της Παναγιοφανείας.

    Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους αγίους  Αρχιερείς που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του να συμμετάσχουν στην ιερά Πανήγυρη  και τους ευχήθηκε τα δέοντα.

  Στον εορτασμό συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Μπακογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Παπαθωμά,  οι Θεμ. Αντιπεριφερειάρχες της ΠΕΒ, οι Βουλευτές του Ν. Βοιωτίας  ο Δήμαρχος Ορχομενού, ο Διοικητής του ΚΕΠΒ Θηβών και εκπρόσωποι λοιπών Αρχών και Φορέων του Νομού.

Ακολουθεί το ιστορικό του Θαύματος της Υπεραγίας Θεοτόκου
Τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, η χώρα μας βαστάζει από το θηρίο του Ναζισμού και ο λαός αναζητά τρόπο να αποκτήσει και πάλι την ελευθερία του. Έτσι και στην περιοχή μας, όπου οι Ιταλοί κυριαρχούν, οι κάτοικου οργανώνονται και σκέπτονται για να βοηθήσουν την πατρίδα. Στις 8 Σεπτέμβρη του 1943, τα καλά νέα δεν αργούν να φτάσουν απ` άκρη σ` άκρη στον Ορχομενό: Οι Ιταλοί συνθηκολόγησαν! Οι Ορχομένιοι δεν χάνουν καιρό και αποφασίζουν να πάνε στο γειτονικό σιδηροδρομικό σταθμό της Λιβαδειάς, όπου και είχε την έδρα της και τον οπλισμό της η Ιταλική Φρούρα. Με απαίτηση της τότε περιφερειακής οργάνωσης του Ε.Α.Μ. Ορχομενού, ζητείται από τους Ιταλούς να παραδώσουν τον οπλισμό τους, εκείνοι όμως αρνούνται αναγκάζοντας του Ορχομένιους, οπλισμένους και μη, να φύγουν άπραγοι. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, οι Γερμανοί, μη χάνοντας ευκαιρία, κύκλωσαν και αφόπλισαν τους Ιταλούς, οι οποίοι επίσης είχαν αρνηθεί να παραδώσουν αρχικά τον οπλισμό τους. Όταν έμαθαν για τις προθέσεις των Ορχομένιων έστειλαν εναντίον τους την άλλη μέρα, 9 Σεπτέμβρη, απόσπασμα με τεθωρακισμένα.
Οι Ορχόμενιοι, που είχαν φτάσει στο μεταξύ στο σταυροδρόμι του Άγιου Ανδρέα, ανέτοιμοι και αδιοργάνωτοι καθώς ήσαν, σκόρπισαν στη γύρω περιοχή με κατεύθυνση οι περισσότεροι στο απόμερο Τζαμάλι, το σημερινό Διόνυσο.
Οι Γερμανοί όμως συνέχισαν την καταδίωξη με σκοπό να επιβάλλουν αντίποινα στον Ορχομενό, όπως ήταν η συνηθισμένη τακτική τους.
Τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Σεπτεμβρίου 1943 λίγα μέτρα πιο κάτω από την εκκλησία της Παναγίας, τα γερμανικά τανκς ακινητοποιήθηκαν χωρίς να υπάρχει κανείς φανερός λόγος.
Όπως εξιστόρησε ο επικεφαλής του γερμανικού αποσπάσματος Όφμαν, η μορφή της Παναγίας φανερώθηκε στο νυχτερινό ουρανό. Ιστορική είναι ακόμη και σήμερα η φράση του, όταν – ύστερα από προσωπική αναζήτηση και απαίτηση επισκέφθηκε την εκκλησία της Μεγαλόχαρης – έριξε τα μάτια του στο τέμπλο και αντίκρισε την ρωσικής τεχνοτροπίας εικόνας της Παναγίας, «Αυτή η γυναίκα σας έσωσε. Να την τιμάτε και να τη δοξάζετε».
Μετά το τέλος του πολέμου ο επικεφαλής επέστρεψε προσκυνητής στην Παναγία της Σκριπούς, χαρίζοντας στο ναό μια εικόνα με την αναπαράσταση του οράματός του. Την ίδια περιόδου είναι και τα λάβαρα – κειμήλια, το ένα αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου και το άλλο με το Θαύμα της Μεγαλόχαρης.
Από τότε και για κάθε χρόνο, έως το θάνατό του, ο Γερμανός αξιωματούχος επέστρεφε πάντα στο Ναό της Σκριπούς για να ακολουθήσει την περιφορά έως τον τόπο της Παναγιοφάνειας, όπου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Σεπτεμβρίου.
Η εορτή καθιερώνεται το 1944 και επικυρώνεται ως τοπική επίσημη εορτή έξι χρόνια αργότερα, όταν οι δύο κοινότητες της Σκριπούς και της Πετρομαγούλας αποτέλεσαν τον Δήμο Ορχομενού, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1950.
Στον πρώτο πανηγυρικό εορτασμό, ο τότε επίσκοπος Θηβών και Λεβαδείας, Συνέσιος, ψάλλει – κατ` απομίμηση του απολυτίκιου της ευρέσεως της ιερής εικόνας της Παναγίας της Τήνου, από και η καταγωγή του – τον ύμνο του θαύματος.
Σήμερα, στο σημείο της Παναγιοφάνειας, υπάρχει μεγαλόπρεπο προσκυνητάρι. (πηγή : http://orchomenos-press.blogspot.gr/)

Facebooktwittergoogle_plus

      Καθ’ όλη την διάρκεια του κατανυκτικού Δεκαπενταυγούστου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ περιόδευσε και χοροστάτησε σε παρακλητικούς κανόνες κι εσπερινούς της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας και συγκεκριμένα στις ενορίες: Προδρόμου Σαράντι, Δομβραίνας, Λειβαδιάς, Δαύλειας, Στειρίου, Καρυάς, Χαιρωνείας, Σωληναρίου, Μαυροματίου, Άσκρης, Τσουκαλάδων και στις Ιερές Μονές Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Σαγματά), Αγίας Παρασκευής Κορωνείας και στην Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ.

     Στη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σ’ αυτό το Πάσχα του καλοκαιριού υπήρξε αθρόα προσέλευση των πιστών  στους εορτάζοντες  Ενοριακούς  Ναούς και Ιερές Μονές και  τα εορτάζοντα  παρεκκλήσια της Τοπικής μας Εκκλησίας.

   Κατά τον πανηγυρικό εσπερινό της εορτής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Δημητρίου- «Μεγάλης Παναγίας» Θηβών, το οποίο αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα, σύνθεση κλασικής και βυζαντινής τέχνης. Πλήθος Κληρικών και πιστών συνέρρευσε μετά των τοπικών αρχών για να προσκυνήσει και να προσευχηθεί στην θαυματουργή εικόνα της Θεομήτορος, που αποδίδεται στο χρωστήρα του Ευαγγελιστού Λουκά, Ιδρυτού της Βοιωτικής Εκκλησίας.

    Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τόνισε στο κήρυγμά του την Παναγιά, την Κεχαριτωμένη  ως «γεννήσασα τον Αίτιο»  της των πάντων χαράς με τη σάρκωση του Λόγου. Και συνεχίζει ανά τους αιώνες να πρεσβεύει και να κομίζει ελπίδα σε ελπίδα σε καιρούς παγκοσμιοποιημένης κρίσης.

       Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στο ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο «της Μητρός του Ηγαπημένου» Κλειδίου Θηβών στον περικαλλή Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου προσήλθε και συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή , αναζητώντας καταφυγή και προστασία.

    Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε τη σπουδαιότητα της εορτής στην πνευματική πορεία του ανθρώπου χαρακτηρίζοντάς την ως το Πάσχα του Καλοκαιριού και ευχήθηκε στην οσιωτάτη Καθηγουμένη και στις μοναχές και σε όλους τους πιστούς να έχουν τη σκέπη και τη χάρη της Παναγίας μας.

Facebooktwittergoogle_plus

smallΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕΛ. 4-1smallΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕΛ. 2-3

Facebooktwittergoogle_plus

smallΑΦΙΣΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 2016

Facebooktwittergoogle_plus

smallALEXIOS AFISSA

Facebooktwittergoogle_plus

THIVA

Facebooktwittergoogle_plus

          Την 11η Ιουνίου η αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του  Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.   Στο ισόγειο χώρο εντός του Νοσοκομείου Λιβαδειάς υπάρχει ναός προς τιμήν του νεοφανούς αυτού Αγίου. Στο ως άνω Παρεκκλήσιο την Παρασκευή 10 Ιουνίου τ.ε. και το Σάββατο 11 Ιουνίου τ.ε. θα λάβουν χώρα λατρευτικές εκδηλώσεις σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα… 

smallΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΙΑΤΡΟΥ (1)

 

Facebooktwittergoogle_plus

smallIMG_6328

Facebooktwittergoogle_plus

Με λαμπρότητα εόρτασε η τοπική Εκκλησία τη Σύναξη πάντων των Βοιωτών Αγίων την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου στον περικαλλή Ναό τους που βρίσκεται στην περιοχή του Άρματος-Ελεώνος Θηβών.

Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαΐου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου και πολλών κληρικών.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος Σιατίστης κ. Παύλος αναφέρθηκε στο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου, το οποίο έζησαν όλοι οι άγιοι μιας και ήταν άνθρωποι της Αναστάσεως. Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Σισανίου για την παρουσία του και το μεστό θεολογικό του λόγο.

Το πρωί ετελέσθη Όρθρος και Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου πλαισιουμένου υπό πλειάδος κληρικών της Μητροπόλεώς μας. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. Αρχιμ. κ. Σιλουανός Πεπονάκης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στην έννοια της αγιότητας τονίζοντας πως οι άγιοι είναι οι γνήσιοι φίλοι του Θεού, οι οποίοι μεσιτεύουν προς Εκείνον. Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους πατέρες για την συμμετοχή τους στην Ιερά πανήγυρη και όσους κοπίασαν και συνετέλεσαν για το συντονισμό αυτής.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλαν θαυμάσια χοροί ιεροψαλτών από τις Μητροπολιτικές Περιφέρειες των Θηβών και της Αυλίδος.

Πλήθος πιστών παρακολούθησε τις λατρευτικές εκδηλώσεις και είχε τη δυνατότητα να προσκυνήσει τα Ιερά λείψανα πολλών εκ των Βοιωτών Αγίων.


Facebooktwittergoogle_plus

kaloktenisΜέσα στην εόρτια πασχαλινή περίοδο που διανύει η Εκκλησία μας εορτάστηκε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στην πόλη των Θηβών, η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους του Νέου Ελεήμονος, Επισκόπου Θηβών και Εξάρχου πάσης Βοιωτίας. 

Την Τρίτη 10 Μαΐου τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου  και συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου και του σεπτού Ποιμενάρχου  μας κ. Γεωργίου.

Πριν το τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των αγίων Αρχιερέων στην πόλη των Θηβών προκειμένου να εορτάσουν τον Άγιο Ιωάννη και στη σύντομη προσλαλιά του συνέδεσε τον Άγιο με το χρέος του κάθε χριστιανού να είναι πρώτα φιλόθεος και μετά φιλάνθρωπος.

Κατόπιν τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος , ο οποίος αναφέρθηκε στην αγάπη που εκδήλωσε ο Άγιος προς το ποίμνιό Του, η οποία συνδέεται άμεσα με την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Ο Θεοφιλέστατος τόνισε πως ο ιεράρχης των Θηβών έβαλε στο κέντρο της ζωής του τον Χριστό, έχοντας ως πρότυπο τον Αναστάντα Κύριο που θυσιάστηκε για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαία προσωπικότητα του τιμωμένου Αγίου, εξαίροντας την αρετή της φιλανθρωπίας που τον διέκρινε.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τους αγίους Αρχιερείς για τη σεπτή παρουσία τους στην εορτή της Τοπικής μας Εκκλησίας και ευχήθηκε προς όλους χρόνια πολλά με υγεία, δύναμη, αισιοδοξία και προπάντων αγώνα και υπομονή. Αγώνα όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας  για την άσκηση της αγάπης, για ό,τι καλό και όμορφο ενάντια στην βία που έρχεται από παντού, ενάντια σε εκείνους που εξουθενώνουν τους λαούς και αμαυρώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο.

Στη  συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος του Αγίου και του Τιμίου Ξύλου, που κατέρχεται από την  Ιερά Μονή Σαγματά, στους δρόμους της πόλεως με τη συνοδεία τιμητικού αγήματος  από το ΚΕΠΒ Θηβών και πλειάδος ιερέων.

Την λιτάνευση ακολούθησαν με περισσή ευλάβεια και κατάνυξη δεκάδες πιστοί, Πολιτικοί Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής των Θηβών.

Στη συνέχεια ακολουθεί σύντομος βίος του Αγίου.

ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΤΕΝΟΥΣ

     Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη – μέσα 12ου αιώνος. Οι γονείς του Κωνσταντίνος και Μαρία Καλοκτένη (επώνυμό του) ήταν ευγενείς και ενάρετοι. Ήταν για χρόνια άτεκνοι. Μετά από πολλές προσευχές προς την Παναγία μας, απέκτησαν αγόρι τον Ιωάννη. Τον έθρεψαν « ἐν παιδεία καί νουθεσία Κυρίου». Έτυχε επιμελημένης ανατροφής και λαμπράς εκπαιδεύσεως.

   Έτρεφε ιδιαίτερη ευλάβεια στην Παναγία μας. Όταν νεαρό παλικάρι διάβαζε τους Χαιρετισμούς της ,άκουσε τη φωνή Της: «χαίρεις καί ἐσύ τῶν Θηβῶν Προστάτα»!

    Σπούδασε τα ιερά γράμματα, Ρητορική ,Φιλοσοφία, άλλες «θύραθεν» επιστήμες και Θεολογία. Ασκήθηκε σε Μοναστήρι της Κωνσταντινούπολης ως Μοναχός. Χειροτονείται διάκονος και Ιερεύς. Η πόλη και η περιοχή των Θηβών, πρωτεύουσα τότε του Θέματος της Ελλάδος μαστίζεται από επιδρομές των Σταυροφόρων και ιδία των Νορμανδών. Κατέστρεψαν τα πάντα…..

      Ο γέρων επίσκοπος Θηβών αποθνήσκει από μελαγχολία. Η Ιερά Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως εκλέγει νέον. Δεν ήλθε όμως ποτέ. Ασθένησε και εκοιμήθη καθ΄οδόν…..

   Εκλέγει τότε τον Ιερομόναχο Ιωάννη Καλοκτένη, Μητροπολίτη Θηβών. Κατά την Χειροτονία του στον Ναό της του Θεού Σοφίας ,εδόθη το πρώτον ο τίτλος του «Εξάρχου πάσης Βοιωτίας»( Πρόεδρος των Τοπικών Συνόδων Επισκόπων της περιοχής) και η επιστασία του για όλες τις Μητροπόλεις-Επισκοπές του Θέματος της Ελλάδας.

 Μετά την ενθρόνισή του ξεκίνησε το δύσκολο έργο του.

 • Κτίσιμο μεγαλοπρεπούς Ναού της Θεοτόκου στη θέση του γκρεμισμένου ( με έξοδα από την πατρική του περιουσία).
 • Ρηξικέλευθο έργο: ο Παρθενώνας (Σχολή Γυναικών). Μάθαιναν γράμματα και τέχνες. Με χειροτεχνήματά τους βοηθούσαν τους εμπερίστατους.
 • Άλλαξε την κοίτη του Ισμήνου ποταμού(Χρυσορρόα) προς την πεδιάδα των Θηβών , μετατρέποντας την σε ποτιστική –καλλιεργήσιμη. Έθεσε σε λειτουργία υδρόμυλους και θεμελίωσε υδραγωγείο.
 • Κατασκεύασε γέφυρες, διευκολύνοντας την διέλευση των ανθρώπων.
 • Απεξήρανε λιμνάζοντα ύδατα στο Νεοχωράκι μετατρέποντας τα σε έφορη πεδιάδα.
 • Έπεισε τους Θηβαίους να καλλιεργήσουν μουριές, για τροφή μεταξοσκωλήκων, αφού οι Νορμανδοί κατέστρεψαν την περίφημη μεταξοβιομηχανία των Θηβών.
 • Ονομαστή η « Ιωαννιάδα» του, (κατά μίμησιν της Βασιλειάδας) με : Πτωχοκομείο, Γηροκομείο, Ξενώνα εμπερίστατων, Νοσοκομείο, Ορφανοτροφείο, έργα πρότυπα για την εποχή του!
 • Ο Άγιος βρήκε κατεστραμμένη την πόλη και την περιοχή. Υπήρχαν συνοικίες Αρμενίων, Εβραίων και λοιπών. Πρόσφερε βοήθεια σε όλους ανεξαιρέτως. Εκτιμήθηκε δεόντως έτσι ώστε:

α) πολλοί κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν χριστιανοί , σαγηνευμένοι από την προσωπικότητά του.

β) ονομάστηκε «Νέος Ελεήμων».

 • Έλαβε μέρος στην Σύνοδο Κωνσταντινουπόλεως του 1166μ.Χ. επί Αυτοκράτορος Μανουήλ Κομνηνού, όπου συνείσέφερε με την θεολογική του κατάρτιση τα μέγιστα.

Εκοιμήθη μεταξύ 1182μ.Χ. και 1193μ.Χ.

Υπάρχουν φήμες πως τα Άγια Λείψανά του βρίσκονται στην Ιταλία.

Ευχόμαστε ο Άγιος να πρεσβεύει προς τον Κύριο μας και να μας χαρίζει κάθε ευλογία , δύναμη και ενίσχυση.

Το Απολυτίκιο Του Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους.

« Ἐκ μέσης τόν Κύριον ἐπιποθήσας ψυχῆς,

τά ρέοντα ἔφυγες καί ἐπιπόνω ζωῆς τήν σάρκαν

ἐξέτηξας, ἔσπευσαν Ἱεράρχα ,Βοιωτῶν Ἰωάννη,

φίλος Χριστοῦ γενέσθαι διά οἴκτιων πενήτων,διο

καί νέος Ἐλεήμων ἐκλήθης  Μακάριε.»

ΕΚ ΤΗΣ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ.

«Χαίροις τῆς ἑπταπύλου τό κλέος,  τοῦ Βυζαντίου τό καύχημα!»

« Πεινώντας καί διψώντας θεσπέσιε ἐποτισες ,ἐθρεψας ,ξένους συμπαθῶς ἐπισυναγαγες , πολλούς ἀσθενεῖς ἐπεσκεψω,γυμνούς ἠμφιασας,τούς ἐν φυλακή διηκόνησας αὐτοις.»

«Χαίροις τῶν ὀρφανῶν ὁ πατήρ ,τῶν πενομενων τροφή ἡ ἀδάπανός ,του γήρως ἡ βακτηρία,  χειμαζομένων λιμήν, τῶν δεομένων τό παραμύθιον,τῆς δικαιοσύνης ὁ κανών ὁ εὐθύτατος.»   

Facebooktwittergoogle_plus

smallkaloktenis

Facebooktwittergoogle_plus

smallΑΦΙΣΑ 2016

Facebooktwittergoogle_plus

panigyri31 (1)

Facebooktwittergoogle_plus

        Με την χάρη του Θεού εορτάστηκε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα η εορτή του Αποστόλου Ρούφου Α’ Επισκόπου των Θηβών. Στην Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος τέλεσε και την Χειροτονία του Διακόνου π. Γρηγορίου Αθανασίου εις Πρεσβύτερον. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Αποστόλου Ρούφου και απευθυνόμενος στο νέο πρεσβύτερο τον κάλεσε να μη λυγίσει στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει και να θυμάται ότι η διακονία του θα είναι πάντα μία διαρκής θυσία και προσφορά. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας πέριξ του Ιερού Ναού.

Facebooktwittergoogle_plus

smallagrypnia_kanonas

Facebooktwittergoogle_plus

          Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα όπως αρμόζει στη θρησκευτική και εθνική μας Παλιγγενεσία εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, η εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της εθνικής επετείου της 25ης Μaαρτίου 1821. Την παραμονή της διπλής εορτής ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον εσπερινό του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παραλίας Φάρου Αυλίδος και τον επίκαιρο λόγο κήρυξε ο π. Γαβριήλ Σέρβος.

           Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας ( Μητροπολιτικός ). Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λεβαδείας και εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου για την επίσημη Δοξολογία. Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να ματαίωσαν τη μαθητική παρέλαση αλλά τα λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη στους χαλεπούς καιρούς παραμένουν επίκαιρα για τον επαναπροσδιορισμό των θρησκευτικών και εθνικών αξιών της ζωής μας.

          ” Η ευκή του παπά του ευλογημένου και της πατρίδος μου και θρησκείας μου ως την σήμερον δεν με άφησε ο Θεός να ντροπιαστώ ”. Αυτό τόνισε ο Ποιμενάρχης μας ευχόμενος Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα.

Facebooktwittergoogle_plus

   Η ιστορική βυζαντινή μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτου, το μεγάλο σταυροπηγιακό βασιλομονάστηρο της Ρούμελης, αναδείχθηκε στο διάβα των αιώνων όχι μόνο τηλαυγής φάρος της χριστιανικής πίστης και ελπίδας, μα και ακατάλυτο δυναμάρι και έπαλξη των ηρωϊκών αγώνων του Γένους μας, της πονεμένης και αδούλωτης Ρωμιοσύνης, για εθνική ελευθερία και αποκατάσταση.

     Καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, από  το 1460 που υποτάχτηκε η Βοιωτία, το μοναστήρι πάλαιψε μεθοδικά και απεγνωσμένα για τη διατήρηση και διάσωσή του και τα κατάφερε. Σαν ποιμένας που προφυλάσσει τα πρόβατά του από τους άγριους λύκους, το μοναστήρι αγκάλιασε τους πτωχούς χωρικούς της περιοχής και τους στήριξε ηθικά, πνευματικά αλλά και υλικά.

     Μετά τα Ορλωφικά ο μεγάλος αρματολός της Ρούμελης καπετάν Ανδρίτσος (Ανδρέας Βερούσης), πατέρας του Οδυσσέα Ανδρούτσου, είχε  μεταβάλει το μοναστήρι σε καταφύγιο και ορμητήριό του, όπως μαθαίνουμε από τα Φωκικά του Κρέμου.

  Οι ραγιάδες δίκαια τον θεωρούσαν προστάτη, εκδικητή και φύλακα της τιμής και της περιουσίας  τους. Τα βλέμματα και οι καρδιές των σκλαβωμένων ήταν στραμμένα στο θρυλικό μοναστήρι. Ύστερα από πολλά ηρωικά κατορθώματα, που ύμνησε με πάθος η λαϊκή μούσα ο καπετάν Ανδρίτσος εγκατέλειψε τη μονή για να ενωθεί με τον ατρόμητο θαλασσομάχο της λευτεριάς Λάμπρο Κατσώνη, που είχε αρχίσει τη δράση του. Ανάμεσα στα παλληκάρια του Ανδρίτσου διακρίθηκαν για την ανδρεία τους και αρκετοί οσιολουκαΐτες μοναχοί, που άλλαξαν το θυμιατό με το καριοφίλι. Λίγο αργότερα η ηρωική δράση του καπετάν Καρκαλέτση (Γεωργίου Σίδερη) από το Στείρι, γύρω στο 1800, έκανε τη μονή του Οσίου Λουκά και πάλι πεδίο συγκρούσεων κλεφταρματολών και Τούρκων.

      Στη μεγάλη έκρηξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα η μονή του Οσίου Λουκά έγινε ο κρατήρας του επαναστατικού ηφαιστείου κατά την επιτυχημένη φράση του ιστορικού Ιωάννου Φιλήμονος. Αυτό που θεωρείται για το Μοριά η Αγία Λαύρα είναι για τη Ρούμελη ο όσιος Λουκάς και πρώτοι οι καλόγεροι ξεκίνησαν με πίστη και θάρρος τον μεγάλο αγώνα.

Αναφέρουμε τους πιο ονομαστούς οσιολουκαΐτες ένοπλους  αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Ησαΐας Νταλιάνης από το γειτονικό Στείρι, Παΐσιος Μαργέλος από το Δίστομο, Μακάριος από την Αγία Μαρίνα, Νεκτάριος Καμβασηνός από την Αράχωβα, Διονύσιος από το Ζερίκι, Ματθαίος από το Κυριάκι, Αμβρόσιος Κασάρας από τη Λιβαδειά. Όλοι οι αδελφοί της μονής κατά τον Κρέμο «ἐπρωταγωνίστησαν ὁ μέν μᾶλλον, ὁ δ’ ἧττον καί οὐδείς ἔστη θεατής ἀμέτοχος».

  Στις 12 Μαρτίου του 1821 μετά την ακολουθία του εσπερινού στον γυναικωνίτη του Καθολικού αποφασίσθηκε η εξέγερση και ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, στο παρελθόν Ηγούμενος της μονής και έμπιστος του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ όρκισε  τους πρωταγωνιστές στο ιερό Ευαγγέλιο, που μέχρι σήμερα σώζεται στο κειμηλιαρχείο της μονής.tetravaggelio

   Στις 27 Μαρτίου την αυγή και ενώ το μοναστήρι ήταν κατάμεστο από ένοπλους αγωνιστές αποφασισμένους για όλα, παρόντος και του θρυλικού Αθανασίου Διάκου και του επίσημου αποστόλου της Φιλικής Εταιρείας Αθ. Ζαρίφη μετά τον όρθρο, ο ίδιος ο Σαλώνων Ησαΐας με επισημότητα βγήκε στον αυλόγυρο μπροστά στο Καθολικό, ευλόγησε τα λάβαρα και τα Ρουμελιώτικα όπλα και εκήρυξε την έναρξη της επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα.

     Ο Σαλώνων Ησαΐας, που ανακηρύχθηκε μάλιστα ομόφωνα μέλος της Τριμελούς Επαναστατικής Επιτροπής, μια από τις ευγενέστερες και σεμνότερες μορφές του αγώνα, χάθηκε δυστυχώς νωρίς, πέφτοντας ηρωικά στο πεδίο της τιμής στη μάχη της Χαλκωμάτας-Αλαμάνας.salonon

  Έτσι η μονή του Οσίου Λουκά «οὐ μόνον ἐστία καί ὁρμητήριον τῆς ἐπανάστασης ἀνεδείχθη, ἀλλά καί σύμπαντα τά τέκνα αὐτῆς ἔταξεν ἐν τοῖς προμάχοις τῆς ἀγωνιζομένης πατρίδος».

     Δίκαια, λοιπόν,  έχει ορισθεί η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου κάθε χρόνο, ως ημέρα τιμής και μνήμης  με επίσημη εκδήλωση στη Μονή του Οσίου Λουκά, σαν ελάχιστη αναγνώριση και ευγνωμοσύνη για τη μέγιστη συμβολή στον Εθνικό Αγώνα.

 

 


Facebooktwittergoogle_plus

Το πρωί της Κυριακής 20 Μαρτίου 2016, ήτοι Κυριακή Α΄ των Νηστειών, εορτή της Ορθοδοξίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων της πόλεως του Ορχομενού και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού  Θωμά Κουμπούρα. 

      Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την εορτή της Ορθοδοξίας, για το μεγάλο έργο της διαφύλαξης και της μαρτυρίας της ορθόδοξης πίστης που έχει αναθέσει στους κληρικούς η αγία μας Εκκλησίας.

     Σε άλλο σημείο της ομιλίας του  αναφέρθηκε στον  Άγ. Ιωάννη τον Δαμασκηνό, ο οποίος λέγει ότι η προσκύνηση είναι σημείο ταπεινώσεως. Προσευχόμενοι ενώπιον των ιερών εικόνων, καταθέτουμε τα αιτήματα μας, διότι η εικόνα λειτουργεί ως μεσίτρια στην προσευχή μας. Με αυτό τον τρόπο η εικόνα γίνεται γέφυρα μέσω της οποίας υπαρξιακά προσκυνούμε την εικονιζόμενη μορφή και κατ’ επέκταση τον Τριαδικό Θεό. Διότι δεν αποδίδεται λατρεία στην ύλη αλλά στο σημαινόμενο πρόσωπο που παριστάνεται.

    Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας και την τέλεση του ιερού μνημοσύνου πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των ιερών εικόνων. 

    Το εσπέρας της ίδιας ημέρας τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου, Βαθέος Αυλίδος  ο Κατανυκτικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου και με την παρουσία των ιερέων της Αρχιερατικής Περιφερείας Αυλίδος.

   Ομιλητής του Κατανυκτικού Εσπερινού ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Τσεκούρας, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Σεραφείμ Δομβούς στο νόημα της Μ. Τεσσαρακοστής και για την εορτή της Ορθοδοξίας.

   Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή  για την εμπεριστατωμένη ομιλία του  και ευχήθηκε προς πάντας καλή δύναμη στον πνευματικό αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

 

Facebooktwittergoogle_plus

Το πρωί του Σαββάτου 19 Μαρτίου τ.ε. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στην περιοχή Ζάλτσας Λεβαδείας, συμπροσευχομένου του Μακαριωτάτου και πολυσεβάστου πνευματικού μας πατρός κ.κ. Ιερωνύμου.

   Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος στο κήρυγμά του τόνισε τη  σημαντική συνεισφορά της Μονής  στην ευρύτερη περιοχή και ανέπτυξε τα πνευματικά νοήματα και μηνύματα της περιόδου της Αγίας Τεσσαρακοστής, την οποία διανύουμε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσωπικότητα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τονίζοντας πως η σώφρων και νουνεχή παρουσία Του στο πηδάλιο της Ελλαδικής Εκκλησίας, αποτελεί κάτω από τις σημερινές   δυσχερείς για όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής συνθήκες μοναδική εγγύηση ασφαλούς πορείας και αυθεντικού προσανατολισμού, αφού έχει αποδειχθεί ο ικανός οιακοστρόφος, η ήρεμη δύναμη και σημείο αναφοράς όλων, Εκκλησιαστικών και Πολιτικών παραγόντων  της πατρίδος  μας και τέλος τον  ευχαρίστησε για τις προσπάθειές Του να αναγνωριστεί η νομική υπόσταση της Ιεράς Μονής.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον μεθεόρτιο εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Θηβών και προεξήρχε της λιτάνευσης της ιεράς εικόνας των Αγίων παρουσία των Τοπικών Αρχόντων της πόλεως των Θηβών και πλήθους πιστών.


Facebooktwittergoogle_plus

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ  

Σε κλίμα συγκίνησης και βυζαντινής μεγαλοπρέπειας τελέστηκε το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου  η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ , ο οποίος μέχρι πρότινος υπήρξε Κληρικός της Τοπικής μας                 Εκκλησίας.

Τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας, Νικαίας, Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου, Πειραιώς , Σιδηροκάστρου, Γλυφάδας, Σισανίου & Σιατίστης, του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, ο Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ο Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας, ο Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Τανάγρας και Μεθώνης.

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην πολυετή γνωριμία του με τον Μακαριώτατο και ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τόσο Εκείνον όσο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο για την άριστη σχέση και συνεργασία που τόσα χρόνια είχαν.

Ο Μακαριώτατος στη συνέχεια στη σύντομη προσλαλιά του αναφέρθηκε στα πολλά προσόντα που κοσμούν τον π. Γεώργιο.  Τόνισε πως καλείται πλέον να υπηρετήσει μια ιστορική Μητρόπολη με όλες τους τις δυνάμεις σωματικές και πνευματικές προς δόξαν Θεού.

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016 με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κ. Πολυκάρπου και του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός της εκλογής και χειροτονίας του π. Γεωργίου, η οποία επλήρωσε χαρά και ευφροσύνη τόσο τον ίδιο προσωπικά όσο και τον ιερό Κλήρο και το πλήρωμα της Τοπικής μας Εκκλησίας. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως ο νέος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος ανάλωσε τον εαυτό του στη διακονία όχι μόνο της πόλεως του Σχηματαρίου, την οποία ευόρκως και με περισσή αγάπη υπηρέτησε αλλά και γενικότερα την ευρύτερη επαρχία του Σχηματαρίου και όπου αλλού η Τοπική μας Εκκλησία τον κάλεσε. Τέλος, του ευχήθηκε έτη πολλά καρποφόρα και δημιουργική  Αρχιερατεία.

Α’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΝΩΜΗΣ

Το απόγευμα της Κυριακής 13 Μαρτίου 2016  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος προεξήρχε του Α΄ Κατανυκτικού Εσπερινού της Συγνώμης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λιβαδειάς, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου.

Με το πέρας της ιεράς  Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος άγιος Θηβών παρουσίασε στο εκκλησίασμα της πόλεως της Λεβαδείας     τον νέο Μητροπολίτη Καρπενησίου και του ευχήθηκε για μια ακόμη φορά έτη πολλά και καλή δύναμη για την  επιτέλεση των νέων του καθηκόντων. Στη συνέχεια ο άγιος Καρπενησίου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και  μίλησε καταλλήλως για το πνεύμα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την αξία της μετάνοιας και της προσευχής στη ζωή του χριστιανού, αναφερόμενος στην ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου. Τέλος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αφού πρώτα ο ίδιος ζήτησε συγχώρηση από τον ιερό κλήρο και το λαό έδωσε τη συγχώρηση και τις ευχές του σε όλους.

Facebooktwittergoogle_plus

Το πρωί της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου ε.ε. , ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος μετέβη στη Μονάδα Καυσίμων Αλιάρτου της Πολεμικής Αεροπορίας για να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου που ευρίσκεται εντός του χώρου του Στρατοπέδου, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Διοικητοῦ της Μονάδος κ. Βούλγαρη.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον Τίμιο Πρόδρομο και στην περίοδο του Τριωδίου που διανύουμε, τονίζοντας πως η περίοδος αυτή είναι από τις πιο σημαντικές αφού μας δίνεται η δυνατότητα να αγωνιστούμε πνευματικά με απώτερο σκοπό τη σωτηρία της ψυχής μας. Τέλος, ευχήθηκε προς όλους τους παρισταμένους υγεία και δύναμη στο έργο τους.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη δεξίωση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τον κ. Διοικητή, τους Αξιωματικούς, τους Σμηνίτες και το Πολιτικό Προσωπικό της Μονάδος.

Ο Σεβασμιώτατος σε ανάμνηση της ποιμαντικής επισκέψεώς του στην Μ.Κ. Αλιάρτου διένειμε σε όλους ως ευλογία μια Καινή Διαθήκη και μια εικόνα των ἐν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Ἁγίων.

small_20160224_101251 small_20160224_102626 small_20160224_093635 small_20160224_101234

Facebooktwittergoogle_plus

Στις 19 Φεβρουαρίου τιμάται από την αγία μας Εκκλησία, η μνήμη της οσιοπαρθενομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας. Και εφέτος η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας εόρτασε τη μνήμη της προστάτιδος της, στο Σχηματάρι στον Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος εστίασε σε δύο σημεία από τη βιοτή της οσιοπαρθενομάρτυρος Φιλοθέης, ήτοι στην θεάρεστη και ενάρετη πολιτεία της και την έμπρακτη αγάπη της προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο τους χαλεπούς χρόνους της Τουρκοκρατίας.

Το έργο της Οσίας θυμίζει έντονα τη «Βασιλειάδα». Η Μονή της έγινε πραγματικό λιμάνι προστασίας των ταλαιπωρημένων από τη σκλαβιά, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Η Οσία παρά τις αντιδράσεις των Τούρκων διαθέτοντας την πατρική της περιουσία οικοδομεί φιλανθρωπικά ιδρύματα, νοσηλευτήρια, ορφανοτροφεία και σχολεία για τα παιδιά των Αθηναίων. Πρωτοστατεί, διδάσκει με τα λόγια και τη βιοτή της, φροντίζοντας παράλληλα να σώσει από τον εξισλαμισμό τις νέες της πόλεως των Αθηνών.

Η όλη της δράση εξαγρίωσε τους διώκτες και κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας αγρυπνίας σε μονύδριο που είχε οικοδομήσει στα Πατήσια εισέβαλαν στο ναό, άρπαξαν την Αγία και την μαστίγωσαν με βαναυσότητα• το ασκητικό της σώμα δεν άντεξε πολύ, η Δορκάς των Αθηνών υπέκυψε. Το τίμιο λείψανό της φυλάσσεται ακέραιο μέχρι σήμερον στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε με την ευχή το όνομα της Αγίας που σημαίνει την θυσιαστική αγάπη για τον Θεό να αποτελέσει για όλους μας παράδειγμα αφιέρωσης όλης της ζωής μας στον Χριστό.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε προς τα μέλη της Ομοσπονδίας υγεία, δύναμη εξ ύψους, θείο φωτισμό και κουράγιο για να συνεχισθούν και να ενταθούν οι δραστηριότητες της Ομοσπονδίας.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε άρτος και κεράσματα από το Σύλλογο Γυναικών Σχηματαρίου «Αντιγόνη» στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού και στο Κ.Α.Π.Η. Σχηματαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγου Γυναικών Ν. Βοιωτίας κ. Άντζελα Πανταζή-Βασιληά ευχαρίστησε εκ μέρους της Ομοσπονδίας τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, ο Οποίος κάθε χρόνο αποδέχεται την πρόσκληση και τιμά με την παρουσία του την εορτή.

small_IMG_0430 small_IMG_0440 small_IMG_0419 small_IMG_0425

Facebooktwittergoogle_plus

Η   Ένωση Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου για μια ακόμη χρονιά έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς με αφορμή τα τριάντα χρόνια λειτουργίας της.

Της ως άνω εκδηλώσεως προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου. Και οι δύο ιεράρχες να σημειώσουμε πως τυγχάνουν απόφοιτοι της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στους εορτάζοντες Αγίους Ακύλα και Πρίσκιλλα, τονίζοντας τέλος τη μεγάλη προσφορά της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου.

Προ της απολύσεως τελέστηκε το ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων Ιεραρχών, Καθηγητών και Αποφοίτων της Σχολής . Τον λόγο έλαβε στο τέλος του ιερού Μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση σε περιστατικά που ο ίδιος εβίωσε κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στη Σχολή.

Εν συνεχεία ακολούθησε η τελετή ευλογίας της Βασιλόπιτας της Ένωσης.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος αυτής κ. Αθ. Ψυχογιός αφού πρώτα ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς που αποδέχθηκαν την πρόσκληση παρά το βεβαρημένο τους πρόγραμμα, εξέφρασε παράλληλα τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αιδ. Πρωτοπρ. π. Ανδρέα Μαρκόπουλο, Αντιπρόεδρο της Ένωσης για την επιμέλεια της όλης εκδηλώσεως και προς άπαντας τους παρισταμένους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης. Τέλος, ο κ. Ψυχογιός ανέλυσε τα πεπραγμένα της Ενώσεως για το έτος που παρήλθε.

 small_IMG_0407 small_IMG_0408 small_IMG_0398 small_IMG_0404

Facebooktwittergoogle_plus

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου τ.ε. ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου του Αγίου Βλασίου που ευρίσκεται στον ομώνυμο λόφο στην πόλη της Λιβαδειάς.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Βλασίου, ο οποίος έζησε κατά τους χρόνους του βασιλιά Λικινίου (αρχές 4ου μ.Χ. αι.) και ήταν επίσκοπος Σεβαστείας. Θεωρείται διπλός προστάτης των ανθρώπων: και για τις παθήσεις του λαιμού και για την αποφυγή των επιθέσεων των αγρίων ζώων, ειδικά των λύκων και των τσακαλιών. 

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Άγιος ζώντας τον Χριστό φωτιζόταν ολόκληρος με το φως Εκείνου, γι’ αυτό και το φως αυτό σκορπούσε παντού: και με τις αστραπές του κηρύγματός του και με τη λαμπρότητα των θαυμάτων του και με το φέγγος του μαρτυρίου του. 

Με το πέρας της Ακολουθίας προσφέρθηκε εόρτιο κέρασμα και ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με το εκκλησίασμα.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Βλασίου ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Άσκρης, όπου ευρίσκεται παλαιός ναός του Αγίου Βλασίου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως για μια ακόμη χρονιά την Θεία Λειτουργία παρηκολούθησαν οι μαθητές των Σχολείων Άσκρης και Λεονταρίου. Μετά τη διανομή του αντιδώρου ο Σεβασμιώτατος μίλησε με τους μικρούς μαθητές, τους διδάσκοντες και τους διένειμε δώρα-ευλογίες.

Τέλος, μετέβη στον παλαιό ναό του Αγίου Βλασίου, όπου ετέλεσε δέηση.

small_IMG_0363 small_IMG_0366 small_IMG_0390 small_IMG_0351 small_IMG_0356 small_IMG_0358 

Facebooktwittergoogle_plus

Την Κυριακή το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Βαγίων παρουσία πλήθους πιστών της κωμοπόλεως. Με το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνος.

Το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Πυρίου Θηβών.

Στα κηρύγματά του σκιαγράφησε την προσωπικότητα του αγίου Αθανασίου, ο οποίος υπήρξε φλογερός ιεράρχης, μετείχε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και με τη διδασκαλία του θεμελίωσε τα δόγματα της πίστεώς μας, προτρέποντας τους πιστούς να μιμηθούν τη βιοτή του.

small20160117_193259 small20160117_192558

small20160118_091104 small20160118_085650 small20160118_090721

Facebooktwittergoogle_plus

Το Σάββατο το απόγευμα παραμονή της εορτής του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Αντωνίου Τανάγρας. Με το πέρας της Ακολουθίας έγινε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος.

Ανήμερα της εορτής ιερούργησε στον Ι. Ναό Αγίου Αντωνίου Αυλώνος, όπου τελέστηκε και ιερό μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των κτητόρων του Ι. Ναού.

Στα κηρύγματά του αναφέρθηκε στον άγιο Αντώνιο, τον επονομαζόμενο και «καθηγητή της ερήμου», ο οποίος διακρίθηκε για την άσκηση και τους πνευματικούς του αγώνες. Αποτελεί πρότυπο για κάθε χριστιανό και ιδιαίτερα σήμερα που κυριαρχεί η ύλη και ατομικισμός.

 

Facebooktwittergoogle_plus

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου τ.ε. τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον περικαλλή Ι. Ναό Οσίου Ιωάννου του Καλυβίτου στο Βαθύ Αυλίδος με αφορμή την ιερά μνήμη Του.

Στον Μ. Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, προσκληθείς υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Με το πέρας της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο για την αποδοχή της προσκλήσεως.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον διχασμό που ο Χριστός ήρθε να βάλει μεταξύ πνευματικών ανθρώπων οι οποίοι πράττουν το θέλημα και τις εντολές του Θεού, και αυτών όπου δεν πράττουν και δεν συμβαδίζουν με το Θέλημα του Θεού.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανδρεία του Οσίου Ιωάννη που επέδειξε κατά τον βίο του αλλά και στους σκληρούς κόπους της ασκήσεως του, που έβγαλαν καρπούς λαμβάνοντας τα ουράνια και ατελείωτα δώρα του Θεού στους αγωνιστές του.

Μετά το πέρας του Μ. Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Οσίου, παρουσία των αρχών και φορέων της περιοχής και πλήθους πιστών που προσήλθαν να τιμήσουν τον Όσιο Ιωάννη τον Καλυβίτη.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

Φωτογραφίες: Καρπαθάκης Ευάγγελος 

Facebooktwittergoogle_plus